7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Džiazo, flamenko, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos snygis Filharmonijoje

LNF inf.
Nr. 42 (1236), 2017-12-15
Muzika Anonsai
Kęstutis Vaiginis ir Hernan Romero. LNF nuotr.
Kęstutis Vaiginis ir Hernan Romero. LNF nuotr.

Šiais globalizacijos laikais, kai vieni Kalėdoms nekantriai laukia žiemiško šaltuko ir sniego, o kiti skuba į šiltuosius kraštus mėgautis saule, kažkur visų lūkesčiai susipina ir pažyra netikėtomis dovanomis. Taip šiemet nutiks Nacionalinėje filharmonijoje, kur prieš tradicinę gruodžio 26–29 d. rengiamą šventinių nuotaikų persmelktą „Kalėdų muzikos savaitę“ gruodžio 22 d. įvyks tarptautinio projekto „Strings and Air“ (JAV, Lietuva, Ispanija) koncertas „Nuo klasikos iki flamenko“.

 

Filharmonijos scenoje darniai susivienys džiazas, flamenko ir klasikinės bei šiuolaikinės muzikos elementai, o efektingą programą pristatys tarptautinis atlikėjų būrys:Kęstutis Vaiginis (saksofonai), Hernanas Romero (gitara, vokalas, perkusija), Carmen Estevez Calero (vokalas, perkusija) ir styginių kvartetas „Mettis“.

 

Lietuvos publikai tai puiki proga ne tik pasidžiaugti egzotiškais muzikos sąskambiais, bet ir iš arčiau susipažinti su trimis ryškiais solistais. Priminsime, kad vienas talentingiausių Lietuvos saksofonininkų Kęstutis Vaiginis groja originalias kompozicijas, kurioms būdingi moderniojo džiazo ir akademinės muzikos raiškos deriniai. Jis daugiausia muzikuoja tarptautinėse grupėse „SiBuLi“, „Differences“, savo suburtame kvartete. Išgirdęs K. Vaiginio CD „Unexpected Choices“, vienas žymiausių džiazo atlikėjų Steve’as Wilsonas (Niujorkas) saksofonininko muziką apibūdino taip: „Jo vizija yra plati – subtili ir provokuojanti, kylanti iš pagarbos tradicijai, tačiau visada nukreipta pirmyn.“

 

Gitaristas ir vokalistas, „Grammy“ laimėtojas Hernanas Romero jau ne kartą lankėsi Lietuvoje ir džiugino publiką virtuoziška grojimo technika, temperamentu, asmenybės šiluma. Niujorkietis H. Romero yra muzikavęs su legendiniais gitaristais Johnu McLaughlinu, Paco de Lucia, Alu Di Meola. Nuo flamenko iki džiazo ir ritmenbliuzo – tokia plati muzikos paletė atsiskleidžia soliniuose muzikanto įrašuose ir projektuose su kitais atlikėjais, tarp jų ir su populiariąja Alicia Keys.

 

Iš Ispanijos, muzikų šeimos, kilusi Carmen Estevez Calero yra žinoma perkusininkė ir vokalistė, koncertavusi su tokiais muzikantais kaip Sedyu, Rogerio Da Sousa, Henrikas Takkenbergas, Inma Serrano, Jose Luisas Moranas (Madridcaibo), Ronas Jacksonas, Romanas Filiu („Irakere“), teatrinė grupė „Nacho Cano“ ir kt., Niujorke dirbo su Bobu Quaranta ir Kimu Plainfieldu. Atlikėja subūrė flamenko ir džiazo trio „Flamenkina“, dalyvavo daugelyje festivalių, su gitaristu Danieliu Garcia išleido albumą „CaneliBeat“, kuriame flamenko derinamas su elektroninės ir popmuzikos elementais. Carmen Estevez Calero pasirodo Brodvėjaus programose, bendradarbiauja su šokėju Savionu Gloveriu, nuo 2011 m. groja ir gastroliuoja su gitaristu Hernanu Romero bei įvairiais garsiais flamenko šokėjais.

 

Šventines nuotaikas įžiebiančia „Kalėdų muzikos savaitės“ preliudija ketinantis tapti koncertas „Nuo klasikos iki flamenko“ vyks gruodžio 22 d., penktadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Žymos:
LNF inf.,
Kęstutis Vaiginis ir Hernan Romero. LNF nuotr.
Kęstutis Vaiginis ir Hernan Romero. LNF nuotr.