7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vytauto Laurušo muzikinės kūrybos labirintais

 

Rengėjų inf.
Nr. 14 (1028), 2013-04-05
Muzika Anonsai
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras

 

Kompozitoriaus Vytauto Laurušo autorinis vakaras, kuriame dalyvaus Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, diriguojamas Donato Katkaus, bei solistai – Vytautas Sriubikis (fleita) ir Julija Stupnianek (sopranas), vyks balandžio 5 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30, Vilnius).
 
Vytautas Laurušas (g. 1930) kompoziciją studijavo tuometės Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) profesoriaus Juliaus Juzeliūno kompozicijos klasėje. Dar studijuodamas išsiskyrė savitai kuriamu muzikiniu audiniu. Pasižymėjo ir ypatingais organizaciniais gebėjimais, todėl greit išgarsėjo ne tik kaip kompozitorius, bet ir kaip Lietuvos akademinio operos ir baleto teatro direktorius bei meno vadovas (1963–1975), Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininkas (1971–1983), Lietuvos muzikos akademijos rektorius (1983–1994). Jo nuveiktų darbų sąrašas Lietuvos muzikams ir kultūrai – begalinis. Svarbiausia, visa tai daryta ne dėl asmeninės naudos, tik kitų labui. Išsivadavus iš visuomeninių darbų, itin suaktyvėjo kompozitoriaus kūryba, kūrinių užsakymai, įrašų leidyba.
 
Autoriniame koncerte susipažinsime tik su keliais Laurušo kūrybos štrichais, teigiančiais jo aukščiausius muzikos estetinius idealus, puošiančiais šiuolaikinę lietuvišką akademinę muziką ir klausytojams žadančiais neišdildomų muzikinių įspūdžių kraitę. Koncerte skambės V. Laurušo 2012 m. sukurti „Penki sonetai“ („Ant balto sniego“, „Į dangų dūmas“, „Aukšti klevai“, „Spinduliu jį apkabink“, „Gyvybės klonis“). Eilių autorius Justinas Marcinkevičius tarsi tampa gidu į išpuoselėtą poezijos ir muzikos pasaulį, kuriame Julijos Stupnianek sopranas tarsi raižo nuostabią ir prasmingą garsų graviūrą. Šioje savitą istoriją menančioje Šv. Kotrynos bažnyčios erdvėje itin dera taurus Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistės balsas.
 
Koncerte girdėsime grakštų polėkį įkūnijančią Vytauto Laurušo „Pavasario sonatą“ fleitai ir styginių orkestrui (2011), dedikuotą sūnui. Neslopstantį vaizduotės lakumą ir azartą sonatoje puikiai perteikia fleitininkas Vytautas Sriubikis.
 
Gausioje kūryboje, kurioje, kaip Vytautas juokauja, jis pats pasimeta, svarbi vieta tenka simfonijoms („Psalmių simfonija“, „Maldų simfonija“). Laurušas meistriškai, tiesiog neprilygstamai valdo orkestro koloristikos galią. Ne išimtis ir koncerte skambėsianti Simfonija X, sukurta 2009 metais. Jos kontrastingų temų teatrališki mostai pagauna klausytoją nuo pat pradžios. Būtent tokios pagaulios minties siekia kūrėjas sakydamas: „Muzikinis kūrinys – tarsi knyga“.
 
Gyvybingos dvasios, pokštaujančio, vis nerimstančio Vytauto Laurušo portretas – tai jo muzika: jaunatviška, gaivi, spindinti, o svarbiausia – kupina kūrybinių idėjų. Tad koncerto klausytojų laukia V. Laurušo paruošta intriga – naujo kūrinio premjera! Toks vakaro akcentas teikia vilčių ateityje išgirsti kompozitoriaus kūrybos planuose esančias operas – „Mindaugą“ ir operą paties kompozitoriaus sugalvotu siužetu apie mirusiųjų vėles.
 

 

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras