7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Atis Banko ir Jurgio Karnavičiaus kocertas

Vienintelis dviejų profesionalų susitikimas Vilniuje

„Piano.lt“ inf.
Nr. 19 (1033), 2013-05-10
Muzika Anonsai
Atis Bankas
Atis Bankas

„Piano.lt“ koncertų salė gegužės 10 d. (penktadienį) 19 val. kviečia į sonatų vakarą – koncertą „SonATiS SmUIkaS, kurį parengė smuikininkas Atis Bankas ir pianistas Jurgis Karnavičius. Koncerte skambės klasikų W.A. Mozarto, A. Dvořáko ir J. Brahmso kūriniai. Ši programa Lietuvoje bus atliekama pirmą ir vienintelį kartą. 

 
Ypatingais gabumais ir vaizduote apdovanotas smuikininkas Atis Bankas koncertuoja kaip solistas, yra Šv. Marko orkestro vadovas ir koncertmeisteris, muzikinių kolektyvų „Gould String Quartet“ pirmasis smuikas, „Music Niagara“ įkūrėjas ir meno vadovas bei visai neseniai susikūrusio ansamblio „CamerAtis“ vadovas. Savo muzikiniu talentu A. Bankas dalijasi ir dėstydamas prie Toronto Karališkosios konservatorijos įsteigtoje Glenno Gouldo mokyklos smuiko studijoje bei grieždamas pirmuoju smuiku Toronto simfoniniame orkestre.
 
A. Bankas, prieš emigruodamas į Kanadą, penkiolika metų dirbo Lietuvos filharmonijos simfoninio orkestro koncertmeisterio asistentu, vėliau penkiolika metų – Kanados akademijos kamerinio orkestro vadovu ir koncertmeisteriu.
 
Smuikininko soliniai ir kamerinės muzikos koncertai sulaukė aukštų kritikų įvertinimų: „Lietuvoje gimusio smuikininko A. Banko grojime susijungia puiki technika ir gilus muzikalumas“ (Estonian Daily). „A. Bankas puikiai atliko solo pasažus, o kartu buvo lygiavertis patyręs ansamblio dalyvis...“ (Kitchener-Waterloo Record). „Garsas, kurį jis išgauna instrumentu, sukuria ansambliškumo pojūtį. Žingsnis po žingsnio įsitikini, kad smuikas A. Banko rankose priverčia pakilti į neregėtas aukštumas. Tai įspūdinga!“ (Financial Post).
 
Pianistas Jurgis Karnavičius gimė Vilniuje, žinomų muzikų šeimoje. Būsimąją artisto kūrybinę asmenybę formavo pedagogai Edmundas Gedgaudas (M.K. Čiurlionio nacionalinėje menų mokykloje), tėvas prof. Jurgis Karnavičius (Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje), prof. Levas Naumovas (Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos asistentūroje–stažuotėje).
 
J. Karnavičius pelnė apdovanojimus respublikiniame M.K. Čiurlionio konkurse Vilniuje (1978, I premija) ir tarptautiniuose konkursuose Vokietijoje, Austrijoje, JAV, Italijoje. Jo repertuare – įvairiausių stilių fortepijoninė muzika; daugiausia dėmesio skiriama Mozarto, Beethoveno, Schuberto, Schumanno, Liszto, Brahmso, prancūzų autorių kūrybai. Pianistas skambina solo, su įvairiais orkestrais, aktyviai bendradarbiauja su įvairiais kameriniais ansambliais, yra nuolatinis savo žmonos dainininkės Sigutės Stonytės koncertų partneris. Keletą pastarųjų metų J. Karnavičius nuolat dalyvauja „Gaidos ansamblio“ programose. Gastroliavo įvairiose Europos šalyse, JAV, Kanadoje ir Korėjoje.
 
J. Karnavičius taip pat yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, išugdęs ne vieną tarptautinių konkursų laureatą, nuo 2011 m. vadovauja LMTA fortepijono katedrai. Jis dalyvauja įvairių konkursų vertinimo komisijų darbe, veda interpretacijos seminarus Lietuvoje bei meistriškumo kursus užsienyje.
 
Lietuvių kilmės kanadietis smuikininkas Atis Bankas ir pianistas Jurgis Karnavičius – tai išskirtinis duetas. Muzikos profesionalai iki pirštų galiukų jaučia muziką ir perteikia jos grožį publikai. Ir ne vien todėl, kad abu savo muzikinę veiklą pradėjo Lietuvoje, bet todėl, kad juos vienija įgimtas muzikinis talentas, atsakingas požiūris į muzikos atlikėjo pašaukimą ir į muziką apskritai.
 
Plačiau www.piano.lt.

 

Atis Bankas
Atis Bankas