7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos kamerinio orkestro ir Sergejaus Krylovo koncerte „De profundis“ – staigmena

LNF inf.
Nr. 5 (1242), 2018-02-02
Muzika Anonsai
Lietuvos kamerinis orkestras. LNF archyvo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras. LNF archyvo nuotr.

Vasario 7 d. Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) ir jo meno vadovas, dirigentas, smuikininkas Sergejus Krylovas koncertu „De profundis“ minės Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį. Proginiame vakare Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje greta Wolfgango Amadeaus Mozarto koncertų smuikui, kuriuos grieš S. Krylovas, ir Arvo Pärto „Orient & Occident“ skambės lietuviška muzika – Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir Ramintos Šerkšnytės kūriniai, o ypatingu programos akcentu taps pirmą kartą skambėsiančios kompozitorės Olgos Viktorovos specialiai LKO ir S. Krylovui sukurtos „Sutartinės“.

 

Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui skiriamą koncertą atlikėjai pradės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūriniais. Skambės Penki preliudai styginiams – fortepijoninių ir vargoninių preliudų aranžuotės styginių orkestrui bei Variacijos lietuvių liaudies dainos „Bėkit, bareliai“ tema, VL 279. Tai plačiai žinomas keturių variacijų ciklas, pasak prof. Vytauto Landsbergio, sukaupęs gilų grožį ir tikslingą išraiškos įvairovę. Manoma, kad improvizuodamas Čiurlionis kur kas labiau išplėtodavo „Barelių“ vaizdus, bet ir esamas užrašymas – gerai apgalvotas ciklas.

 

Dar vienas programoje skambėsiantis lietuviškas opusas – Lietuvos nacionalinės premijos laureatės, kompozitorės Ramintos Šerkšnytės „De profundis“. „Tiek mene, tiek gyvenime ilgimasi nekasdieniškų, transcendentinių pojūčių, tikima gilumine meno sakralumo jėga. Dėl to ir pavadinimas buvo duotas „iš gelmių“, nors kūrinyje ir nepaisoma istorinės „De profundis“ tradicijos“, – apie kūrinį yra sakiusi kompozitorė. Smuikininkas Gidonas Kremeris šį R. Šerkšnytėskūrinį apibūdino kaip Baltijos šalių muzikos vizitinę kortelę. Pasak dirigentės Mirgos Gražinytės-Tylos, tai vienas puikiausių kūrinių styginių orkestrui – ne tik lietuviškos muzikos gretose. 2016 m. šį kūrinį M. Gražinytė-Tyla dirigavo koncertuose JAV ir Šveicarijoje, Liucernos vasaros festivalyje. „De profundis“ jau yra atlikę daugiau kaip 30 orkestrų ir pasaulio salėse jis skambėjo daugiau kaip 100 kartų.

 

LKO vizitinė kortelė – Wolfgango Amadeaus Mozarto muzika. Šįkart koncerte skambės pakilus ir grakštus, gausus nuostabių melodijų Trečiasis smuiko koncertas G-dur ir kontrastų apstus Penktasis smuiko koncertas A-dur, dėl jame girdimų triukšmingų turkų muzikos motyvų dar pramintas „Turkiškuoju“. Vakarų ir Rytų muzikos tradicijų tiltą programoje simboliškai nuties Arvo Pärto „Orient & Occident“ („Rytai ir Vakarai“) styginių orkestrui. Kūrinys buvo parašytas 2000-aisiais festivalio „Berliner Festspiele“ užsakymu, dedikuotas Lietuvos kameriniam orkestrui ir prof. Sauliui Sondeckiui, jų pirmą kartą atliktas tų pačių metų rugsėjo 30 d. Berlyno filharmonijoje.

 

Proginės LKO programos staigmena – premjera. Pirmą kartą bus atliktos rusų kompozitorės, Sankt Peterburgo valstybinės konservatorijos auklėtinės ir daugelio konkursų laureatės (2012 m. pelnė Europos kompozitoriaus titulą) Olgos Viktorovos„Sutartinės“ smuikui ir styginių orkestrui. „Koncertinę pjesę „Sutartinės“ parašiau Lietuvos kamerinio orkestro ir jo meno vadovo Sergejaus Krylovo prašymu, jam šioje kompozicijoje paskyriau pagrindinį vaidmenį. Kūrinys pagrįstas autentiškomis lietuvių liaudies dainų melodijomis iš Zenono Slaviūno rinkinio“, – sako O. Viktorova. Kompozitorė, rašydama šį kūrinį, į sutartines žvelgė kaip į ypatingą muzikinio folkloro reiškinį, panaudojo ne tik jų ritmiką, intonacijas, bet ir atlikimo būdą, tad scenoje galime tikėtis ne tik garso, bet ir specifinio veiksmo. Tebūnie tai premjeros intriga!

 

LKO ir Sergejaus Krylovo koncertas „De profundis“, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui, įvyks vasario 7 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Žymos:
LNF inf.,
Lietuvos kamerinis orkestras. LNF archyvo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras. LNF archyvo nuotr.