7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Artėja VIII tarptautinis Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkursas

Rengėjų inf.
Nr. 7 (1244), 2018-02-16
Muzika Anonsai

Į Lietuvą vėl renkasi talentingiausias jaunimas. Kovo 16–25 d. Vilniuje vyks VIII tarptautinis Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkursas. Šis kas ketverius metus organizuojamas renginys ne tik suburia kylančius talentus, bet ir rūpinasi žymaus lietuvių pianisto, pedagogo ir kompozitoriaus Stasio Vainiūno kūrybinio palikimo sklaida.

 

Istoriją konkursas pradėjo nuo 1965-ųjų, kai tuometės Lietuvos valstybinės konservatorijos Fortepijono katedra ėmėsi rengti respublikinius jaunųjų atlikėjų konkursus. Tarp iniciatorių buvo Stasys Vainiūnas – vienas ryškiausių visų laikų lietuvių pianistų, pedagogas ir kompozitorius, palikęs reikšmingų kūrinių fortepijonui. 1989 m. konkursas „paaugo“ ir pirmą kartą jaunuosius atlikėjus pasitiko jau pavadintas paties S. Vainiūno vardu, tačiau tada dar būrė tik dalyvius iš Lietuvos. 1993 m. pereita į tarptautinį lygmenį, o konkurso organizavimu ėmė rūpintis tuometė LR kultūros ir švietimo ministerija (nuo 1996-ųjų – LR kultūros ministerija).

 

Per solidžią konkurso istoriją ne vienas ryškiausių šiandienos pianistų yra pelnęs laurus. Pirmajame tarptautiniame konkurse I vietos laurus nuskynė Andrius Žlabys, II – Gabrielius Alekna, abu šiandien gerai žinomi ir visame pasaulyje koncertuojantys pianistai. Tarp konkurso laureatų randame ir Kasparą Uinską (I vieta, 1996 m.), Aidą Puodžiuką (III vieta, 1998 m.), Darių Mažintą (III vieta, 2001 m.), Motiejų Bazarą (I vieta, 2010 m.), Paulių Rudoką (III vieta, 2010 m.). Paskutiniame konkurse, kuris vyko 2014 m., I vieta paskirta nebuvo, tačiau II vietą pasidalijo puikūs jaunieji atlikėjai – Thibault Lebrunas iš Prancūzijos ir lietuvių talentas Justas Čeponis.

 

Kameriniai ansambliai konkurse dalyvauti pradėjo 2006 m. – tada šios kategorijos I vietos laurai atiteko vienam žymiausių Lietuvos kamerinių ansamblių, fortepijoniniam trio „FortVio“.

2011 m. tarptautinis Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkursas žengė dar vieną svarbų žingsnį kokybės link – jis buvo priimtas į Alink–Argerich fondą, labai išplėtusį konkurso informacinės sklaidos lauką ir, be abejo, užtikrinusį kokybės standartą.

 

Šiųmečio, jau VIII tarptautinio Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkurso perklausos vyks Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, į kurią kviečiami visi besidomintys jaunųjų atlikėjų talentu – įėjimas laisvas.

 

„Konkurso pianistų kategorijos finalas, taip pat bendra kamerinių ansamblių bei pianistų apdovanojimo ceremonija ir baigiamasis koncertas šiemet vyks itin šventiškoje aplinkoje – LDK Valdovų rūmuose. Pianistų finale talkins ambicingas, veržlus ir jaunatviškas Vilniaus miesto Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, jam diriguos naujasis meno vadovas Modestas Barkauskas. Džiugu pranešti, kad šiemet savo favoritą rinks ne tik konkurso publika, bet ir orkestro muzikantai. Tikiu, kad kolegų muzikos profesionalų skirtas specialus prizas bus reikšmingas įvertinimas jaunam atlikėjui“, – apie konkursą pasakojo jo organizatorių VšĮ „Natų knygynas“ direktorius Vygintas Gasparavičius.

 

VIII konkurso dalyvių geografija driekiasi per visą Europą – atvyksta jaunieji atlikėjai iš Prancūzijos, Rusijos, Švedijos, Ukrainos, Lenkijos, Danijos, Latvijos, Suomijos, Italijos, Vengrijos, Didžiosios Britanijos, Šveicarijos, Estijos, taip pat – iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Iš viso konkurse šiemet varžysis 30 pianistų ir 15 kamerinių ansamblių. Konkurso organizatoriai į Lietuvą sukvietė ir solidžią tarptautinę komisiją, nemažai jos narių jau ne pirmą kartą vertins šio konkurso atlikėjus. Pianistų žiuri sudaro Andrius Žlabys (Lietuva, JAV), Sergejus Okruško (Lietuva), Konradas Maria Engelis (Vokietija), Tomas Ostrovskis (Latvija), Jurgis Karnavičius (Lietuva), Antoine’as de Grolee (Prancūzija), komisijos pirmininkas – Erikas Tawaststjerna (Suomija). Kamerinių ansamblių kategoriją vertins Marje Lohuaru (Estija), Patrickas Judtas (Šveicarija), Ola Karlssonas (Švedija), Dalia Balsytė (Lietuva), Petras Kunca (Lietuva), Audronė Vainiūnaitė (Lietuva), pirmininkas – Avedis Kouyoumdjianas (Austrija).

 

„Konkurso sąlygos bei balsavimo tvarka šiemet pakeisti taip, kad atitiktų keliamus tarptautinius kokybės reikalavimus, taip pat atnaujintas repertuaras. Surengę VIII tarptautinį Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkursą tikimės, kad dar šiemet jis bus priimtas į Europos muzikos konkursų jaunimui sąjungą (EMCY)“, – apie naujus tikslus kalba V. Gasparavičius.

 

Beje, daugelis Lietuvoje vykstančių tarptautinių muzikos konkursų klausytojų jau įprato prie galimybės stebėti perklausas tiesiogiai internetu. Ši tradicija nebus laužoma ir VIII tarptautinio Stasio Vainiūno konkurso metu. „Džiaugiuosi, kad ši, 2015 m. Čiurlionio konkurso metu pradėta praktika tapo savotiška norma ar savaime suprantamu dalyku. Šiemet tiesiogiai internetu bus transliuojamas pianistų antrasis turas bei kamerinių ansamblių finalas. Pianistų finalą LDK Valdovų rūmuose filmuos ir www.lrt.lt tiesiogiai transliuos ištikimas akademinės muzikos rėmėjas – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“, – pasakojo konkurso direktorius.

Žymos:
Rengėjų inf.,