7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rudens divertismentas tango ritmu

Ignotas Vilkas
Nr. 31 (1225), 2017-09-29
Muzika Kronika
Vilniaus arsenalas
Vilniaus arsenalas

Šiltą ir jaukiai nuteikiančią rugsėjo 24-osios popietę kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“ atidarė savo naująjį koncertų sezoną. Kasmet per sezoną surengiantis vien tik Vilniuje apie penkis – šešis skirtingų žanrų koncertus, ansamblis stengiasi nustebinti savo klausytoją. Šį kartą fleitistė Laima Šulskutė, altininkas Rolandas Romoslauskas ir pianistas Sergėjus Okruško publikai pasiūlė pasiklausyti retai Lietuvoje atliekamų Astoro Piazzollos kūrinių.

Koncertą pradėjo penkios trumpos pjesės „Campero“, „Romantico“, „Acentuado“, „Triston“ ir „Compadre“, aranžuotos fleitai, altui ir fortepijonui. Jausmingos, išraiškingos bei raiškios dalys nuskambėjo beveik nepertraukiamai ir taikliai nukėlė Lietuvos publiką į aistringąją Argentiną, kur XIX amžiuje tango buvo laikomas prastuomenės pramoga ir paplitęs daugiausia tarp emigrantų, atvykusių į Buenos Aires.

Vėliau nuskambėjo tango „Milonga en re“ bei tango „Naktinis klubas 1960“ skirti tik fleitai ir fortepijonui. Nostalgiška ramybė ir susikaupimas buvo jaučiamas ne tik muzikoje, bet ir atlikėjų veiduose.

„Moderato e cantabile“, „Revoliucionario“ ir „Angelo mirtis“ – tai kūriniai, skambėję be galo dinamiškai, išraiškingai ir emonacionaliai, sulaukę publikos šūksnių „bravo“ ir ilgų ovacijų. Meistriškai atlikta muzika įrodė ansamblio muzikantų profesionalumą bei kokybę, kuri atsispindi kiekviename jų koncerte.

Kūrinys „Oblivion“ puikiai atitiko lietuvišką vertimą – „užmarštis“. Grammy apdovanojimą laimėjusi kompozicija leido pasinerti į, atrodo, sugrįžusios vasaros prisiminimus ir bent trumpam negalvoti apie laukiančią žiemą bei rudens darganas.

Tačiau vakaro „vinimi“ tapo du išskirtiniai kūriniai. Išskirtiniai tiek savo kompozicijos forma, tiek atlikimu. Tai „Didysis tango“ altui ir fortepijonui bei žymusis ir iki kaulų smegenų visiems žinomas „Libertango“. Pirmąjį kūrinį atliekantys R. Romoslauskas ir S. Okruško išjudino publiką, kuri atrodė apimta ekstazės. Iitn greitas tempas, sudėtinga harmonija, aiškūs ir tikslūs tarpusavio santykiai, leidžiantys išvengti nesklandumų grojant – taip buvo atliktas bene vienas geriausių kompozitoriaus kūrinių. O štai laisvasis tango, nuskambėjęs koncerto pabaigoje, privertė ansamblį grįžti į sceną net tris kartus ir pagroti dar vieną kūrinį, kuris išliko paslaptimi – nors niekas jo nepristatė, tačiau to ir nereikėjo. Po koncerto visi skirstėsi besišypsantys ir džiūgaujantys taip prasmingai praleidę sekmadienį.

Ansamblis atidžiai renkasi programas ir kokybiškus kūrinius, kurie yra nepabodę, nežinomi, galbūt net neatrasti. Už tai kūrybinė komanda nusipelno didelės pagarbos.

Didelis akcentas koncertuose būna ir altininko R. Romoslausko mažosios paskaitos, trumpi pasakojimai apie kiekvieną kūrinį. Šį kartą šmaikščius operų libretų atpasakojimus, girdimus per daugelį koncertų, kuriuose dalyvauja dainininkai, pakeitė muzikologų tekstai, kuriuos muzikantas taikliai perpasakojo publikai, įterpdamas ir savo patirtį atliekant žymiuosius tango.

Prieš metus paminėjęs savo trisdešimtmetį „Vilniaus arsenalas“ iki šiol koncertuoja Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, kuris pasižymi gera akustika ir aplink sklindančiu aidu. Džiugu pažymėti, kad per tą laikotarpį Vilniaus arsenalui pavyko išsiauginti savo klausytojus, kurie nuolatos lankosi kolektyvo koncertuose. Ansamblyje griežiantys muzikantai labai profesionaliai atlieka kiekvieną kūrinį, nejusti įtampa ir stresas. Tai duoda gerą impulsą žiūrovams, kurie iškart pasineria į muzikos garsų pasaulį, jiems nereikia įsivažiuoti, kas būna itin aktualu daugelyje koncertų ar komikų vakarų, kur pirmieji juokai ar replikos nebūna palydimos juoku. Reikia ne vienos valandos išjudinti žiūrovams, prikaustyti jų dėmesį. O štai R. Romoslauskas vos tik pasisveikinęs su žiūrovais sukelia jaukumo ir šilumos įspūdį, kuris praskaidrina niūrias dienas, kuriomis dažniausiai ir atliekami koncertai.

Vilniaus arsenalas
Vilniaus arsenalas