7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Vargonų Alfa ir Omega“

Koncertas Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje

Rengėjų inf.
Nr. 20 (1034), 2013-05-17
Muzika Anonsai
Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach

 

Gegužės 18 d. 18 val. aktyvus vargonų muzikos populiarintojas, kompozitorius ir pedagogas Vidas Pinkevičius kviečia į savo 13-ąjį koncertą iš ciklo „Septyni vargonų muzikos šimtmečiai“ Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje.
 
Koncerto programoje skambės Johanno Sebastiano Bacho Fantazija ir fuga g-moll, BWV 542, choraliniai preliudai „Wachet auf, ruft uns die Stimme“, BWV 645 ir „Nun komm, der Heiden Heiland“, BWV 659, Preliudas ir fuga A-dur, BWV 536, 3 kontrapunktai iš ciklo „Die Kunst der Fuge“, BWV 1080, choralinis preliudas „Vor deinen Thron tret ich hiermit“, BWV 668 ir choralinė fantazija „Komm, heiliger Geist“, BWV 651.
 
„Didžiausi Lietuvos vargonai puikiai tinka žymiausio vargonų kompozitoriaus muzikai. Jo didingumą simbolizuos dramatiškoji Fantazija ir fuga g-moll, taip pat fantazija Sekminėms skirto choralo „Komm, Heiliger Geist“ tema“, – sako V. Pinkevičius, iš arti pažįstantis šio įdomaus instrumento subtilybes.
 
„Vargonų alfa ir omega Bachas dažnai vadinamas dėl to, kad sugėrė daugelio anksčiau gyvenusių kompozitorių pasiekimus, o vėlesni kūrėjai mokėsi iš jo. Tiesiog neįtikėtina, kokio lygio nemirtingus šedevrus galėjo sukurti žmogaus protas“, – stebisi vargonininkas, kurio pastangos padėti įvairių pasaulio šalių žmonėms iš naujo atrasti vargonų meną pasireiškia gausiais straipsniais, švietėjiškomis paskaitomis ir intriguojančiais koncertų ciklais.
 
„Paklaustas, kur yra jo sėkmės paslaptis, Bachas kukliai atsakydavo: aš labai sunkiai dirbau. Kiekvienas, kuris taip pat sunkiai dirbs, susilauks tokios pačios sėkmės“, – pasakoja V. Pinkevičius, per metus parengiantis net 12 skirtingų koncertinių programų.
 
Vidas Pinkevičius studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o 2001–2003 m. – Rytų Mičigano universitete (JAV), kur įgijo Humanitarinių mokslų magistro diplomą. 2006 m. baigė Nebraskos-Linkolno universitetą (JAV), kur įgijo Muzikos menų daktaro laipsnį. V. Pinkevičius šiuo metu dėsto Nacionalinėje M.K. Čiurlionio menų mokykloje, yra aktyvus vargonų ir improvizacijos meno populiarintojas, Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas ir Vilniaus universiteto vargonininkas bei VU vargonų studijos „Unda Maris“ įkūrėjas ir vadovas.
 
Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu muzikos instrumentų karaliumi – didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą videoekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://jonuvargonai.weebly.com/video-ekskursija-po-vargonus.html
 
 

 

Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach