7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus Bernardinų bažnyčioje – Algirdo Martinaičio „Saulės giesmė“

Koncertas choro „Langas“ 25-mečiui

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1140), 2015-10-02
Muzika
Bernardinų bažnyčios choras „Langas“. J. Šarkaitės nuotr.
Bernardinų bažnyčios choras „Langas“. J. Šarkaitės nuotr.

Spalio 4 d. (sekmadienį), Šv. Pranciškaus Asyžiečio šventės dieną, 19 val. Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje vyks koncertas „Tau Šlovė, Garbė ir Gyrius“.

 

Koncerte Vilniaus Bernardinų bažnyčios giedojimo mokyklos chorai „Langas“ ir „Šv. Pranciškaus paukšteliai“ (chorų vadovė Rita Kraucevičiūtė), Bernardinų bažnyčios tradicinio giedojimo grupė ir Bernardinų parapijos kamerinis ansamblis atliks kompozitoriaus Algirdo Martinaičio septynių dalių kūrinį „Saulės giesmė“ Šv. Pranciškaus Asyžiečio žodžiais. Renginį transliuos LRT kultūra. Po koncerto bus išleistas skaitmeninis vaizdo diskas, įrašo režisierius – Audrius Stonys.

 

Kompozitorius Algirdas Martinaitis šiais metais mini 65-ąjį jubiliejų. 1989 m. vienas pirmųjų apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, 1997 m. – Kristoforo premija už muziką teatrui, 2000 m. – Gedimino 5 laipsnio ordinu, 2009 m. – „Auksiniu scenos kryžiumi“ už spektaklius „Sirano de Beržerakas“ (Šiaulių dramos teatras) ir „Life Life“ (Lietuvos rusų dramos teatras), 2010 m. – Vilniaus savivaldybės premija už nuopelnus Vilniaus kultūrai, 2013 m. –  „Auksiniu scenos kryžiumi“ už muziką spektakliui „Eglutė pas Ivanovus“ (Lietuvos rusų dramos teatras, režisierius – Jonas Vaitkus).

 

Pirmą kartą Algirdo Martinaičio „Saulės giesmė“ atlikta 1996 m. spalio 4 dieną. Šiais metais kompozitorius parengė naują kūrinio redakciją. Algirdas Martinaitis: „Apie 1994 m. sutikęs tada pranciškonų provincijolą Benediktą ir įkėlęs koją į Bernardinų bažnyčią, supratau: čia laikas ir vieta pradėti rašyti religinę muziką. Galima pasakyti, kad religinė muzika visada manyje skambėjo, bet nebuvo užrašoma trukdant įvairioms, dabar jau nutolusioms aplinkybėms. Jaunystės svajonė buvo Paryžius ir bažnytinio meno (muzikos) studijos. Aišku, tam nebuvo jokių vilčių, tad pradėjau savas studijas nuo Paryžiaus  – pirmųjų liturginių mišių autoriaus Guillaume de Machaut, kuris ir dabar man yra neišsenkama versmė, šaltinio vandeniu patepantis akis vis naujiems religiniams kūriniams.

 

Neramybė yra visur ir visada. Kiekvienam žmogui, prabudusiam vidurnakty ir negalinčiam užmigti, yra neramu. Paklaustas – kas? – savais žodžiais neatsakytų, nes tam, matyt, yra maldos žodžiai – atsakymai į visus dienos ar nakties klausimus. Taip žmogus dažnai nutveriamas, sumaišant jo numatytų darbų siekių perspektyvą. Taip gana dažnai sugriaunami nerealūs kūrybiniai užmojai, laiku sustabdomas žmogus rimčiai, maldai, apmąstymams. Nuo čia prasideda mano religinė muzika, ir aš tam neturiu paaiškinimo, o ir jo neieškau. Tiesiog palieku pravirus vartelius budėjimui ir nežiniai: „kada ateis tas laikas… ar vakare, ar vidurnaktyje, ar gaidgystėje“, kaip sako evangelistas Morkus (Mk 13, 33 –35). Amžinoji vigilija.“ (iš knygos „Pasaulis yra gražus: pokalbiai apie kūrybą“, Sudarė Gediminas Kajėnas. – Vilnius: VšĮ Bernardinai.lt, 2013).

