7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniuje koncertuos flamenko gitaros virtuozas Carlosas Piñana

LVSO inf.
Nr. 37 (1231), 2017-11-10
Muzika Anonsai
Carlos Piñana. LVSO archyvo nuotr.
Carlos Piñana. LVSO archyvo nuotr.

Lapkričio 11 d. Vilniaus kongresų rūmų scenoje skambės aistringi ispaniški ritmai. Garsios flamenko muzikų šeimos atstovas, flamenko gitaros virtuozas Carlosas Piñana publikai pristatys naujausią savo darbą – siuitą „Rubato“ flamenko gitarai ir simfoniniam orkestrui. Įspūdingą kūrinį C. Piñana atliks kartu su perkusininku Migueliu Ángelu Orengo ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Cezaro Álvarezo.

 

Paklaustas, kaip trumpai galėtų apibūdinti flamenko, C. Piñana nedvejoja: „Flamenko – tai skirtingų jausmų derinys, aistra ir stiprybė, džiaugsmas ir liūdesys vienu metu. Tai – gyvenimo būdas, kuriame svarbiausias dalykas yra ritmas. Ritmas iš flamenko muzikantų reikalauja ir didžiausio virtuoziškumo“, – sako gitaros virtuozas. Nuo vaikystės apsuptas flamenko muzikos, kurios žinias ir talentą tuomet dar vaikui perdavė garsūs Ispanijoje šio žanro atlikėjai – tėvas ir senelis Piñanos, šiandien C. Piñana – ne tik vienas įdomiausių flamenko kompozitorių ir atlikėjų, bet ir svarbi flamenko judėjimo figūra – dėstytojas, festivalių organizatorius ir po visą pasaulį keliaujantis flamenko muzikos ambasadorius.

 

Naujausiame savo projekte „Rubato“, kurį lapkričio 11 d. bus galima išgirsti ir Vilniaus kongresų rūmuose, C. Piñana išdrįso sujungti du skirtingus žanrus – klasikinę muziką ir tradicinį ispanišką flamenko. Nors tai – muzikos pasaulyje itin retas derinys, žymus gitaristas sako, kad dėl šios priežasties dirbti prie šio kūrinio jam buvo tik dar įdomiau. „Norėjau padaryti kažką naujo, kažką, ko niekas nedarė iki šiol. Šie stiliai labai skirtingi, bet kartu gali sudaryti įspūdingą visumą“, – įsitikinęs C. Piñana. Skirtingas patirtis į kūrinį atsineša ir jį atliekantys skirtingų žanrų atlikėjai. „Klasikos muzikantai turi švarų garsą, flamenko atlikėjai – temperamentą. Štai, kodėl jie puikiai dera ir yra nepaprastas malonumas muzikuoti kartu“, – sako C. Piñana.

 

Po 2017 m. birželį įvykusios pasaulinės premjeros kūrinys jau skambėjo Irkutske (Rusijoje) surengtame muzikos festivalyje „Žvaigždės Baikale“, o lapkričio 11 d. bus pristatomas ir Lietuvos klausytojams. Ne paslaptis, kad čia C. Piñana sugrįžta jau ne pirmą kartą – panašu, kad iš pietų Ispanijos kilusio muziko šiaurietiškas lietuvių temperamentas negąsdina. „Man labai patinka Lietuvos žmonės ir jų charakteris – kaskart tarp mūsų užsimezga puikus ryšys, jie myli ir supranta flamenko muziką“, – sako atlikėjas. Tad ko gi galima tikėtis artėjantį lietuviško rudens vakarą? „Daug galingos energijos ir, be abejo, jausmų – tai koncerto sėkmės paslaptis“, – įsitikinęs C. Piñana.

 

Simfoninis koncertas „Carlos Piñana: flamenko gitara“ įvyks lapkričio 11 d. 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose. Bilietai parduodami „Tiketoje“, „Teatrai.lt“ ir Vilniaus kongresų rūmų kasose. Daugiau informacijos: www.lvso.lt.

 

Žymos:
LVSO inf.,
Carlos Piñana. LVSO archyvo nuotr.
Carlos Piñana. LVSO archyvo nuotr.