7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos 80-mečio iškilmėse bus inauguruoti du garbės daktarai

 

LMTA inf.
Nr. 17 (1031), 2013-04-26
Muzika Anonsai
Lietuvos muzikos ir teatro akademija
Lietuvos muzikos ir teatro akademija

Balandžio 25 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyksiančiose Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) iškilmėse bus inauguruoti du garbės daktarai – muzikologas profesorius Vytautas Landsbergis ir teatro režisierius Eimuntas Nekrošius.

 
Eimuntas Nekrošius – pirmasis lietuvių teatro menininkas, kuriam suteikiamas akademinis garbės daktaro (Doctorem Honoris Causa) vardas. Šitaip LMTA įvertina išskirtinį šio režisieriaus talentą, neeilinius nuopelnus Lietuvos teatro raidai ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje.
 
Profesoriui habilituotam daktarui Vytautui Landsbergiui LMTA garbės daktaro vardą teikia už itin platų, aktualumo neprarandantį, originalų lietuvių kultūros tyrimų diskursą, nacionalinių vertybių iškėlimą ir propagavimą tarptautiniu lygiu, įtaigią meninę, mokslinę, kultūrinę, visuomeninę ir švietėjišką raišką, neeilinius nuopelnus Akademijai, valstybei ir pasauliui.
 
Lietuvos muzikos ir teatro akademijos istorijos ištakos siejamos su 1919 m. kompozitoriaus Juozo Naujalio Kaune įsteigta muzikos mokykla. Aneksuotame Vilniuje iki 1940 m. veikė Mečislavo Karlovičiaus konservatorija ir Žydų muzikos institutas, o Klaipėdoje – kompozitoriaus Stasio Šimkaus įsteigta Klaipėdos muzikos mokykla. Tačiau visos šios institucijos neturėjo aukštosios mokyklos statuso, o jos poreikis Lietuvoje tolydžio augo.
 
Todėl 1933 m. vasario 7 d. Kauno muzikos mokykla buvo perorganizuota į aukštąją mokyklą – Kauno konservatoriją (direktorius – kompozitorius Juozas Gruodis). Būtent nuo šios datos 2013-aisiais skaičiuojami Lietuvos muzikos ir teatro akademijos aštuoniasdešimtieji gyvavimo metai.
 
Dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ruošiami muzikos, teatro, kino, šokio profesionalai – muzikos atlikėjai, kompozitoriai, dirigentai, muzikos pedagogai, aktoriai, šokėjai, choreografai, teatro režisieriai, kino režisieriai, operatoriai, dramaturgai, vaizdo ir garso režisieriai, muzikologai, etnomuzikologai, teatrologai, kinotyrininkai, meno vadybininkai.
 
Kiekvienais metais LMTA studentai ir dėstytojai tampa prestižinių tarptautinių konkursų ar tarptautinių muzikos, teatro, kino festivalių laureatais ir yra gerbiami meno pasaulyje kaip koncertuojantys muzikos atlikėjai, novatoriški teatro ir kino menininkai. Akademijos absolventai laukiami visose Lietuvos profesionaliose meno įstaigose ir organizacijose. Dalis studentų, dar mokydamiesi LMTA, suburia savo muzikos kolektyvus, nepriklausomus teatrus, kurie reikšmingai įsilieja į šalies ir užsienio kultūros ir meno erdves. Kasmet Akademijos salėse įvyksta apie du šimtus koncertų, atvirų Lietuvos visuomenei.
 
XXI a. Akademiją suvokiame kaip aktualią ir konkurencingą studijų bei kūrybiškumo platformą. Kuriame ją kaip modernų menininkų traukos centrą, išsiskiriantį pripažintų Lietuvos ir pasaulio profesionalų santalka kūrybai ir mokslui.

 

Lietuvos muzikos ir teatro akademija
Lietuvos muzikos ir teatro akademija