7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kai jie dainuoja, vieni šėlsta, kiti verkia

Pokalbis apie ansamblio „Quorum“ kūrybinį kelią

Asta Vaitkevičiūtė-Skliutė
Nr. 41 (1147), 2015-11-20
Muzika
„Quorum“ koncertuoja euro įvedimo proga
„Quorum“ koncertuoja euro įvedimo proga

Netrukus vyrų ansamblis „Quorum“, dainuojantis tik a cappella, koncertais pažymės gyvavimo dešimtmetį, tad šių metų ruduo grupei pateikė daug malonių staigmenų. Rugsėjo ir spalio mėnesiais ansamblis su koncertais apkeliavo Ukrainą ir Moldovą bei nuskrido į Jungtines Amerikos Valstijas. Visur buvo labai šiltai priimti. „Quorum“ dešimtmečio proga ansamblio vadovą Vitalijų Neugasimovą kalbina Asta Vaitkevičiūtė-Skliutė.

 

Ar per dešimt metų įgyvendinote savo užmojus, muzikines idėjas?

Gyvenimo tempai greitėja, žmonės keičia savo pomėgius, migruoja, todėl šiais laikais dešimt metų nuolatinės finansinės paramos neturinčiam ansambliui yra solidus brandos laikotarpis. Ilgam ansamblio gyvavimui būtinas tvirtas tikėjimas savo misija, nes a cappella yra įnoringas žanras, reikalaujantis kompetencijos, darbo ir muzikinės fantazijos. Svarbus mūsų darbo vaisius prinoko prieš metus: išleidome debiutinę kompaktinę plokštelę, kurioje įdainavome geriausias lietuviškas dainas. Kiekvienais metais koncertuojame bent keliuose Lietuvos muzikos festivaliuose, esame kviečiami dalyvauti įvairių miestų šventėse, surengiame keletą viešų koncertų, dainuojame privačiuose renginiuose. Pastovų mūsų šešetuką sudaro: aš – Vitalijus Neugasimovas (kontratenoras), Marius Turlajus (tenoras), Gintautas Skliutas (baritonas), Dainotas Varnas (baritonas), Romanas Savickas (bosas), Šarūnas Navickas (vokalinė perkusija). Ir septintasis, beveik narys – puikus garso režisierius Aivaras Stankevičius.

 

Dainuoti a cappella nėra paprasta. Kokia Jūsų koncertų programų specifika, kaip sudominate klausytojus?

Dainuojame tai, kas patinka mums patiems, o klausytojai vieni kitiems perduoda gerąją žinią ir koncertų salės vis pilnėja. Dažnai atliekame klausytojų labiausiai mėgstamą koncertinę programą „Kelionė po pasaulį“. Ją pasirinkome ir koncertų turui, vyksiančiam gruodžio mėnesį: kelionė po pasaulį aplankys keletą Lietuvos miestų ir finišuos prestižinėje koncertų salėje – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje. Kadangi dainuojame įvairių stilių muziką – nuo baroko iki populiariosios muzikos ir netgi roko – renkamės kuo įvairesnių šalių kūrinius, dainuojame ir užsienio kalbomis. Tai netgi įdomus iššūkis – tenka dainuoti moldaviškai, gruziniškai ar suomiškai. Esame sulaukę visokių komentarų, bet moldaviškai išmokome puikiai, Mariaus Turlajaus tartis pripažinta nepriekaištinga.

 

Kaip atsitiko, kad tokios skirtingos muzikos grupės kaip „Quorum“ ir moldavų „Zdob-si-Zdub“ surado bendrą kalbą?

Viskas prasidėjo kai 2013 metais „Quorum“ buvo pakviestas padainuoti keletą dainų Rytų partnerystės vadovų susitikime Vilniuje. Dainos turėjo atitikti susitikimo tematiką, tad nusprendėme paieškoti gerų dainų. Moldavų grupė „Zdob-si-Zdub“ Rytų Europoje gerai žinoma, koncertuoja po visą pasaulį, pristatydama žavią tautinės kultūros bei punkrock sintezę, dukart dalyvavo Eurovizijos dainų konkurse. Išsirinkome vieną šios grupės dainą, aranžavome ir, pasirodo, ji puikiai skamba a cappella. Uždainavus šią dainą dar pačioje oficialaus renginio pradžioje, delegacija iš Moldovos pradėjo šokti aplink savo stalą. Tai yra didžiausias įvertinimas ir pavyzdys, kai menas ir gyvybingumas nugali formalumus.

