7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Koncertas „Čiurlionio pėdomis“ Šv. Jonų bažnyčioje

 

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1039), 2013-06-21
Muzika Anonsai
Vidas Pinkevičius prie VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų
Vidas Pinkevičius prie VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų

Birželio 22 d. 18 val. aktyvus vargonų muzikos populiarintojas, pedagogas ir kompozitorius Vidas Pinkevičius pakvies į savo koncertą „Čiurlionio pėdomis“ Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje.

V. Pinkevičiaus koncerte skambės M.K. Čiurlionio kompozicijos ir jų temomis sukurti naujausi, šiais metais parašyti vargonininko opusai. Tai bus preliudai ir fantazijos, pagrįsti Čiurlionio kanonų ir preliudų muzine tematika. Daugelis programos kūrinių bus atliekami pirmą kartą.

„Pradėjau kurti muziką, norėdamas papildyti gana negausų lietuviškos vargoninės muzikos repertuarą. Čiurlionio muzika dvelkia lietuviškumu, kurį galima perteikti ir modernesnėmis muzikinės išraiškos priemonėmis“, – sako vargonininkas, manantis, jog didžiojo genijaus darbai įkvėpimą Lietuvos kūrėjams teiks ir ateityje.

Pasak Pinkevičiaus, šiais metais jis norėtų toliau kurti lietuvišką vargoninę muziką ir parašyti savo tėčio tapytais paveikslais paremtą kūrinių ciklą. „Būtų įdomu spalvas ir figūrines kompozicijas perteikti muzikos kalba bei pristatyti tai koncerte vargonų muzikos mylėtojams, – sako muzikas. – Formos ir struktūros aiškumas man išlieka prioritetas, bet taip pat ieškau sprendimų, kurie galėtų klausytoją nustebinti ir sukelti netikėtumo jausmą.“ V. Pinkevičius tikisi, kad jo kūryba galėtų paskatinti ir kitus Lietuvos vargonininkus išbandyti savo jėgas kompozicijoje.

„Jau daugelį šimtmečių dažnas vargonininkas buvo ir kompozitorius. Tą sąlygoja ir nuo pat instrumento atsiradimo antikos laikais gyvuojanti improvizacijos tradicija. Kadangi improvizacija yra ne kas kita kaip kompozicija kūrinio atlikimo metu, nenuostabu, kad daugelis kuriančių vargonininkų užrašo savo muzikinius ieškojimus popieriuje“, – teigia Pinkevičius ir mano, kad kūryba (užrašyta ar improvizuota) yra būtina sąlyga pilnaverčiam muzikui formuotis.

„Mano kūriniai pirmiausia gimsta užrašų knygutėje, kurią visuomet laikau prie savęs. Čia viename lape telpa kompozicijos tematika, harmonijos, ritmo ypatumai, formos schema, registrų kombinacijos, faktūros sprendimai ir kiti muzikos kalbos elementai. Paskui telieka visa tai užrašyti natomis“, – kūrybiniu procesu dalijasi vargonininkas.

Vidas Pinkevičius studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o 2001–2003 m. – Rytų Mičigano universitete (JAV), kur įgijo Humanitarinių mokslų magistro diplomą. 2006 m. baigė Nebraskos-Linkolno universitetą (JAV), kur įgijo Muzikos menų daktaro laipsnį. V. Pinkevičius šiuo metu dėsto Nacionalinėje M.K. Čiurlionio menų mokykloje, yra aktyvus vargonų ir improvizacijos meno populiarintojas, Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas ir Vilniaus universiteto vargonininkas bei VU vargonų studijos „Unda Maris“ įkūrėjas ir vadovas.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį bei itin plačias galimybes ir siūlo pasižiūrėti nemokamą videoekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.vargonininkai.lt.

 

Vidas Pinkevičius prie VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų
Vidas Pinkevičius prie VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų