7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos kamerinis orkestras atveria klasikos skrynią

LNF inf.
Nr. 19 (1213), 2017-05-12
Muzika Anonsai
Kristina Annamukhamedova. LNF archyvo nuotr.
Kristina Annamukhamedova. LNF archyvo nuotr.

Kada paskutinį kartą klausėtės Mozarto Simfonijos Nr. 25 g-moll – tos pačios, kurios pagrindine tema pradedamas režisieriaus Milošo Formano filmas „Amadeus“? O kada patyrėte malonumą gyvai klausytis bene populiariausio ir dažniausiai atliekamo Haydno Vienuoliktojo koncerto fortepijonui ir orkestrui D-dur? Galvodamas apie tai, Lietuvos kamerinis orkestras atveria klasikos aukso skrynią ir kviečia gegužės 12-ąją į koncertą su žinomu simfoninės muzikos ir operos dirigentu iš Italijos Pietro Borgonovo bei talentinga Lietuvos pianiste Kristina Annamukhamedova.

 

Koncerto programa sukomponuota iš klasikų Josepho Haydno ir Wolfgango Amadeaus Mozarto kūrinių. Be jau minėtųjų dar skambės J. Haydno Pirmoji simfonija D-dur, tiksliai atspindinti Haydno stilių: šviesa ir optimizmas, žavesys, energija ir virtuoziškumas. O Haydno kūrinių tonaciją D-dur pirmoje koncerto dalyje dar pratęs Igorio Stravinskio Concerto in D styginių orkestrui. Beje, pastarojo kūrinio muzika labai patraukli choreografams ir dažnai skamba įvairiuose baletuose. Tad šiame koncerte muzika simboliškai persipins ne tik su kinu (Mozartas), bet ir su šokiu (Stravinskis).

 

Nuotaikingą, kone vasariškai lengvą, bet tuo pačiu instrumentų išraiškingumo ir dramatinės įtaigos nestokojančią programą diriguos muzikos ir teatro sandraugos žinovas, italų maestro Pietro Borgonovo. Jis nuolat kviečiamas į festivalius ir teatrus: „Arena di Verona“, „La Fenice“ teatrą Venecijoje, „Teatro dell’Opera“ Romoje, Vienos „Musikverein“, Zalcburgo ir Ravenos festivalius; yra dirigavęs Milano „La Scala“, Niujorko „Carnegie Hall“, Paryžiaus, Madrido, Lisabonos, Berlyno, Londono, Buenos Airių, Prahos, Liuksemburgo, Maskvos, Sankt Peterburgo svarbiausiose koncertinėse erdvėse. P. Borgonovo vadovauja Genujos jaunimo orkestrui; yra tarptautinio G. B. Viotti muzikos konkurso Verčelyje meno vadovas. Beje, prieš tapdamas dirigentu, P. Borgonovo koncertavo didžiosiose scenose kaip obojininkas (jis – Heinzo Holligerio mokinys)! Koncerte Vilniuje maestro diriguos Lietuvos kameriniam orkestrui ir jaunai pianistei K. Annamukhamedovai.

 

Kristina Annamukhamedova jau ne kartą koncertavo Filharmonijos scenoje ir šios publika bus įsidėmėjusi jaunosios pianistės pavardę. Vis tik trumpai priminsime kai kuriuos jos biografijos faktus. K. Annamukhamedovamokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, o šiuo metu studijuoja J. Sibeliaus muzikos akademijoje Suomijoje (prof. E. T. Tawaststjernos kl.). 2016–2017 m., dalyvaudama „Erasmus“ mainų programoje, tobulinosi Talino muzikos ir teatro akademijoje (prof. I. Iljos kl.). K. Annamukhamedova grojo įvairiuose festivaliuose, tarp jų – I, II ir IV Vilniaus fortepijono muzikos, 17-ajame tarptautiniame jaunųjų atlikėjų Kaune, „Chautauqua“ vasaros muzikos (JAV, 2014), tais pačiais metais koncertavo Čikagoje ir Mičigane. Pianistė yra pelniusi M. Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondo, tarptautinio Vilniaus „Rotary“ klubo apdovanojimus, buvo įvertinta tarptautiniuose konkursuose: „Virtuoso per musica di piano forte“ (Čekija), F. Chopino Budapešte, Čekų muzikos ir Jaunųjų pianistų Košicėje. K. Annamukhamedova koncertavo su Lietuvos, Šv. Kristoforo kameriniais ir Kauno miesto simfoniniu orkestrais.

 

Lietuvos kamerinio orkestro, dirigento Pietro Borgonovo ir pianistės Kristinos Annamukhamedovos koncertas „Diriguoja Pietro Borgonovo“ vyks gegužės 12 d., penktadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Žymos:
LNF inf.,
Kristina Annamukhamedova. LNF archyvo nuotr.
Kristina Annamukhamedova. LNF archyvo nuotr.
Pietro Borgonovo. LNF archyvo nuotr.
Pietro Borgonovo. LNF archyvo nuotr.
 Lietuvos kamerinis orkestras. LNF archyvo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras. LNF archyvo nuotr.