7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Baltijos šalių orkestrų festivalio atidarymo koncerte keičiasi solistas

LVSO inf.
Nr. 6 (1243), 2018-02-09
Muzika Anonsai
Reinis Zariņšas. LVSO nuotr.
Reinis Zariņšas. LVSO nuotr.

Ruošdamasis Baltijos šalių orkestrų festivalio atidarymo koncertui vasario 9 d., kuriame prisistatys Latvija, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras sulaukė liūdnos žinios. Gripo epidemija neaplenkė ir vieno garsiausių latvių tenorų, Niujorko „Metropolitan“ operos solisto Aleksandro Antoņenko. Dėl to koncerte teko skubiai keisti ne tik solistą, bet ir visą antros dalies programą.

 

Vasario 9 d. A. Antoņenko kartu su scenos partneriais lietuvių sopranu Vida Miknevičiūte, estų etno muzikos atlikėja Mari Kalkun, valstybiniu choru „Latvija“ ir Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Andrio Pogos, koncerto antrojoje dalyje turėjo atlikti vieno žymiausių šių dienų Latvijos kompozitorių Arturo Maskato kūrinio „Baltų daina“ premjerą. „Deja, A. Antoņenko partija kūrinyje yra didelė ir per tokį trumpą laiką neįmanoma rasti solistų, galinčių ją išmokti, tad buvome priversti keisti koncerto antros dalies programą“, – apgailestavo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadovas Stasys Pancekauskas.

 

Tačiau kolegos iš Latvijos netruko surasti sprendimo, kuo pakeisti sudėtingą kūrinį. Vasario 9 d. į Lietuvą atvyks jaunosios kartos latvių pianistas Reinis Zariņšas, kuris jau spėjo ne tik pelnyti du Didžiuosius Latvijos muzikos prizus (2012 ir 2013 m.), bet ir koncertuoja tokiose Europos koncertų salėse kaip Amsterdamo „Concertgebouw“. R. Zariņšas antrojoje koncerto dalyje kartu su tarptautinio pripažinimo sulaukusiu valstybiniu choru „Latvija“ ir Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojamu A. Pogos, atliks L. van Beethoveno Fantaziją fortepijonui, chorui ir simfoniniam orkestrui (1808). Antrojoje koncerto dalyje Latvijos nacionalinis simfoninis orkestras taip pat grieš įžymųjį A. Maskato „Tango“ (2002). Pirmosios dalies programa išliks nepakitusi – kaip ir numatyta, publika galės mėgautis garsiąja J. Sibeliaus simfonija Nr. 2 (1902). „Nuoširdžiai tikimės, kad mūsų klausytojai neliks nuskriausti“, – apie programos pasikeitimus kalbėjo S. Pancekauskas.

 

Dėl pasikeitusio antros dalies solisto ir koncerto programos, nenorintieji apsilankyti vasario 9 d. koncerte „Baltijos šalių orkestrų festivalis. Latvija“ bilietus galės grąžinti iki vasario 23 d. Tai bus galima padaryti tose „Tiketos“ kasose, kuriose buvo įsigyti bilietai, taip pat – ir internetu.

 

A. Maskats. „Tango“

https://www.youtube.com/watch?v=SSbSis2CaiA

 

Baltijos šalių orkestrų festivalio atidarymo koncertas „Latvija“ įvyks vasario 9 d. 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose. Bilietai parduodami „Tiketoje“, „Teatrai.lt“ ir Vilniaus kongresų rūmų kasose. Daugiau informacijos: www.lvso.lt.

Žymos:
LVSO inf.,
Reinis Zariņšas. LVSO nuotr.
Reinis Zariņšas. LVSO nuotr.