7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muzikos vakaras „In Memoriam Julijui Andrejevui“

Rengėjų inf.
Nr. 41 (1235), 2017-12-08
Muzika Anonsai

Gruodžio 8 d., penktadienį, 16 val. Nacionaliniame M.K. Čiurlionio dailės muziejuje vyks muzikos vakaras „In Memoriam Julijui Andrejevui“.

 

Renginyje dalyvaus kompozitoriaus J. Andrejevo sesuo Ina Banaitienė, klasės draugai ir kolegos, muzikologas Edmundas Gedgaudas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriai Rimantas Armonas (violončelė), Irena Uss-Armonienė (fortepijonas), Jurgis Dvarionas (smuikas), pianistė Eglė Andrejevaitė, Kauno A. Kačanausko muzikos mokyklos mokinė Ainė Stankutė (smuikas) ir mokytoja ekspertė Aušra Kučinskienė (fortepijonas).

 

2017 metais žymus lietuvių kompozitorius, pianistas ir pedagogas J. Andrejevas būtų šventęs 75 metų jubiliejų. Deja, garbus menininkas šios sukakties nesulaukė – prieš metus iškeliavo į amžinybę. Bičiuliai, mokiniai ir bendradarbiai, prisimindami šiltą bendravimą su Julijumi Andrejevu, pabrėžia jo nuoširdumą, altruizmą, pozityvumą, artistišką ugnį, pedagoginį atsidavimą, vienbalsiai teigė, kad pirmiausia tai buvo idealistas Artistas iš didžiosios raidės.

 

Kompozitorius Julijus Andrejevas mokėsi J. Naujalio meno mokykloje pas mokytoją Birutę Strolienę, vėliau konservatorijoje baigė prof. Aldonos Dvarionienės fortepijono (1965) ir Eduardo Balsio kompozicijos (1971) klases. J. Andrejevas paveldėjo pedagoginį pašaukimą: buvo ilgametis B. Dvariono muzikos mokyklos mokytojas, direktorės pavaduotojas, dirbo Lietuvoje įvairių lygių muzikos mokyklose, privačioje Vigo konservatorijoje Ispanijoje, kurioje viena aula pavadinta Julijaus Andrejevo vardu. Po septynerių metų sugrįžęs namo, LMTA Kamerinio ansamblio katedroje pelnė profesoriaus laipsnį. 

 

J. Andrejevo kūrybinis palikimas nėra itin gausus, tačiau eina pramintais nuosaikaus modernumo keliais. Pradžioje kompozitorius savo kūrybinę veiklą daugiausia siejo su teatru, parašė muziką ne vienam dramos spektakliui, kino filmui. Vėliau daug dėmesio skyrė smulkių formų kameriniams žanrams, muzikai vaikams, pedagoginiam repertuarui, parašė vokalinių ciklų, kūrinių fortepijonui, smuikui, violončelei ir orkestrui, lietuvių liaudies muzikos instrumentams, kameriniams ansambliams. Pajutęs, kad jam lengviau ir smagiau groti ne vienam, J. Andrejevas su kolegomis subūrė kamerinį ansamblį „Musica humana“, kur grojo klavesinu.

 

Už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje buvo apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi, įvertintas Lietuvos Nepriklausomybės medaliu, jam suteiktas Nusipelniusio meno veikėjo garbės vardas.

 

Įėjimas nemokamas.

Žymos:
Rengėjų inf.,