7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus kongresų rūmuose koncertuoja Lukas Geniušas

 

Rengėjų inf.
Nr. 17 (1031), 2013-04-26
Muzika Anonsai
Lukas Geniušas
Lukas Geniušas

Balandžio 26 d. 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose skambina sparčiai į muzikos olimpą kopiantis pianistas Lukas Geniušas, jau spėjęs įveikti sudėtingiausius fortepijoninius opusus ir laimėjęs reikšmingus tarptautinius pianistų konkursus.

 
L. Geniušas (g. 1990) – trečios kartos Geniušų muzikantų dinastijos atstovas, pianistų Petro Geniušo ir Ksenijos Knorre sūnus. Penkerių pradėjo skambinti fortepijonu, o nuo šešerių – koncertuoti. Šiuo metu pianistas studijuoja savo močiutės prof. Veros Gornostajevos klasėje Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje. Pelnęs sidabro medalį ir II premiją Tarptautiniame F. Chopino pianistų konkurse Varšuvoje, pianistas gavo pasiūlymų koncertuoti Lenkijoje, Lietuvoje, Italijoje, Danijoje, Makedonijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Japonijoje, Rusijoje ir kt. šalyse. L. Geniušo skambinimas pasižymi įspūdingu virtuoziškumu, stilingumu, intelektualia ištarme, temperamento, emocijų ir logikos derme.
 
Penktadienio vakare skambės Antono Brucknerio ir Ludwigo van Beethoveno kūryba. Vienišas, giliai religingas austrų kompozitorius A. Bruckneris (1824–1896) ilgus metus dirbo Linco katedros vargonininku, rašė religinius kūrinius ir garsėjo įspūdingomis improvizacijomis. Paprastas ir naivus kaip vaikas Bruckneris dažnai buvo išjuokiamas amžininkų kaip neturintis talento ir skonio, nesuprantantis muzikos kūrybos aktualijų. O išties Bruckneris buvo labai savitas kompozitorius, greta Beethoveno ir Brahmso įnešęs didžiausią indėlį į simfonijos žanro raidą. Šlovė aplankė Brucknerį tik sulaukusį 50-ties. Ją atnešė ketvirtoji „Romantinė“ simfonija, pirmąsyk atlikta 1881 metais.
 
Visi penki L. van Beethoveno koncertai fortepijonui buvo sukurti per 15 metų (1794–1809) ir atlikti vadinamosiose Beethoveno Vienos koncertinėse akademijose. Kompozitorius tęsė Mozarto pradėtą tradiciją: orkestras čia jau nebe solisto šešėlis, o lygiavertis jo partneris. Būdamas pianistas virtuozas ir puikiai išmanydamas instrumento technines galimybes, kompozitorius sukūrė ypač sudėtingas solisto partijas.
 
Lietuvos valstybiniam simfoniniamorkestrui diriguos Amosas Talmonas (Izraelis), diriguojantis žymiausiems Izraelio orkestrams. 2000 m. Talmonas įkūrė „Music Angels“ fondą, teikiantį paramą jauniems Izraelio muzikantams, organizuojantį jų koncertus. Dirigentas taip pat bendradarbiauja su Poznanės, Gdansko, Vroclavo ir Čekijos filharmonijų orkestrais, Čekijos ir Lenkijos radijo, Ciuricho, Sankt Peterburgo simfoniniais, Meksikos valstybiniu, „Berlin Sinfonietta“ ir daugeliu kitų Europos ir Amerikos orkestrų.
 

 

Lukas Geniušas
Lukas Geniušas