7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nedylantys garsai

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Kūriniai fortepijonui. Atlieka Aleksandra Juozapėnaitė-Eesmaa. SECD003. Išleido „Semplice“, prodiuserė Rūta Skudienė

Rita Nomicaitė
Nr. 32 (1093), 2014-09-19
Muzika
„Gyvenu muzikos pagalba. Ji mane gelbėjo visą gyvenimą nuo juodų minčių ir nerimo, o taip pat išlaisvino daug pozityvios energijos tuos tamsumus nugalėti. Drįstu tvirtinti, jog muzika – mano egzistencijos esmė“, – elektroniniame laiške iš Talino šių eilučių autorei rašė šviesaus atminimo pianistė Aleksandra Juozapėnaitė-Eesmaa (1943 03 03. Graužiniai, Molėtų valsč. – 2012 11 22. Talinas). 2011 m. M.K. Čiurlionio namuose buvome susitarusios pasikalbėti spaudai. Profesorė ryžosi atsakinėti raštu, nors tai pasirodė tikrai sunku jos galingai artistinei prigimčiai.
 
Rašydama lakoniškai, bet koncentruotai, dviem žodžiais tarsi garso ataka perteikdama stiprią emociją, A. Juozapėnaitė taip pat išreiškė pagarbą ir dėkingumą muzikologei Rūtai Skudienei, pavadindama ją „nuostabia entuziaste“. R. Skudienė Vilniuje suorganizavo ir išleido grandiozinius pianistės įrašus: Olivier Messiaeno ciklą „20 žvilgsnių į Kūdikėlį Jėzų“ (dviejų CD albumas; ciklą visame pasaulyje tėra įrašę vos keletas pianistų) ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinių CD. Laikant rankose ką tik pasirodžiusį pastarojo antrą leidimą, turime progą jį pasitikti pianistės mintimis iš čia cituojamo susirašinėjimo. „Paskutinį kartą šiais (2011) metais Čiurlionį skambinau rugpjūtį Taline. Estijos radijas nusipirko koncertinei studijai naują fortepijoną. Buvo surengta įspūdinga reprezentacija, sukviesti žymiausi Estijos kultūros atstovai, taipogi surengtas koncertas, kurio metu pianistai „išbandė“ instrumentą.
 
Kai kuriuos lengvesnius preliudus skambindavau vaikystėje, o paskui, jau brandžiame amžiuje, repertuare jų prisidėdavo vis daugiau ir daugiau. Aš su jais taip suaugau, jie tapo nuostabiai savi. Tai juk Lietuvos dangus, jūra, laukai, pievos ir paprastos jų gėlės, ežerai, upės ir ošiantys miškai...“ – šių eilučių autorei rašė pianistė Aleksandra Juozapėnaitė-Eesmaa.
 
A. Juozapėnaitės Čiurlionio interpretacijose neabejotinai girdimas mesianiškas mąstymas. Fortepijonas skamba kaip kelių manualų vargonai, iš gelmių iki pat Dievo skelbdami muzikos didybę, todėl ir Čiurlionio paprastumas neatrodo primityvus, o toks pat sudėtingas. Vienu metu skaidriai girdimi keli sluoksniai, per visą fortepijono diapazono plotį tekantys polifoniniai balsai, kiekvienas savaip dainuojantis. Artistės fantazija leidžia Čiurlionio muzikai skambėti nepaprastai gyvai, vaizdingai, galima pajusti Johannesą Brahmsą ir Johną Cage’ą (ir kitus: kiekvienam klausytojui – „pagal jo sugedimo laipsnį“). Todėl tai neatrodo mažo egzotiško krašto muzika.
 
Leidinys yra prabangios klasikos stiliaus ir dėl kitų dalykų. Knygelės autoriai – Vytautas Landsbergis (straipsnis apie M.K. Čiurlionį, šiam leidimui papildytas), Živilė Ramoškaitė (tekstas apie A. Juozapėnaitę-Eesmaa), o diskelis su muzika – nedylantis, paauksuotas.