7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Valanda žaismingos muzikos

Nauja kompaktinė plokštelė „Prancūziški žaidimai“. Sonata ir Rokas Zubovai, 2016

Skirmantė Valiulytė
Nr. 21 (1173), 2016-05-27
Muzika

Gegužės 12 d. Vilniaus rotušėje įvyko daug publikos sutraukusios naujos kompaktinės plokštelės „Prancūziški žaidimai“ sutiktuvės. Prieš tai ši plokštelė ir jos sumanytojai mėnesį keliavo po įvairius Lietuvos miestus: Druskininkus, Panevėžį, Alytų, Kėdainius, Varėną, Anykščius, Kauną ir Klaipėdą. Sutiktuvės buvo žaismingos kaip ir plokštelėje skambanti muzika – Prancūzijos muzikos aukso amžiaus kūrėjų George’o Bizet, Gabrielio Fauré, Maurice’o Ravelio ir Erico Satie siuitos fortepijonui keturioms rankoms. „Ačiū, kad šiandien dar kartą prikelsite šiuos prancūzų muzikos šedevrus“, – sutiktuvėse idėjos autoriams ir įgyvendintojams dėkojo ir kartu džiaugėsi Prancūzų instituto Lietuvoje Kalbos atašė Nicolas Torres. Plokštelę, padedant Prancūzų institutui Lietuvoje, įrašė pianistai Sonata ir Rokas Zubovai. 1997 m. susikūręs ir jau beveik du dešimtmečius gyvuojantis duetas daug koncertuoja, nuo 2005 m. Neringoje rengia tarptautinį muzikos ir ekologijos festivalį „Nepaklusniųjų žemė“, vykdo edukacines programas Lietuvos miestuose, bet va plokštelės lig šiol neturėjo, tad sutiktuvių džiaugsmą stiprina CD premjera šio dueto biografijoje. Prancūzų muzika tokiam debiutui pasirodė itin tinkama.

 

Patys pianistai CD lankstuke rašo: „Atsigręžus į devynioliktąjį amžių galima drąsiai teigti, kad grojimo keturiomis rankomis tradicija tuo metu išgyveno aukso amžių. Svarbiausias to laikmečio instrumentas – fortepijonas, bet dar dažniau – pianinas atliko ir radijo, ir vieno instrumento-orkestro, ir akompanimento, ir pagrindinio ansamblio partnerio vaidmenį, Tačiau svarbiausia, kad kiekvienas bent kiek svarbus naujas simfoninis kūrinys, baletas ar opera, visų pirma tapdavo kūriniu fortepijonui keturioms rankoms ir būtent tokiu pavidalu pasiekdavo visuose kontinento pakraščiuose nekantriai muzikinių naujienų laukiančius melomanus<...>. Devynioliktojo amžiaus pabaigoje – dvidešimtojo amžiaus pradžioje prancūziškoje tradicijoje gimė visa eilė nuostabių kūrinių fortepijonui keturioms rankoms. Šioje kompaktinėje plokštelėje įrašytos keturių prancūzų kompozitorių siuitos kaip tik ir apima laikotarpį nuo 1871 iki 1920 metų, kuomet drauge su naujomis idėjomis dailėje, literatūroje, kitose meno šakose, prancūziška kultūra tapo viso pasaulio žavėjimosi ir traukos objektu. Šiuos keturis kūrinius savotiškai sieja žaidimų ir vaikų tematika.“   

 

Plokštelėje įrašyti G. Bizet „Vaikų žaidimai“ („Jeux d’enfants“), G. Fauré „Dolly“, M. Ravelio „Mano motutė Žąsis“ („Ma mère l’Oye“) ir E. Satie „Ekscentriška gražuolė“ („La belle excentrique“). Valanda žaismingos muzikos, žavinčios paprastumu ir kartu ypatingumu. Kiekvieną siuitą lydi savita jos atsiradimo istorija. Sutiktuvėse Rokas Zubovas nuotaikingai visas jas pristatė. Pasidalijo ir savo įžvalga iš G. Bizet „Vaikų žaidimų“ – „vartydami natas atradome, kad ir prieš 150 metų vaikai žaidė tuos pačius žaidimus, tik jų pavadinimai skyrėsi; vaikystėje visi esame panašūs ir tai mus visais laikais jungia“.

 

Pianistai Sonata ir Rokas Zubovai ne tik patys įsitraukė į smagius „Prancūziškus žaidimus“, bet nusprendė pasiūlyti „pažaisti“ ir plokštelės besiklausantiesiems. Edukaciniais sumetimais plokštelėje pdf formatu sudėtos trijų siuitų (G. Bizet, G. Fauré, M. Ravelio) natos, tad galima muzikos ne tik pasiklausyti, bet ir patiems pamėginti skambinti. Maža to, natose pateikiami siuitose naudojamų muzikinių terminų žodynėliai bei redaktorių (S. ir R. Zubovų) žodis, padedantis pajausti kūrinių atsiradimo aplinkybes, muzikoje perteikiamas nuotaikas, garsuose slypintį charakterį. Šį leidinį galima drąsiai rekomenduoti muzikos mokykloms, bibliotekoms, kitoms edukacinėms įstaigoms ar pavieniams asmenims. Juk žaisdami mokomės. Pati pamėginau paskambinti G. Bizet „Svajonė. Sūpuoklės“ iš „Vaikų žaidimų“ – smagu, prancūzai supdavosi taip pat ritmingai, kaip ir lietuviai! Ačiū Sonatai ir Rokui Zubovams už dovanotą paprastų dalykų atradimo džiaugsmą. Pabaigai dera pridurti, kad plokštelėje skambantys įrašai atlikti Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, garso režisieriai Vilius Keras ir Aleksandra Suchova. Plokštelę apipavidalino dailininkė Neringa Ratkutė, išleido VšĮ „Impetus Musicus“. Smagaus klausymo!

Sonata ir Rokas Zubovai. Ludo Segers nuotr.
Sonata ir Rokas Zubovai. Ludo Segers nuotr.