 

Apie ką dainuojate dainoje „Moldovenii s-au nascut“? Ir kodėl pasirinkote būtent šią dainą?

Ji skleidžia itin gerą nuotaiką ir apdainuoja Moldovos gamtos grožį, žmonių darbštumą, nuoširdumą, meilę ir tikėjimą. „Moldovenii s-au nascut“ išvertus reiškia „Gimę moldavais“, tad svarbiausia žinia, kurią ji neša, – tai bandymas sužadinti patriotiškus jausmus ir pristabdyti emigrantų srautą. Ši problema labai artima ir mūsų šaliai. 2010 m. vykusiame patriotinės dainos konkurse „Quorum“ kartu su Egidijumi Sipavičiumi pristatė panašios tematikos dainą „Pagaminta Lietuvoje“ (dainos autoriai V. Neugasimovas ir A. Jautakis), ji laimėjo 5 vietą. 2014 m. kartu su mumis ją dainavo daugiatūkstantinis dainų šventės „Čia mūsų namai“ choras.

 

Kieno iniciatyva išvykote į Moldovą?

Iniciatyva buvo abipusė. Mes įdėjome į internetą „Moldovenii s-au nascut“ videoklipą iš koncerto Šv. Kotrynos bažnyčioje, ir youtube.com puslapyje per vieną parą jis sulaukė per dešimt tūkstančių peržiūrų bei tapo vienu iš pagrindinių pastarųjų dienų kultūrinių naujienų Moldovoje. Iškart sureagavo originalios versijos atlikėjai, prodiuseriai, ir jau kitą dieną ši žinia apkeliavo beveik visus Moldovos internetinius portalus, netgi buvo rodoma vietinių TV kanalų naujienų rubrikoje. Tada supratome pataikę tiesiai į dešimtuką. Greitai gavome kvietimą dalyvauti grupės „Zdob-si-Zdub“ jubiliejiniame koncerte Kišiniove ir, žinoma, mielai sutikome.

 

Koncertas vyko didžiuliame Kišiniovo botanikos parke, kur telpa 10 tūkstančių žiūrovų. Kaip pavyko koncertas? Ar dainavote kartu su grupe?

Iš tiesų tai labai didelė erdvė ir ji buvo beveik sausakimša. Vakare, prieš pat jubiliejinį koncertą, pasirodėme mes. Dainavome savo nuožiūra išsirinkę septynias dainas iš „Zdob-si-Zdub“ dvidešimties metų repertuaro. Net grupės nariai nežinojo, kurias dainas dainuosime. Ir pasirodė, kad išsirinkome pačias geriausias, nes beveik visas jas vėliau grojo patys muzikantai. Koncertas buvo fantastiškas. Mūsų aranžuotos punk-rock stiliaus dainos, padainuotos a cappella, taip įkaitino „Dendrarium“ parko stadioną, kad publika šėlte šėlo ir mes patys tuo negalėjome patikėti. O „Zdob-si-Zdub“ nariai teigė, kad „Quorum“ buvo geriausia kada nors juos apšildžiusi grupė. Pasirodymo pabaigoje padainavome ir savąją tautinę dainą – „Pagaminta Lietuvoje“.

 

Tačiau vienu koncertu neapsiribojote?

Kadangi į Moldovą važiavome automobiliu, pakeliui galėjome pasižvalgyti po nuostabią Ukrainos gamtą, fantastiško grožio Karpatų kalnus, užsukti į porą miestų ir pakoncertuoti. Sutarėme su Lvovo ir Ivano Frankivsko miestų filharmonijomis dėl koncertų datų, apgyvendinimo sąlygų. Honorarų, žinoma, nelabai galėjome tikėtis, tačiau vis tiek ryžomės šiai avantiūrai.

 

Kokią Ukrainą pamatėte savo akimis?

