7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Schubert continuum” - Stein Skjervold, Mia Cooper, Mindaugas Bačkus, Sonata Zubovienė

 2013 m. balandžio 14 d. (sekmadienis) 16 val.

Rengėjų inf.
Nr. 14 (1028), 2013-04-05
Muzika Anonsai

Koncertas „Schubert continuum”  Piano.lt koncertų salėje (Trakų g. 9/Kėdainių g. 1, Vilnius)Stein Skjervold (Norvegija), baritonas, Mia Cooper (Anglija), smuikas, Mindaugas Bačkus, violončelė, Sonata Zubovienė, fortepijonas

 

Balandžio 14 dieną Vilniaus kamerinės muzikos mylėtojų laukia nepaprastas įvykis. Piano.lt salėje bus atkurta Vienoje devyniolikto amžiaus pradžioje gyvavusi Musikabend tradicija, kurioje susipindavo dainos, kamerinė muzika, poetinis žodis. Vakarus rengdavo Franzo Schuberto draugai, siekdami populiarinti savo draugo kūrinius. Balandžio 14 dienos koncerte skambės nemirtingi Schuberto muzikos šedevrai: paskutinysis genijaus dainų rinkinys Gulbės giesmė ir didingasis fortepijoninis trio B-dur, D 898, bei poetiniai Schubertto laikų tekstai.

 

Vakaro programą atliks keturi neramių sielų muzikai, kas vasarą susitinkantys Nepaklusniųjų žemės festivalyje Neringoje. Baritonas Stein Skjervold, vokalo studijas baigęs Norvegijoje ir Vokietijoje, dabar gyvenantis ir plėtojantis savo kūrybinę veiklą Lietuvoje bei Norvegijoje. Jo repertuaras apima visas stilistines epochas nuo baroko operos iki kabareto dainų ir tango, tačiau brangiausia ir brandžiausia jo kūrybos kryptis – Schuberto dainos. Smuikininkė Mia Cooper, Dublino karališkosios konservatorijos profesorė ir Airijos simfoninio orkestro koncertmeisterė, su kamerinės muzikos koncertais išraižius pasaulį, šią savo kelionę Lietuvoje ženklinanti ne tik koncertais, bet ir meistriškumo pamokomis Kauno Vytauto Didžiojo Universiteto Muzikos Akademijoje. Violončelininkas Mindaugas Bačkus, Klaipėdos Universiteto menų fakulteto bei Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos pedagogas, Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas. Jo koncertinės programos apima muziką nuo ankstyvojo baroko kūrinių, atliekamų viola da gamba iki džiazo ir šiuolaikinės muzikos. Pianistė Sonata Zubovienė. Profesinį meistriškumą tobulino Lietuvoje, Šveicarijoje ir JAV, kur praleido dešimt profesinio gyvenimo metų. Koncetuodama lankėsi Azijoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, daugelyje Europos šalių.

Koncertinę programą ves pianistas Rokas Zubovas.

 

Paskutinioji Schuberto sukurtoji daina, parašyta poeto Johann Gabriel Seidl žodžiais:

 

Taubenpost (Pašto balandis)

Turiu balandę pašto savo žinioje

Ji atsidavus man, ištikima.

Niekad nesustos ji pakeliui į tikslą

Ir niekad nepraskris prošal.

 

[…]

Taigi, aš ją širdy savoj taupau,

Tarsi gražiausią žemės prizą;

Jos vardas – ilgesys! Gal pažinai ją?

Ji – ištikimas pasiuntinys širdies.