7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Armėniškojo duduko meistras Argishty Lietuvoje

 

Rengėjų inf.
Nr. 13 (1027), 2013-03-29
Muzika Anonsai

 

Žymiojo Dživano Gaspariano įpėdinis ir sekėjas, didis armėniškojo duduko populiarintojas Argishty antrą kartą atvyksta į Lietuvą.  Gastroliuodamas po Baltijos šalis, jaunas ir jau pripažintas armėniškojo pučiamojo instrumento duduko atlikėjas Argishty surengs net du koncertus Lietuvoje. Jis gros XII tarptautinio Bistrampolio festivalio atidarymo renginyje, kuris vyks gegužės 19 d. Bistrampolio dvare (sodyba 20 km nuo Panevėžio www.bistrampolis.lt).
 
Po praėjusių metų Argishty koncerto Vilniuje organizatoriai gavo daug laiškų su padėkomis ir prašymais pakartoti tą dvasinę šventę. Tad Argishty koncertuos ir gegužės 21 d. 19 val. Vilniuje, jaukioje PIANO.LT salėje (Trakų g. 9/1). Jis pristatys savo kompozicijas iš naujausio ketvirtojo albumo, kuris kaip tik bus išleistas prieš gegužės mėnesio koncertus. Kartu su naujos sudėties grupe, kurioje groja gitaristas virtuozas, tarptautinių konkursų laureatas Antonas Gluškinas (ispaniškoji gitara) ir puikus perkusininkas Jurijus Lebedevas (turkiškoji perkusija), Argishty atliks kūrinius armėniškuoju duduku, taip pat kitais senoviniais instrumentais.
 
Naujojo albumo „Piligriminė kelionė link savęs“  („Поломничество к Себе“) sumanymai byloja apie tai, kad Argishty žengė dar vieną žingsnį į širdies gelmes ir kviečia mus prisijungti prie jo dvasinės kelionės. Anot muzikanto, albume bus daug naujų kompozicijų, kurių didžioji dalis – autorinės. Štai ką apie tai sako pats atlikėjas: „Ketvirtasis albumas persmelktas dviejų sudedamųjų ir viena kitą harmoningai papildančių muzikinių jėgų: mes tebetęsiame eksperimentus, sujungdami duduko ir kitų muzikinių instrumentų skambesį (jau vien ko verta kompozicija su rusiškomis guslėmis!), kita vertus, aš lenkiu galvą prieš senąjį armėniškąjį duduką, atlikdamas laiko nugludintas senovines armėniškas melodijas.“ 
 
Argishty koncertai – tai malonumas ausiai ir širdžiai. Nepriekaištingai atliekamos rinktinės armėniškos ir rytietiškos melodijos dvelkia Ararato viršūnių grynumu. Ir world music stiliaus, ir autoriniai Argishty kūriniai taip pamėgti klausytojų, kad juos drąsiai galima vadinti tautiniais. O atlikimo virtuoziškumas ir filosofinis požiūris į kiekvieną melodiją pripildo pastarąsias gilios prasmės ir daro jas neįprastai skvarbias.
 
Armėniškasis dudukas, nuo senų laikų gaminamas iš abrikoso medžio, tarsi sukaupęs visus žmonijos džiaugsmus ir liūdesius, skaičiuoja daugiau nei 3500 metų nuo pirmojo paminėjimo dantiraščiuose. Ne veltui grojimas šiuo unikaliu instrumentu UNESCO pripažintas nematerialiojo kultūrinio žmonijos paveldo šedevru. Argishty prisiliečia prie instrumento, ir šis pražysta miela, jaudinančia melodija, virpčiojančia žmogaus sielos gelmėmis.