7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Išrinkti geriausi konkurso „Vox Juventutis ’13“ kūriniai

 

7md inf.
Nr. 22 (1036), 2013-05-31
Muzika Anonsai
„Jauna muzika“
„Jauna muzika“

Gegužės 23 d., ketvirtadienį, 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje jau septintą kartą įvyko jaunųjų kompozitorių kūrinių konkursas-koncertas „Vox Juventutis ’13“, kurį rengia Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“. Iš šešių chorinių kompozicijų pačias geriausias rinko publika, choras ir komisija.

 
Ketvirtadienio vakarą Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ atliko „Vox Juventutis“ konkursantų Ramintos Naujanytės, Raimondos Skabeikaitės, Monikos Sokaitės, Silvijos Miliūnaitės, Lauryno Naujiko kūrinius bei tarptautinių konkursų „Musica Sacra“ ir „Polifonija“ šių metų laureatų kompozicijas. Gausiai susirinkusi publika galėjo ne tik džiaugtis aukšto lygio muzikavimu, lyginti jaunųjų Lietuvos kompozitorių ir užsienio konkursų laureatų kūrinius, bet ir pati balsuoti bei rinkti labiausiai patikusią kompoziciją. Balsavimo teisę turėjo ir choro „Jauna muzika“ dainininkai, beveik pusantro mėnesio repetavę ir dailinę naujai sukurtus kūrinius. Konkurso komisiją sudarė kompozitoriai Teisutis Makačinas, Zita Bružaitė, Šarūnas Nakas, kompozitorius ir dirigentas Gintautas Venislovas bei dirigentas Kęstutis Jakeliūnas.
 
Išklausius visas kompozicijas, daugiausiai simpatijų sulaukė ir pagrindine laimėtoja tapo Raimonda Skabeikaitė ir jos kompozicija „Lux Mundi“. Ji pelnė choro, publikos ir vertinimo komisijos I vietą. II vieta atiteko Laurynui Naujikui už kompoziciją „Varpas“, sukurtą pagal Jurgio Baltrušaičio eilėraštį, o III – Ramintai Naujanytei už „Vienos dienos nuotrupas“ pagal Vainiaus Bako tekstus. Pasibaigus konkursui R. Skabeikaitė sakė: „Esu dėkinga Vilniaus savivaldybės chorui „Jauna muzika“ ir jo meno vadovui Vaclovui Augustinui, taip pat Lietuvos kompozitorių sąjungai už galimybę išgirsti tai, kas baltame popieriaus lape yra tik gaidų pavadinimai, dinamikos ženklai ir takto brūkšniai. Kažkur girdėjau sakant, jog pats geriausias darbas yra gerai apmokamas hobi, esu tikra, jog dar nuostabiau, kai tavo darbas yra įvertinamas ne materialine išraiška, o publikos aplodismentais, atlikėjų ir muzikos profesionalų įvertinimais.“ Jaunoji kompozitorė taip pat džiaugėsi savo kolegų darbais: „Manau, kad dalyvaujantieji ne pirmą kartą „Vox Juventutis“ konkurse tikrai pasistūmėjo į priekį, taip pat ėmė labiau suprasti chorą, jo galimybes ir, svarbiausia, kiekvieną iš choristų.“
 
Komisijos nariai džiaugėsi konkursu ir negailėjo komentarų. Kaip sakė kompozitorius Š. Nakas, visa skambėjusi muzika buvo aukštos kokybės, bet daugelio komponavimo priemonės buvo tarsi atsineštos iš senesnio laikotarpio, vyravo nuosaikios muzikos stilistika. Kalbintas konkurso sumanytojas ir choro „Jauna muzika“ vadovas bei dirigentas V. Augustinas užsiminė, jog naujai sukurtose kompozicijose jis pasigedo savito komponavimo braižo. Kaip charakteringesnius jis išskyrė M. Sokaitės kūrinį „Ave Maria“ bei L. Naujiko „Varpą“. Pasak V. Augustino, konkursą, turintį didelę edukacinę vertę, planuojama rengti ir ateityje, tačiau bus siekiama plėsti jo geografiją į kitas šalis.
 
Atlikęs konkursines premjeras, choras „Jauna muzika“ dabar ruošiasi paskutiniam šio sezono koncertui birželio 6 dieną. Jame klausytojai galės išgirsti Steve’o Dobrogoszo Mišias chorui, orkestrui ir fortepijonui bei šiuolaikinių skandinavų kompozitorių kūrybą.

 

„Jauna muzika“
„Jauna muzika“