7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nesenstantis orkestras

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro 20-mečio koncertas

Vaida Urbietytė Urmonienė
Nr. 8 (1069), 2014-02-28
Muzika
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. E. Levin nuotrauka
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. E. Levin nuotrauka

 

Daugelis gerą muziką ir aukšto meistriškumo atlikimą vertinančių klausytojų vasario 20 d. susirinko į Šv. Kotrynos bažnyčią, kur Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus) pakvietė savo ištikimiausius gerbėjus paminėti gyvavimo dvidešimtmetį. Per ilgus kūrybinės veiklos metus kolektyvas pelnė platų pripažinimą ne tik Lietuvoje (paskutinis orkestro pasirodymas už Lietuvos ribų vyko Paryžiuje, UNESCO rūmuose, kur orkestras su choru „Jauna muzika“ bei solistais atliko Broniaus Kutavičiaus oratoriją „Metai“), intensyviai koncertuoja žymiausiose Europos scenose su garsiais atlikėjais, o jų pasirodymai visuomet sulaukia teigiamų kritikų vertinimų. Orkestro gerbėjai matė jį įvairų: šmaikštų, rimtą, susikaupusį, vėjavaikišką, eksperimentuojantį, drąsų, novatorišką. Orkestras yra mylimas ir laukiamas, jo pasirodymai profesionalūs, išbaigti ir kupini nenuspėjamų nuotykių.
 
Kolektyvas yra įrašęs daugiau kaip penkiasdešimt kompaktinių plokštelių, kuriose vyrauja skirtingų laikotarpių muzika. Veiklos pradžioje orkestras orientavosi į baroko muzikos interpretacijas, bet dėl savo universalumo dabar žinomas kaip puikus įvairių epochų kūrinių atlikėjas. Vienas iš kolektyvo išskirtinių bruožų yra stilistinis universalumas ir šiuolaikinė muzika, kurioje gausu netikėtų idėjų ir įvairių eksperimentų. Išskirtinę vietą repertuare užima lietuviška muzika, orkestras padeda ir jauniausiems kompozitoriams gyvai išgirsti savo pirmuosius stambius kūrinius – bakalauro darbus, kurie kasmet atliekami tarptautiniame šiuolaikinės muzikos festivalyje „Druskomanija“.
 
Kolektyvas neįsivaizduojamas be savo meno vadovo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Donato Katkaus, kuris yra puikus muzikas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, muzikologas, visuomenės veikėjas, neseniai apdovanotas Santarvės ordinu „Už santarvės puoselėjimą“ („Pro augenda concordia“). Rodos, niekuomet nepailstantis, visad linksmas ir puikų humoro jausmą turintis maestro ir jubiliejiniame vakare privertė šypsotis. Po pirmojo koncerte skambėjusio kūrinio, tiesa, niūroko ir šiek tiek nostalgiško Josepho Haydno penkių dalių Styginių kvarteto E-dur, op. 2, D. Katkus šmaikščiai pristatė kiekvieną orkestrantą ir kolektyvo rėmėjus, priversdamas kvatoti kone visus, buvusius salėje. Nežinia, ką klausytojai labiau norėjo girdėti – daugiau muzikos ar šmaikščių pasakojimų, bet koncerte buvo atlikta nedaug kūrinių: orkestras pagriežė žymaus danų kompozitoriaus Carlo Nielseno trijų dalių Mažąją siuitą styginių orkestrui a-moll, op. 1, kuri skambėjo labai romantiškai ir lyriškai. Tai vienas pirmųjų kompozitoriaus neoromantinių kūrinių, kuriame drąsių raiškos priemonių ar šokiruojančių sąskambių nėra, kūrinys vientisas ir gana nuosaikus. Kompozicija tarsi padėjo pereiti nuo rūstaus J. Haydno kvarteto prie gyvybingo argentiniečių kompozitoriaus Alberto Ginasteros keturių dalių Koncerto styginiams, op. 33. Pats kompozitorius savo kūrybą skirstė į tris laikotarpius: „objektyvųjį nacionalizmą, subjektyvųjį nacionalizmą ir neoekspresionizmą“. Pastarajam ir priklauso skambėjęs kūrinys, kuriame išgirdome ekspresyvius argentinietiškus ritmus ir ryškų folklorą. Orkestro muzikantai čia pademonstravo ištobulintą meistriškumą, šiuolaikiškame ir virtuoziškame kūrinyje atsiskleidė visų grupių koncertmeisteriai, jausmingai ir profesionaliai atlikę ryškias solines partijas.
 
Po to klausytojų laukė staigmena. Muzikantai, pasirodo, yra ne tik profesionalūs atlikėjai, bet ir puikūs aktoriai (ypač D. Katkus), sugebėjimus pademonstravę filme apie savo ilgą kūrybinę veiklą. Per dvi dešimtis metų keitėsi kolektyvo sudėtis, programos, jie nuolat kėlė sau iššūkius, o visa tai atsispindėjo rodytoje juostoje. Viskas buvo pateikta šmaikščiai, taip, kaip moka šis jaunatviškas kolektyvas. Dar daugiau juoko sukėlė antrasis filmas, kuriame parodyta, kaip smagiai jie rengė pirmąjį.
 
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras nesensta. Priešingai, jis kaskart vis labiau tobulėja, jaunėja, daug eksperimentuoja, pateikia vis naujų idėjų. Būdamas vienu pagrindinių Kristupo vasaros muzikos festivalio organizatorių, kolektyvas visomis jėgomis stengiasi praturtinti sostinės kultūrinį gyvenimą, jį drąsiai galime vadinti reprezentaciniu Vilniaus miesto orkestru. Šauniam ir įvairiapusiam kolektyvui norisi palinkėti dar daugiau entuziazmo, optimizmo ir kūrybinės energijos, o šmaikščiajam ir charizmatiškam meno vadovui D. Katkui – neišsenkančios stiprybės, ieškojimų ir atradimų.

 

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. E. Levin nuotrauka
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. E. Levin nuotrauka