7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vakarų Afrikos muzika su prancūziško vokalo prieskoniu

 

7md inf.
Nr. 19 (1033), 2013-05-10
Muzika Anonsai
„Debademba“
„Debademba“

Gegužės 14 d. 19 val. Žalgirio arenos amfiteatre Kaune ir gegužės 15 d. 19 val. Rusų dramos teatre Vilniuje koncertuoja vasariškai karštas kylančių Afrikos žvaigždžių iš Prancūzijos ansamblis „Debademba“, savo muzika dar tik pradedantis užkariauti world muzikos rinką, tačiau tai darantis itin ryžtingais žingsniais.

 
„Debademba“ pagrindą sudaro du žavūs ir energingi gimtosios Vakarų Afrikos kultūrą puoselėjantys vyrukai, kurie vadovaudamiesi savo grupės pavadinime užšifruota reikšme (Debademba bambara kalba reiškia „didelę šeimą“), koncertų Lietuvoje metu bandys suburti didelę šeimą – norinčią džiaugtis muzika, švęsti ir būti kartu.
 
„Debademba“ kūryboje yra maišomi įvairūs su Vakarų Afrikos mandingų kultūra susiję muzikos stiliai. Tai šiuolaikinė Afrikos muzika, kurioje susipina Malio Wassoulou regiono ritmai ir harmonija, etninės grupės fula muzikos tradicijos, girdima arabų – Andalūzijos įtaka, Etiopijai būdingi sąskambiai, afro-funk, salsos, folk, fusion stilių muzika, džiazas ir rokeriškas bliuzas. Grupei visiškai naują skambesį suteikia ir tai, kad Šiaurės Afrikos instrumentas mandola originaliai panaudojamas Vakarų Afrikos kontekste.
 
2009 m. susibūrusi „Debademba“ – tai dainininkas iš Malio Mohamedo Diaby ir iš Burkina Faso kilęs kompozitorius Abdoulaye Traore, dažniausiai grojantis gitara. Abdoulaye Vakarų Afrikos muzikos scenoje yra žinomas nuo 1990-ųjų. Jis svarbios muzikinės patirties įgijo bendradarbiaudamas su dainininku Sieka Barou, perkusininku Victoru Deme, Adama Drame, grupe „Les Go De Koteba“ ir kitais Afrikos artistais. Atvykęs į Europą Abdoulaye netrukus buvo pripažintas už savo subtilų ir jautrų muzikinį skonį bei sumanius kompozicinius sprendimus. Antrasis grupės narys Mohamedas yra žymios Dramblio Kaulo Kranto dainininkės Coumba Kouyate sūnus, apdovanotas galingu balsu ir išskirtiniu tembru. Abdoulaye groja gitara, o Mohamedas sukūrė savo pirmąjį albumą, kuriame atsispindi šio dueto universalios Afrikos muzikos vizija.
 
Iki savo debiutinio albumo pasirodymo 2011 m. balandžio mėn. „Debademba“ buvo žinomi tik Paryžiaus darbininkų klasės rajonų gyventojams, tačiau savo įrašais atkreipė daugybės klausytojų dėmesį, tapo vertinami gerai muzikos scenoje žinomų asmenų. Žymi dainininkė Hindi Zhara viešai gyrė kompozitoriaus Abdoulaye kūrinius, praminė jį ateities vizionieriumi ir teigė, kad „Debademba“ dainos nuostabiai atspindi Afrikos muzikos universalumą. Įrašant debiutinį albumą prie grupės prisijungė visas tuzinas muzikantų ir populiarių Afrikos vokalistų, tokių kaip Awa ir Fatoumata Diawara. Dabar ansamblionariai reguliariai pasirodo kartu ir su kitais muzikiniais projektais. Be to, aksominio balso savininkas Mohamedas, būdamas neabejingas Michaelo Jacksono kūrybai, savo muzikiniame kelyje netgi kūrė šio bei kitų žinomų Vakarų šalių atlikėjų hitų versijas bambara kalba.
 

 

„Debademba“
„Debademba“