7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Smagūs viražai nuo fugos iki pop muzikos

Projekto „Pop muzika su perukais“ įspūdžiai

Asta Vaitkevičiūtė-Skliutė
Nr. 37 (1189), 2016-11-18
Muzika
Vitalijus Neugasimovas ir styginių kvartetas „Chordos“
Vitalijus Neugasimovas ir styginių kvartetas „Chordos“

Pilnutėlė Šv. Kotrynos bažnyčia lapkričio 13-osios vakarą sulaikiusi kvapą klausėsi naujo projekto „Pop muzika su perukais“. Kodėl scenoje stovi tik klavesinas ir griežia styginių kvartetas? Atrodo, įprasta, senajai muzikai atlikti skirta instrumentų sudėtis. Tiesa, norėdami suprasti ir pamilti senąją muziką, reikia ne tik susipažinti su pagrindiniais jos principais, kad galėtum suvokti jos tobulumą ir genialumą, bet ir daug jos klausytis. Bet kokia klasikinė muzika reikalauja klausymosi įdirbio.

 

Todėl šis projektas – puikus būdas po truputį, lengvai ir „neskausmingai“ pratinti publiką prie senosios muzikos. Pirmajame projekto koncerte skambėjo daugeliui gerai žinomos populiarių dainų melodijos, tačiau Vitalijus Neugasimovas, panaudojęs polifoniją, stilingus pagražinimus ir kitus senajai muzikai būdingus elementus, sukūrė joms aranžuotes, puikiai išryškinančias klasikinį pradą. Šiomis aranžuotėmis jis įrodė, kad vadinama lengvoji muzika yra kilusi iš akademinės ir joje taip pat jaučiama gili tradicija. Koncerte, žinoma, nebuvo jokių perukų, nors būtent šis žodis projekto pavadinime galėjo ir suklaidinti. Tai tik vaizdinga aranžuotojo ir kompozitoriaus bei koncerto vedėjo V. Neugasimovo sukurta alegorija į tuos laikus, kai prieš šimtmečius tuometinei aukštuomenei dėvint perukus, skambėjo to meto instrumentinė ir vokalinė muzika. Pasirodo, jog ir šiuolaikinė populiarioji muzika gali būti su „perukais“ – supanašėti su senąja ir skambėti ne ką blogiau.

 

Projektas suvienijo iš pirmo žvilgsnio, rodos, nesuderinamus dalykus. Toje pačioje scenoje vienu metu skambėjo pop ir klasikinė muzika bei susitiko du jauni, labai talentingi, nuostabiai derantys skirtingų stilių dainininkai. Tai koloratūrinis sopranas Ilona Pliavgo, neseniai baigusi klasikinio dainavimo studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, laimėjusi ne vieną tarptautinį dainininkų konkursą, besiskinanti kelią į didžiąsias pasaulio scenas bei spėjusi išbandyti jėgas televizijos šou „Lietuvos balsas“ ir Dainotas Varnas, įgavęs dainavimo įgūdžių berniukų ir jaunuolių chore „Ąžuoliukas“, toliau intensyviai kopiantis į populiariosios muzikos viršūnes, dalyvaujantis daugelyje TV projektų ir konkursų, su savo atliekamomis dainomis vis ilgiau besilaikantis radijo stočių topuose. Jautrūs ir lankstūs abiejų solistų balsai duete skambėjo taip, tarsi tarp jų nebūtų didžiulio klasikinės ir populiarios muzikos atlikimui reikalingo skirtumo. Ilona akimirksniu persikūnijo į pop muzikos karalienę, primindama žymiąją solistę Sarą Brightman, o Dainotas lengvai ir meistriškai prisiderino prie jos, tad dueto atliekami kūriniai suomių roko grupės „The Rasmus“ „April in October“, britų žvaigždės Stingo „Shape of my Heart“ bei amerikiečių dueto Lindos Ronstadt bei Aaro Neville’io „Don‘t know much“ puikiai derėjo bei skambėjo nepaprastai jaukiai.

