7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pianistų rečitaliai

Grigory Gruzmanas ir Kissas Péteras „Piano.lt“ koncertų salėje

Rengėjų inf.
Nr. 16 (1030), 2013-04-19
Muzika Anonsai
Grigory Gruzman
Grigory Gruzman

Balandžio 23 d. (antradienį) 19 val. „Piano.lt“ koncertų salėje savo solinį koncertą surengs pianistas iš Vokietijos Grigory Gruzmanas. Po savaitės, ten pat ir tuo pačiu laiku, vyks jaunesniosios kartos pianisto Kisso Pétero iš Vengrijos pasirodymas. Fortepijono muzikos gerbėjai turi retą progą sužinoti apie naujausias šio žanro atlikimo tendencijas užsienyje.

 
Pianisto G. Gruzmano muzikiniai gabumai pasireiškė jau ankstyvoje vaikystėje. Jis pradėjo skambinti nuo penkerių, lankė specialiąją muzikos mokyklą gabiems vaikams Sankt Peterburge. Vėliau tęsė mokslus Jeruzalės muzikos akademijoje pas prof. Gregory Haimowsky ir Freiburgo (Vokietija) muzikos koledže pas prof. Vitalijų Margulį. Studijų metais dalyvavo ir pelnė laurus tarptautiniuose pianistų konkursuose Monzoje ir Verčelyje (Italija). Nuo tada jį lydėjo sėkmė. G. Gruzmanas rengė solinius koncertus ir pasirodymus su kameriniais ansambliais beveik visose Europos šalyse, meistriškumo kursus – Europoje, Tolimuosiuose Rytuose, Lotynų Amerikoje ir JAV. 
 
G. Gruzmano koncertų įrašai transliuojami įvairių pasaulio šalių radijo ir televizijos laidose. Jis yra vienintelis, įrašęs visus skandalingojo pianisto, kompozitoriaus ir muzikos pedagogo, maištavusio prieš sustabarėjusį akademizmą muzikoje, Fridricho Guldos „Play Piano Play“ kūrinius.
 
Balandžio 23 d. koncerte G. Gruzmanas atliks programą, aprėpiančią įvairių epochų muziką. Skambės D. Scarlatti, L. van Beethoveno, F. Chopino, F. Liszto, S. Rachmaninovo, G. Gershwino ir F. Guldos kūriniai.
 
Po savaitės, balandžio 30 d. (antradienį), 19 val. „Piano.lt“ koncertų salėje muzikuos ryškiausias vengrų talentas – pianistas Kissas Péteris. Šiuo pasirodymu jis pradeda savo koncertinį turą po Europą.
 
Kissas Péteras gimė 1986 m. Šalgotarjane. Skambinti fortepijonu pradėjo nuo devynerių gimtajame mieste, nuo 2001 m. studijavo Budapešto Belos Bartoko muzikos konservatorijoje (Erzsebet Belak kl.), o 2005–2010 m. – F. Listo muzikos akademijoje (prof. Balazs Szokolay ir Attila Nemethy kl.), šiuo metu yra šios aukštosios mokyklos doktorantas.
 
K. Péteras yra pelnęs apdovanojimų respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose, iš kurių svarbesni: Vengrijos nacionalinio radijo (III premija ir specialusis prizas, 2009), tarptautinis pianistų Barletoje, Italijoje (I premija ir specialusis prizas, 2006), X tarptautinis pianistų Bekeščaboje (III premija, 2003), respublikinis pianistų Nyredhazoje (II premija, 2001) ir Balašadiarmate (award for exellence, 2000), tarptautinis pianistų Košicėje (Slovakija, specialusis prizas, be kitų, 1999, 2001).
 
Jaunas muzikas jau surengė koncertinių turų keliose Europos šalyse ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kaip kamerinės muzikos atlikėjas dalyvavo muzikos festivaliuose ir vasaros meistriškumo kursuose. 2007 m. su klarnetininku Csaba Klenyanu įrašė savo pirmąją kompaktinę plokštelę, kurią išleido „Hungaroton Records“. K. Péteras domisi šiuolaikine muzika, yra dalyvavęs rengiant kelių kūrinių pasaulinių ir nacionalinių premjerų radijo įrašus. Jis yra „Trio Inception“ ir „Ludium Ensemble“, kuriam vadovauja Gáboras Csalogas, narys. 2011 metais K. Péteras apdovanotas „Fisher Annie“ atlikėjo stipendija ir „Artisjus Prize“apdovanojimu už sėkmingą veiklą šiuolaikinės muzikos srityje.
 
Balandžio 30 d. dviejų dalių rečitalio programoje skambės F. Liszto, B. Bartóko, C. Debussy fortepijoniniai kūriniai.
 
Renginio iniciatoriai ir partneriai – Lietuvos Liszto asociacija (prezidentė prof. Mūza Rubackytė, direktorius Eugenijus Janutėnas) ir Vengrijos Respublikos ambasada.

 

Grigory Gruzman
Grigory Gruzman