7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kompozitoriui Povilui Dikčiui atminti

Koncertas Taikomosios dailės muziejuje

Vaclovas Juodpusis
Nr. 16 (1030), 2013-04-19
Muzika Anonsai
Povilas Dikčius. V. Kapočiaus nuotr.
Povilas Dikčius. V. Kapočiaus nuotr.

Balandžio 19 d., penktadienį, 17.30 val. Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo g. 3A, Vilnius) Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Lietuvos muzikų sąjunga rengia koncertą, skirtą kompozitoriui, pedagogui Povilui Dikčiui (1933–1991) atminti.

 
Kiekvienas meno kūrėjas, nuėjęs ilgesnį ar trumpesnį gyvenimo kelią, palieka savo pėdsaką. Tai jau talento, ryžto kurti ir aplinkybių, kurios leidžia pabūti vienam su savimi, pėdsakai, priklausantys ir nuo supančios aplinkos. Kompozitoriui Povilui Dikčiui jaunystėje buvo pranašauta smuikininko, vėliau muzikos pedagogo karjera. Bet pats gyvenimas, o ir jo požiūris į gyvenimą, į esamas aplinkybes suformavo savitą kryptį, kuriai pasitarnavo ir jaunystės metų siekiai (smuikavimas), ir pedagogika, nes baigė ir tuometinį Vilniaus pedagoginį institutą. Bet širdyje nuo jaunų dienų ruseno ryžtas kurti muziką. Iš pradžių tai buvo dainos mėgėjų kolektyvams, su kuriomis atkeliavo vėl į Vilnių siekti profesionalaus žvilgsnio į savo sumanytus darbus. Čia parankiu jo kūrybinių siekių ugdytoju tapo profesorius Eduardas Balsys. Pats būdamas tolerantiškas žmogus, E. Balsys tas savybes padėjo plėtoti ir savo nebe jaunuoliško amžiaus studentui. Taigi tos savybės, suformuotos globojant reikliam pedagogui, vėliau atsispindėjo ir jo muzikoje, ir bendraujant su atlikėjais, kurie savaip skatino jo kūrybinius užmojus, pagaliau ir dirbant atsakingą administracinį darbą.
 
P. Dikčiaus kūrybiniai užmojai reiškėsi įvairiais žanrais. Gaila, kad nespėjo užbaigti operos „Ugnis“ pagal Just. Marcinkevičiaus poemą „Heroica“ – jos klavyras pranašavo sėkmę. O iki tol parašyti kūriniai – kamerinė oratorija „Moters paveikslai“ pagal E. Mieželaitį, „Keturi sonetai“ pagal V. Mykolaitį-Putiną, vokalinis ciklas „Žemės amžinajame kely“ pagal V. Palčinskaitę, Sonata smuikui ir fortepijonui „Medžioklė“ ir „Mažoji sonata“, taip pat instrumentinės ir vokalinės miniatiūros apkeliavo Lietuvą, kūrinius ne kartą interpretavo smuikininkas Raimundas Katilius, operos solistai Eduardas Kaniava, Vladimiras Prudnikovas ir kt.
 
Kompozitoriaus P. Dikčiaus 80-osioms gimimo metinėms skirtame koncerte nuskambės ne vienas čia paminėtas jo opusas. Juos atliks solistai Natalija Katilienė, Dainius Puišys, smuikininkė Ingrida Armonaitė-Galinienė, pianistės Eglė Perkumaitė, Jūratė Kaminskienė, Lina Šatkutė, taip pat Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos moksleiviai, kuriuos parengė mokytojos Dalia Tumosaitė, Ramutė Dikčiuvienė, Gintvilė Vitėnaitė.
 
Ryškus šio vakaro akcentas – kūrybos gija nenutrūksta. P. Dikčiaus dukters Snieguolės Dikčiūtės fantaziją „Laiko gėlės“ atliks I. Armonaitė-Galinienė ir L. Šatkutė, o jo anūkės Jutos Pranulytės „Užkalbėjimus“ (žodžiai V. Šoblinskaitės) – Jolitos Vaitkevičienės vadovaujamas choras „Liepaitės“. Vakarą veda muzikologas Vaclovas Juodpusis.
 

 

Povilas Dikčius. V. Kapočiaus nuotr.
Povilas Dikčius. V. Kapočiaus nuotr.