 

Koncertą pradėjo V. Neugasimovo „Ballad for Robin“, ją gotikine arfa skambino senosios muzikos atlikėja Ieva Baublytė, Rodionovo ir Tichomirovo kūrinių „Barokko“, Erico Claptono „Tears in Heaven“ aranžuotes paįvairinusi ir išilginės fleitos melodijomis.

 

Nenuilstančio styginių kvarteto „Chordos“ meno vadovas Robertas Bliškevičius ir puikios stygininkės Ieva Sipaitytė, Laura Uznytė bei Vita Šiugždinienė griežė beveik visus kūrinius. Kvartetas atidžiai įsiklausė į kiekvieną niuansą, girdėjo visus solistų atokvėpius ir klavesino treles. Kvartetui ši muzika tikriausiai buvo gana įprasta, nes muzikantų repertuare dažnai skamba kūriniai nuo Bacho iki Reicho. Solo kvartetas griežė Billy Joelo „Lullaby“, „The Beatles“ „Let it be“, Eltono Johno „Sorry seems to be the Hardest Word“ kūrinių aranžuotes ir dvi labai įdomias Vitalijaus Neugasimovo kompozicijas – galantišku stiliumi aranžuotą lietuvių liaudies dainą „Plaukė žąselė“ bei barokinę fugą populiariausios lietuvių liaudies dainos „Du gaideliai“ tema. Pastaroji ypač aiškiai pristatė publikai pagrindinius fugos komponavimo principus, nes net ir šešiametis vaikas išgirdo veidrodinę temos imitaciją, pagrindinei dainelės temai suskambus atvirkščiai. Beje, vaikų koncerte buvo ne tiek ir mažai. Labai sveikintinas požiūrius įleisti į koncertą visus klausytojus, neišskiriant jokių amžiaus grupių. Jei nuo mažų dienų vaikus pratinsime prie įvairios muzikos, padėsime pamatus giliam, rimtam muzikos suvokimui.

 

Muzikos instrumentų meistro Dainiaus Sverdiolo klavesinas buvo tikra scenos puošmena. Būtent šio instrumento skambesys labiausiai priminė senovinę muziką, tuo pačiu netgi atlikdamas perkusijos funkciją. Turėjome progą įsitikinti, kad netgi džiazas, atliekamas klavesinu, gali skambėti ypatingai. Barto Howardo džiazo standartas „Fly me to the moon“, atliekamas klavesinininko Vytauto Dovydauskio, tapo koncerto „vinimi“. Skaidrus it krištolas Ilonos balsas nuskaidrino „The Bangles“ dainą „Eternal Flame“, Natalie Cole „Miss you like crazy“. Erico Claptono „Tears in Heaven“ skambėjo pritariant klavesinui ir fleitai, o spindinčias koloratūrines viršūnes Ilona Pliavgo atskleidė „ABBA“ dainoje „Gimme! Gimme! Gimme!“ Dainoto Varno atliekamos dainos – Billy Joelo „And so it Goes“, George’o Bensono „Nothing‘s Gonna Change my Love for you“ bei „Chicago“ „Hard to say I‘m sorry“ – atskleidė jaunojo dainininko talentą, o senos dainos suskambėjo naujai tarsi kitame laike ir kitoje muzikinėje dimensijoje.

 

Subtilus, taiklus šio projekto idėjos autoriaus, vyrų vokalinio ansamblio „Quorum“ meno vadovo V. Neugasimovo humoras pristatant kūrinius ir bendraujant su publika rado atgarsį klausytojų širdyse. Po dešimties metų Vitalijus pažadėjo pristatyti techno muziką, žinoma, senoviniu stiliumi. Kas pasakys, kad tai neįmanoma? Todėl belieka pasidžiaugti, jog šio puikaus kūrėjo planuose projektas „Pop muzika su perukais“ bus tęstinis ir turėsime dar daug progų išgirsti kažką naujo ir įdomaus.

 

Vitalijus Neugasimovas ir styginių kvartetas „Chordos“
Vitalijus Neugasimovas ir styginių kvartetas „Chordos“
Koncerto Šv. Kotrynos bažnyčioje akimirka
Koncerto Šv. Kotrynos bažnyčioje akimirka