7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Viktorija Miškūnaitė: „Privalome išlaikyti pagarbą vieni kitiems“

LNOBT inf.
Nr. 12 (1249), 2018-03-23
Muzika Anonsai
Viktorija Miškūnaitė operoje „Don Karlas“. M. Aleksos nuotr.
Viktorija Miškūnaitė operoje „Don Karlas“. M. Aleksos nuotr.

Po „Auksinių scenos kryžių“ nominacijų paskelbimo įsiliepsnojus viešoms diskusijoms apie tai, kas šių apdovanojimų vertas ir kas ne (panašūs svarstymai po nominantų paskelbimo jau tampa kasmetine šių apdovanojimų tradicija), viena iš pretendenčių į „Auksinius scenos kryžius“ Viktorija Miškūnaitė teigia jokiu būdu nenorėjusi supriešinti Lietuvoje ir užsienyje dainuojančių savo kolegų.

 

„Kalbėti apie dvi susipriešinusias dainininkų stovyklas negalima jau vien todėl, kad daug operos solistų dainuoja ir čia, ir ten. Ir, nors profesinė kasdienybė neretai verčia mus tarpusavyje konkuruoti, privalome išlaikyti pagarbą vieni kitiems. Operos meno pasaulis platus, jame užteks vietos po saule. O ir mums skirtas švytėjimo scenoje laikas būna toks trumpas… Tam, kad sugebėtum išsilaikyti stipriausiųjų gretose, reikia įdėti beprotiškai daug darbo. Tapti scenos žvaigžde gerokai lengviau, negu ja išlikti. Solistų pelnyti titulai tik padidina publikos lūkesčių kartelę ir kartu pačių solistų atsakomybę“, – neabejoja V. Miškūnaitė.

 

Ji džiaugiasi, kad Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras akcentuoja nacionalines vertybes ir į savo spektaklius pirmiausiai kviečia lietuvių atlikėjus. O jų, puikiai dainuojančių, kaip trijų milijonų tauta turime išties nemažai. Štai ir kovo 21-ąją, LNOBT vyksiančiame „Don Karlo“ spektaklyje, be Elizabetės partiją atliksiančios pačios V. Miškūnaitės, žiūrovai galės klausytis „Auksinį scenos kryžių“ pernai už Eboli vaidmenį pelniusios Eglės Šidlauskaitės, šįmet šiam apdovanojimui nominuoto Liudo Mikalausko, taip pat sparčiai tobulėjančio baritono Eugenijaus Chrebtovo ir kitų lietuvių solistų.

 

„Tiesa, kol kas šiame „Don Karlo“ pastatyme dar neturėjome lietuvio – Don Karlo partijos atlikėjo, bet labai tikiuosi, kad Kristianas Benediktas (Vaidas Vyšniauskas) netrukus mus galės nudžiuginti tapdamas tuo pirmuoju“, – viliasi V. Miškūnaitė.

 

Iškart po spektaklio ankstų ketvirtadienio rytą solistė išskris Italijon, kur jai bus įteiktas Rodolfo Celetti bel canto akademijos skirtas geriausios metų solistės apdovanojimas. Lietuvė šios akademijos meistriškumo kursuose pernai buvo vienintelė užsienietė, kaip puikiai užsirekomendavusi studentė ji gavo vaidmenį ir vienoje iš Valle d’Itria muzikos festivalio statomų operų. Šį savaitgalį V. Miškūnaitė Italijoje ne tik atsiims apdovanojimą, bet ir surengs savo solinį padėkos rečitalį.  

 

Žymos:
LNOBT inf.,
Viktorija Miškūnaitė operoje „Don Karlas“. M. Aleksos nuotr.
Viktorija Miškūnaitė operoje „Don Karlas“. M. Aleksos nuotr.