7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Orkestro viešnagė Pietų Amerikoje

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras koncertuos su dirigentu Vladimiru Lande ir pianiste Xiayin Wang

LNF inf.
Nr. 15 (1029), 2013-04-12
Muzika Anonsai
Vladimiras Lande ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Vladimiras Lande ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras balandžio 11 d. išvyksta gastrolių į Lotynų Ameriką. Tai pirmoji šio orkestro viešnagė Pietų Amerikos šalyse.
 

Gastrolių metu Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO, meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas) surengs šešis koncertus su dirigentu Vladimiru Lande (JAV, Rusija) ir pianiste Xiayin Wang (JAV, Kinija). Su šiais muzikais Lietuvos publika turėjo progos susipažinti 2012 m. lapkričio 10 d. LNSO koncerte Nacionalinės filharmonijos salėje Vilniuje.

Gastrolių maršrutas aprėps keturias Pietų Amerikos šalis: Braziliją, Peru, Ekvadorą ir Argentiną.

Balandžio 13 d. ir 14 d. LNSO koncertai vyks didžiausio Brazilijos, o ir visos mūsų planetos miesto San Paulo salėje (Sala São Paolo). San Paule numatytas ir orkestrą gastrolėse lydinčios Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės bei gastrolių rengėjų ir dalyvių susitikimas su Lietuvos generaline konsule Laura Guobužaite bei lietuvių bendruomene. Pasak  generalinės direktorės R. Prusevičienės, vieno didžiausių mūsų šalies koncertinių kolektyvų pasirodymas Lotynų Amerikoje svarbus ne tik  praplečiant orkestro gastrolių maršrutus ir patirtį, bet ir visai mūsų šaliai, stiprinant kultūros saitus su Lotynų Amerikos šalimis.

Balandžio 16 d. LNSO turėtų koncertuoti Peru sostinėje Limoje, Didžiajame nacionaliniame teatre (Grand Teatro National); balandžio 18 d. – Ekvadoro sostinėje Kite, Filharmonijos ir muzikos sąjungos rūmuose (Fundación Filarmónica Casa de la Música); balandžio 21 d. – Argentinos Rosarijo miesto El Círculo teatre. Gastroles vainikuos balandžio 22-ąją vyksiantis koncertas Argentinos sostinėje Buenos Airėse, Koliziejaus teatre (Teatro Coliseo).

Koncertams Lotynų Amerikoje parengtos kelios programos iš simfoninio orkestro aukso fondo. Greta Franzo Schuberto, Johanneso Brahmso, Piotro Čaikovskio, Dmitrijaus Šostakovičiaus, Johanno Strausso, Maurice’o Ravelio ir Georgo Gershwino kūrinių skambės ir lietuvių muzika: bus atlikti Mikalojaus Konstantino Čiurlionio „Trys preliudai“ simfoniniam orkestrui (Arvydo Malcio orkestruotė; šį kūrinį Vladimiras Lande kovo 2 d. dirigavo LNSO koncerte Vilniuje, Filharmonijos salėje), o bisui parengta lietuvių kino muzikos puošmena – Eduardo Balsio habanera iš filmo „Adomas nori būti žmogumi“.
Gastrolės Pietų Amerikoje rengiamos bendradarbiaujant su didžiausia Lotynų Amerikos koncertų agentūra „Conciertos Grappa“. Gastrolės vyksta LR Kultūros ministerijos ir rėmėjų Pietų Amerikoje paramos dėka, ministerija tarpkontinentiniam skrydžiui skyrė 55 proc. lėšų.

Koncertai Lotynų Amerikoje – ne vienintelės atsakingos LNSO gastrolės šiemet. Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai proga 2013 m. rugsėjo 12 d. orkestras turėtų groti BOZAR koncertų salėje Briuselyje, Klaros festivalyje. Čia su žymiausiu lietuvių sopranu Violeta Urmana ir dirigentu Modestu Pitrėnu ketinama atlikti M.K. Čiurlionio, R. Wagnerio ir R. Strausso kūrinius.
 

 

Vladimiras Lande ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Vladimiras Lande ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.