Šioje šalies pusėje karo nematėme, bet sutikome daugybę jo vienaip ar kitaip paliestų žmonių. Krizė šalyje didžiulė, tačiau kultūrinis lygis vis dar aukštas. Nors ir taip menki ukrainiečių atlyginimai sumažinti dar per pusę, aplink siaučia karas, o kas antras žmogus yra netekęs savo artimųjų, kultūra jiems labai svarbi. Žinoma, bilietų kainos atitinka jų atlyginimus. Pavyzdžiui, savo neseniai išleistos pirmos kompaktinės plokštelės negalėjome parduoti, per brangi. Beliko tik dovanoti. Žmonės abiejose šalyse labai draugiški ir nuoširdūs. Vienintelis sunkumas buvo pati kelionė automobiliu, nes, kaip juokauja vietiniai, pas juos „geras asfaltas ant kelio nesimėto“.

 

Ukraina – daininga šalis. Kaip ji sutiko lietuvaičius vokalistus?

Iš tiesų nesitikėjome, kad susirinks tiek daug žmonių, nes buvome perspėti apie žemą koncertų lankomumą krizės metu. Abi filharmonijos buvo pilnos, o po kiekvieno kūrinio griaudėjo ovacijos, reikalaujančios biso. Žinoma, dainavome ir ukrainietiškai. Išsirinkome labai gražią ukrainiečių liaudies dainą „Plyve kacha po Tysyni“. Ši daina tapo neoficialiu Ukrainos himnu po tragiškų Maidano įvykių. Sunku pasakyti, ar gerai, kad dainavome būtent ją, ar blogai, bet vos tik suskambo pirmieji dainos akordai, publika atsistojo ir klausėsi stovėdama. Kai kurie dainavo kartu, o dauguma braukė ašaras. Stovint scenoje ir regint tokį vaizdą beveik visiems užspaudė gerkles, tad dainuoti buvo tikrai sunku. Tai buvo pati jautriausia akimirka. Dainai nuskambėjus, keletą akimirkų visi stovėjo tarsi nuščiuvę. Ir jie, ir mes. O tada pasipylė plojimai. Muzikai nėra nei sienų, nei kalbos ar politinių barjerų. Ji pati savaime daro stebuklus.

 

Koncertinės kelionės į Jungtines Amerikos Valstijas muzikantams taip pat nesimėto?

Tikrai ne, bet mums nusišypsojo laimė. Vienos stambiausių Detroito įmonių „Strategic Staffing Solutions“, turinčios filialą Vilniuje, vadovai netyčia užsuko į mūsų koncertą Valdovų rūmuose. Jiems taip patiko mūsų programa ir dainavimo stilius, kad pakvietė grupę su antromis pusėmis paviešėti Detroite ir koncertuoti įmonės 25-mečio vakare.

 

Kaip dar švenčiate „Quorum“ dešimties metų sukaktį?

Labai greitai prabėgo dešimt metų, pasikeitė daug kolektyvo narių, tačiau jau kurį laiką „Quorum“ kvorumas yra pastovus. Jaučiamės kaip niekada tvirti, susidainavę, susigyvenę ir ruošiame savo klausytojams jubiliejines keliones po pasaulį. Keliaujame per muzikos epochas ir įvairiausias šalis, dainuojame įvairią, skirtingų stilių muziką, kuri tinka ir patinka įvairiausiai publikai. Ir toliau populiariname a cappella muziką, kurioje kiekvienas gali atrasti išskirtinį lobyną. Gruodžio mėnesį pakeliausime po Lietuvą ir surengsime jubiliejinių koncertų turą. Tad kviečiame apsilankyti mūsų jubiliejiniuose koncertuose:

Gruodžio 2 d. Tauragės kultūros rūmuose,

Gruodžio 3 d. Alytaus miesto teatre,

Gruodžio 7 d. Kauno Teatro klube,

Gruodžio 13 d. Jonavos kultūros centre,

Gruodžio 15 d. Anykščių kultūros centre,

Gruodžio 17 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

 

Kalbino Asta Vaitkevičiūtė-Skliutė

„Quorum“ koncertuoja euro įvedimo proga
„Quorum“ koncertuoja euro įvedimo proga
„Quorum“ koncerto akimirka
„Quorum“ koncerto akimirka