7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vargonų koncertas Franzo Tunderio 400-osioms gimimo metinėms

 

Rengėjų informacija
Nr. 24 (1085), 2014-06-20
Muzika Anonsai
Vokiečių vargonų tabulatūra
Vokiečių vargonų tabulatūra
Šį šeštadienį, birželio 21 d. 18 val. vargonų muzikos mylėtojai kviečiami į VU Šv. Jonų bažnyčią, kur VU vargonininkas dr. Vidas Pinkevičius gros garsiausio šiaurės Vokietijos Baroko kompozitoriaus Dietericho Buxtehudės uošvio Franzo Tunderio (1614-1667) vargonų kūrinių koncertą. Renginys yra skirtas šio žymaus vargonų meistro 400-ajam jubiliejui paminėti. Koncerte skambės Tunderio Preambulės, choralinės variacijos ir choralinės fantazijos.
 
Kaip pasakojo Pinkevičius, choralinės variacijos ir fantazijos yra didingi bei spalvingi kūriniai, kuriose liuteroniški choralai yra varijuojami įvairiausiais būdais – melodiškai, ritmiškai, harmoniškai ir polifoniškai.
 
Franzas Tunderis buvo kito žymaus šiaurės Vokietijos Baroko meistro Heinricho Scheidemanno bendraamžis, tik šis dirbo Hamburge, o Tunderis – Liubeke.
 
„Kartu su Johannu Adamu Reinckenu, Jacobu Praetoriumi, Matthiasu Weckmannu bei Dieterichu Buxtehude jie sudaro Hamburgo/Liubeko kontrapunktistų mokyklą, kurių visų tėvas – didysis Amsterdamo vargonininkas Janas Pieterszoonas Sweelinckas. Šie senoviniai meistrai (ypač Buxtehude bei Reinckenas) vėliau padarė milžinišką įtaką ir Johanno Sebastiano Bacho polifoniniam stiliui susiformuoti”, – pasakojo vargonininkas. „Įdomu yra tai, kad visi Tunderio vargoniniai kūriniai yra parašyti ne mums įprasta notacija su penklinėmis, bet taip vadinamu naujosios vokiečių vargonų tabulatūros metodu. Čia vietoj penklinės ir natų yra rašomi raidiniai garsų pavadinimai ir jų ritmai. Tabulatūros notacija labai taupo vietą brangiame popieriaus lape ir buvo įprasta XVII a. šiaurės Vokietijos vargonininkams. Net ir penklinėmis užrašytą itališką partitūros notaciją jie perrašydavo į tabulatūrą, kad jiems būtų lengviau groti,“ – mintimis dalinosi vargonininkas.
 
Unikalių projektų „Septyni vargonų muzikos šimtmečiai“, „Pažinkite instrumentų karalių“ ir „Vargonai Lietuvos ateičiai“ autorius Vidas Pinkevičius studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o 2001–2003 m. – Rytų Mičigano universitete (JAV), kur įgijo Humanitarinių mokslų magistro diplomą. 2006 m. baigė Nebraskos-Linkolno universitetą (JAV), kur įgijo muzikos menų daktaro laipsnį. V. Pinkevičius šiuo metu dėsto Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, yra aktyvus vargonų ir improvizacijos meno populiarintojas, Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas ir Vilniaus universiteto vargonininkas bei vargonų studijos „Unda Maris“ įkūrėjas ir vadovas.
 
Pinkevičius vykdo švietėjišką veiklą per savo tinklaraštį apie vargonus ir jų meną, kurį kiekvienas vargonų muzikos mylėtojas gali prenumeruoti el. paštu nemokamai: http://www.vargonininkai.lt.
 
Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.vargonininkai.lt.

 

Vokiečių vargonų tabulatūra
Vokiečių vargonų tabulatūra