7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Tosca“ – unikali, socialinė ir provokuojanti

„Operos tiltų“ projektas Rusų dramos teatre

Rengėjų inf.
Nr. 21 (1035), 2013-05-24
Muzika Anonsai
„Tosca“
„Tosca“

Atlikti vieną garsiausių Giacomo Puccini operų „Toska“ profesionalūs operos solistai į sceną lips kartu su Trakų rajono Tiltų kaimo bendruomenės nariais, o arijos italų kalba skambės greta lietuviškų giesmių.

 
Tokį unikalų, kontroversišką, socialinę ir edukacinę prasmę turintį projektą birželio 2 d. Vilniuje, Rusų dramos teatre, pristatys teatro „Operos tiltai“ komanda. Jų parengtoje „Toskos“ versijoje kartu su profesionalais ne tik vaidina, bet ir dainuoja muzikinio pasiruošimo neturintys, bet operą mylintys ir suprantantys Tiltų kaimo bendruomenės žmonės.
 
„Opera Lietuvoje istoriškai lyg ir atribota nuo daugelio šalies žmonių, tarsi būtų prieinama ir suvokiama tik didžiųjų miestų gyventojams. „Operos tiltų“ iniciatyva siekiame ne tik parodyti, jog tai netiesa, bet ir įtraukti rajonuose gyvenančius žmones į operos kūrimo procesą. Opera yra universali, ją pamilsta visi, reikia tik suteikti žmonėms galimybę prie jos prisiliesti, ją išgyventi“, – sako teatro „Operos tiltai“ įkūrėja ir pagrindinio Toskos vaidmens atlikėja Gražina Skinderytė-Kurnickienė.
 
Pagrindinius vaidmenis „Operos tiltų“ „Toska“ versijoje atliks Lietuvos operos mėgėjams gerai žinomi solistai: Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre daugiau nei 20 pagrindinių tenoro vaidmenų atlikęs Vytautas Kurnickas (Kavaradosi), tarptautinių konkursų laureatas, Vokietijos operos teatruose dainavęs Gintaras Liaugminas (Skarpija). Gros specialiai šiai operai suburtas orkestras „Tiltai“.
 
Šalia profesionalų nepagrindinius vaidmenis operoje atliks Trakų rajono Tiltų kaimo žmonės: Gintautas Kleinotas, Rimas Kleinotas, Stasys Jachimovičius, Vaiva Neteckienė, Emilija Verseckaitė ir kiti.
 
„Giacomo Puccini – kompozitorius veristas. Veristai operose rodo gyvenimą tokį, koks jis yra iš tikrųjų, jų operų herojai – paprasti kaimo žmonės, bohemiški menininkai, eiliniai miestiečiai. G. Puccini kūrė užmiesčio viloje, naktimis, o vietinio kaimo žmonės po atvirais langais klausydavosi naktyje skambančios muzikos. Tuomet Puccini sukviesdavo visus vidun ir grodavo savo ką tik sukurtas scenas iš operų. Jo operos buvo skirtos eiliniams žmonėms – apie jų gyvenimą jis ir rašė. Tad nieko nuostabaus, jog pirmajam pastatymui pasirinkome būtent šio kompozitoriaus operą“, – sako G. Skinderytė-Kurnickienė.
 
„Operos tiltų“ „Toska“ premjera įvyko praėjusią vasarą Tiltų kaime, kur susibūrusi viena aktyviausių šalies kaimo bendruomenių. O dabar prieš 200 metų vykusi aistringa meilės istorija persikelia į Vilnių, Rusų dramos teatro sceną.

 

„Tosca“
„Tosca“