7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro sezono pabaiga

 

LVSO inf.
Nr. 20 (1034), 2013-05-17
Muzika Anonsai
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

 

Į stiprių emocijų šventę gegužės 17 d. 19 val. kviečia Gintaro Rinkevičiaus vadovaujamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. Jis kartu su Kauno valstybiniu choru, vadovaujamu Petro Bingelio, ir solistais Lauryna Bendžiūnaite (sopranas), Algirdu Janutu, Mindaugu Bargaila (tenorai), Ramūnu Urbiečiu (baritonas) ir Liudu Mikalausku (bosas) XXIV sezono pabaigai atliks įsimintiną programą„Visi Karlo Orfo triumfai“.
 
Vokiečių kompozitorius Carlas Orffas pirmąsias dainas sukūrė būdamas studentas. Labai anksti atsiskleidė ir jo polinkis į netipiškus vokalo ir instrumentų derinius. 1924 m. kartu su gimnastikos ir šokio pedagoge Dorothee Günther įkūrė Günther fizinio, muzikinio ir šokio ugdymo mokyklą. Daugelyje šalių lig šiol naudojama Orffo sukurta muzikinio ugdymo sistema, grįsta vaiko muzikinės raiškos išlaisvinimu. Kartu su muzikos instrumentų meistru Karlu Maendleriu Orffas gamino anuomet naujoviškus instrumentus – karilijonus, ksilofonus, metalofonus, vėliau imtus vadinti Orffo instrumentais. 
 
XX a. pradžioje  buvo išleistas XIII a. rankraštinis pasaulietiškų dainų rinkinys „Carmina burana“, aptiktas 1803 m. Benediktinų vienuolyne pietinėje Bavarijoje. Rinkinyje rasta apie 200 keliaujančių trubadūrų ir vienuolių dainų iš skirtingų regionų. Dainų turinys daugiausia humoristinis, net satyrinis, lengvabūdiškai šlovinantis žmogiškas silpnybes, geidulius ir lėbavimą. Orffas išsirinko 24 dainas. Kantatai „Carmina burana“ atlikti reikia didžiulių pajėgų – solistų, dviejų chorų (arba vieno choro, padalinto į dvi grupes), berniukų choro, didžiojo simfoninio orkestro su čelesta, dviejų fortepijonų ir gausios perkusijos. Dėl trumpučių motyvų kartojimo kūrinys yra lengvai suvokiamas publikos. Ši Orffo idėja paremta grigališkojo choralo ir italų operos kanonais.
 
Paskatintas „Carmina burana“ šlovės, Orffas ėmėsi kito panašios stilistikos veikalo – kantatos „Catulli Carmina“ pagal romėnų poetoGajaus Valerijaus Katulo, gyvenusio I a. pr. Kr., eiles. Trečioji Orffo „Triumfų“ ciklo dalis – „Afroditės triumfas“, jo žanrą autorius apibrėžė kaip „sceninį koncertą“ penkiems solistams, dideliam mišriam chorui ir orkestrui. Tai jau pokario kūrinys, užsakytas Milano teatro „La Scala“ ir pirmąsyk jame atliktas 1953 metais. Euripido, Sapfo ir jau minėto Katulo poemų tekstai sujungti taip, kad atkurtų poetišką ir sykiu juslingą vestuvinės nakties nuotaiką.
 
Po kantatos „Carmina Burana“ premjeros Orffas rašė savo leidėjui: „Viską, ką aš iki šiol sukūriau, o Jūs, deja, išleidote, galite sunaikinti. Mano kūrinių numeracija prasidės nuo „Carmina Burana“.“

 

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras