7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Labai laukiu viešnagės Lietuvoje

Pokalbis su minimalistinės muzikos pradininku Terry Riley

 

„Vilniaus festivaliai“ inf.
Nr. 34 (1140), 2015-10-02
Muzika
Terry Riley
Terry Riley

Spalio 13 d. Vilniaus Kongresų rūmuose vyks neeilinis koncertas – pirmą kartą Lietuvoje pasirodymą surengs gyvoji JAV muzikos legenda, minimalistinės muzikos pradininkas Terry Riley. Šiais metais 80-metį švenčiantis muzikas atvyksta su savo sūnumi, žymiu gitaristu Gyanu Riley ir gitarų ansambliu „The Gothenburg Combo“. Ta proga įžymus kūrėjas mielai sutiko atsakyti į keletą klausimų.

 

Jūs laikomas minimalistinės muzikos pradininku, o kartu su Philipu Glassu, Steve’u Reichu, La Monte Youngu esate žymiausi šios muzikos krypties kūrėjai. Ar pats jaučiatės minimalistinės muzikos kūrėju, o gal norėtumėte vengti šios etiketės? Taip pat būtų įdomu sužinoti, ar palaikote ryšius – nebūtinai kūrybinius – su šiais kompozitoriais, nuo pat anų laikų, kai buvote šio prasidedančio muzikinio judėjimo bendražygiai.    

Terry Riley: Manau, kad „In C“ yra pirmasis kūrinys, apibrėžęs minimalizmo stilių. Jį sukūriau 1964 metais, o kūrinys įtvirtino kartojimą (repetityviškumą) kaip svarbiausią muzikos formos sudarymo principą. Tuo pačiu buvo sukurta ideali struktūra, kuria galėjo sekti kiti kompozitoriai.

 

Visą gyvenimą palaikau ryšius su La Monte Youngu, kuris yra pirmasis kompozitorius, šiuolaikinėje muzikoje panaudojęs sąstingį ir ilgai tęsiamas natas, kad suformuotų dūzgesį primenančias struktūras. 1962 m. su La Monte Youngu studijavome Kalifornijos Berklio universitete. Tai buvo laikai, kai mane paveikė jo revoliucinės sąstingio ir muzikos komponavimo idėjos, o tai galiausiai išsiskleidė mano paties inovacijomis kuriant tokias kompozicijas kaip „In C“.

 

Philipas Glassas ir Steve’as Reichas yra kompozitoriai, padarę esminius įnašus minimalizmo sąvoka apibrėžiamame lauke. Steve’as Reichas buvo vienas iš mano kūrinio „In C“ premjeros atlikėjų 1964 metais. Philipas Glassas taip pat ne kartą yra grojęs „In C“, per tuos metus mes turėjome progų ne kartą susitikti ir pasikalbėti apie muziką.

 

Viename Jūsų kūrinių, kurį koncerte Vilniuje gros ir Jūsų sūnus Gyan Riley, girdimi ispanų muzikos paveldo pėdsakai…
Mano muziką inspiruoja daugelis šaltinių. Ispanišką muziką savo ruožtu taip pat formavo įvairios tradicijos, ir tai sukūrė jos unikalų charakterį. 

 

Kūrinį įkvėpė pažintis su vienu Valensijos barų savininkų – Diegu, jis buvo artimas nuostabaus italų kontrabosisto Stefano Scodanibbio (mirusio 2012 m.) bičiulis. Mudu su Stefano koncertavome Valensijoje, o po koncerto Diegas mus pakvietė aplankyti jo barus. Diegas man buvo lyg valensietiškos nakties karalius. Ši patirtis susisiejo su pavadinimu, kuris sukosi mano mintyse, kol atradau temos raktą naujam kūriniui. 

 

Ar Jūsų sūnus Gyanas Riley yra nuolatinis koncertų partneris? Ar dėl jo visą šio koncertų turo programą skyrėte gitaroms? 
Mano sūnus Gyanas Riley yra vienas iš perspektyviausių mūsų laikų jaunųjų kompozitorių ir gitaristų. Jis fenomenaliai improvizuoja ir jo atlikimo metodai yra labai rafinuoti. Jis groja mano koncertuose maždaug nuo 16 metų. Gyanas Riley yra vienas iš mano labiausiai branginamų bendradarbių, ir aš visuomet laukiu galimybių drauge su juo dalintis scena. Rašant gitarai man jis labai padeda perprasti šio instrumento specifiką – aš pats gitara negroju. Jis redagavo visus „The book of Abbeyozzud“ – mano „opus magnum“ gitarai – kūrinius.  

 

Kokie ypatumai kuriant muziką gitarai? 

Man labai patinka šis instrumentas dėl jo subtilumo ir niuansų įvairovės, taip pat žavi gitaristų sugebėjimas varijuoti skambesio spalvomis. Tiesiog neįtikėtina, koks didelis šio instrumento išraiškos potencialas, turint minty, kad jis neturi plataus fortepijono diapazono arba galimybių tęsti garsą, kaip kad gali violončelė. Atradau fantastišką gitaros gebėjimą savo skambesiu ir charakteriu tarsi pratęsti solisto asmenybę ir tapti pačios muzikos tąsa.

 

Jau esate koncertavęs Skandinavijos šalyse, o Lietuvoje koncertuosite pirmą kartą. Kokios Jūsų mintys artėjant susitikimui su Lietuvos publika? Gal gausiame Jūsų pažįstamų atlikėjų būryje yra ir su Lietuva susijusių menininkų? 

Tai bus mūsų pirmasis apsilankymas Lietuvoje ir Vilniuje. Nekantriai laukiu galimybės pasidžiaugti šio mielo miesto atmosfera. Tikiu, kad tai bus labai įkvepianti patirtis. Su malonumu susipažinsime su Vilniaus muzikais – tikimės, kad tai bus įmanoma, nors mūsų viešnagė numatyta labai trumpa.

 

Žinau, kad amerikiečių menininkai – aktorius Seanas Pennas ir muzikos atlikėjas Bobas Dylanas – turi lietuviškų šaknų.

 

Mes iš tiesų labai laukiame viešnagės Lietuvoje ir progos čia atlikti savo muziką.

 

 

Terry Riley
Terry Riley