 

Šis koncertas taip pat skirtas Bernardinų bažnyčios giedojimo mokyklos 20-ies metų ir choro „Langas“ 25-erių metų jubiliejui. Chorą „Langas“ 1990 m. įkūrė jo vadovė Rita Kraucevičiūtė. 1995 m. choras tapo Bernardinų bažnyčios giedojimo mokyklos dalimi. Choras „Langas“ yra gavęs nemažai apdovanojimų: 2015 m. „Aukso paukštės“ apdovanojimas chorų kategorijoje „Ryškiausia Lietuvos žvaigždė“, 2013 m. Lietuvos chorų konkurse – ketvirtoji vieta ir specialusis prizas „Už įtaigiausiai atliktą sakralinės muzikos programą“, 2006 m. Lietuvos chorų konkurse – trečioji vieta, 2002 m. Busane (Pietų Korėja) tarptautinėje chorų olimpiadoje „Choir Olympics“ šiuolaikinės muzikos kategorijoje – bronzos medalis, 2001 m. Lietuvos chorų konkurse – antroji vieta, 2001 m. Tarptautiniame chorų konkurse Montrė (Šveicarija) – antroji vieta ir specialusis „Montreux Casino“ prizas už geriausiai atliktą privalomą kūrinį, 1998 m. – antroji vieta Tarptautiniame chorų festivalyje Maltoje.

 

Choras „Langas“ dalyvavo tarptautiniuose chorų festivaliuose Švedijoje, Italijoje, Ispanijoje, Maltoje, Slovakijoje, Šveicarijoje, Sardinijoje, Makedonijoje, Argentinoje, koncertavo Vokietijoje, Prancūzijoje, Urugvajuje, Brazilijoje. Choro „Langas“ vadovė Rita Kraucevičiūtė: „Aš labai džiaugiuosi, kad į chorą ateina žmonės iš parapijos, noriu, kad jų susirinktų kuo daugiau. Mes visada kviečiame visus, kurie ieško, klausia, nori išmokti, renkasi nemarią ir didingą klasikinę muziką, geriausius šiuolaikinės muzikos pavyzdžius, nori sužinoti, pamatyti ir suprasti. Mes niekada nelaimėjome Grand Prix, bet visada esame tarp geriausių chorų, beje, labai dažnai antri. Turbūt dauguma bažnytinių chorų apsiriboja vien giedojimu per šv. Mišias, nors tai irgi nelengvas uždavinys – skirtingos giesmės per adventą, Kalėdas, gavėnią, Velykas, Sekmines. O jeigu tenka dar parengti dainų šventės repertuarą (daugybė chorų metų metus tik joms ir ruošiasi), dar koncertuoti, dalyvauti konkursuose ir festivaliuose? Tai didelis darbas.

 

Ne kiekvienas mėgėjų choras imasi tokių kūrinių kaip Gioacchino Rossini „Petite Messe Solennelle“, Johanno Sebastiano Bacho „Magnificat“, Wolfgango Amadeus Mozarto „Karūnavimo mišios“, Algirdo Martinaičio „Saulės giesmė“. Įsikūrę Bernardinuose galėjome bendradarbiauti su Algirdu Martinaičiu. Galbūt Bernardinų bažnyčios dvasia paskatino jį sukurti tokius didingus kūrinius kaip „Saulės giesmė“, „Pieta“, „Dievo garbinimas“ ir kitus, įkvėptus nuostabių Šv. Pranciškaus Asyžiečio maldų tekstų.“ (iš Ritos Markulienės pokalbio su choro „Langas“ vadove Rita Kraucevičiūte, „7 meno dienos“, Nr. 12 (1118), 2015-03-27). 

 

Koncertas „Tau šlovė, Garbė ir Gyrius“, spalio 4 d. 19 val., Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčia (Maironio g. 10). Algirdas Martinaitis „Saulės giesmė“. Dirigentė Rita Kraucevičiūtė. Režisierė Eglė Storpirštienė. Atlikėjai: Bernardinų bažnyčios giedojimo mokyklos choras „Langas“, vadovė Rita Kraucevičiūtė, chormeisterė Eglė Ignatavičienė; Bernardinų bažnyčios giedojimo mokyklos choras „Šv. Pranciškaus paukšteliai“, vadovė Rita Kraucevičiūtė, chormeisterė Diana Narienė; Bernardinų bažnyčios tradicinio giedojimo grupė, vadovė Dalia Vaicenavičienė, vargonai – Vilimas Norkūnas, fleita – Giedrius Gelgotas, obojus – Justė Gelgotaitė ir Linas Šalna, fagotas – Darius Stoskeliūnas, timpanai – Vladas Šeibakas, styginių ansamblis.

 

Bernardinų bažnyčios choras „Langas“. J. Šarkaitės nuotr.
Bernardinų bažnyčios choras „Langas“. J. Šarkaitės nuotr.