7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Knygos „Jonas Švedas – egzodo kompozitorius“ sutiktuvės

 

7md inf.
Nr. 12 (1026), 2013-03-22
Muzika Anonsai
Jonas Švedas
Jonas Švedas

 

2013 m. kovo 27 d., trečiadienį, 17 val. Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) bus pristatoma knyga „Jonas Švedas – egzodo kompozitorius“, ją parengė muzikologė dr. Danutė Palionytė-Banevičienė.
 
Iki pat Nepriklausomybės atkūrimo beveik niekas Lietuvoje nežinojo, kad toli nuo tėvynės, Jungtinėse Amerikos Valstijose, gyveno ir kūrė kitas Jonas Švedas (1927–1981) – kompozitorius, pianistas ir pedagogas. Jo vardas gana ilgai buvo painiojamas su Lietuvoje gyvenusio Valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ įkūrėjo, kompozitoriaus ir dirigento Jono Švedo vardu. Taigi ši knyga pristato Lietuvos visuomenei beveik nežinomo muziko gyvenimą ir kūrybą, siekia jo veiklą integruoti ne vien į išeivijoje puoselėtą muzikos kultūrą, bet ir į bendrą lietuvių kultūros kontekstą.
 
Jonas Švedas gimė 1927 m. Vilkaviškyje, buvo jauniausias iš keturių sūnų. Mokyklą pradėjo lankyti Pagėgiuose, mokėsi Kauno ir Palangos gimnazijose, 1944 m. pradžioje lankė Vilniaus muzikos mokyklą. 1944–1945 m. rašyti ir knygoje pirmą kartą publikuojami dienoraščiai atskleidžia, kaip prasidėjęs karas pakeitė J. Švedo likimą – jis atsiduria Vokietijoje, mokslus baigia Liubeko lietuvių gimnazijoje, pradeda studijuoti lituanistiką. 1949 m. tuštėjant pabėgėlių stovykloms Vokietijoje, J. Švedas pasitraukia į Čikagą, čia pradeda fortepijono ir kompozicijos studijas Čikagos konservatorijoje. Su šiuo miestu susijusi ir tolesnė muziko veikla, ypač vaisingai išsiskleidusi kūryboje ir scenoje bendradarbiaujant su antrąja žmona, garsia išeivijos operos dainininke mecosopranu Aldona Stempužiene-Švediene. Įsimintinos buvo abiejų rengtos koncertų programos, rečitaliai, koncertuota kitų atlikėjų vakaruose. Jų repertuare skambėjo ir paties J. Švedo vokalinės ir instrumentinės kompozicijos, tarp kurių – solinės dainos, vokalinė poema, sonatos, kitos kompozicijos fortepijonui. Kompozitorius mirė 1981 m., palaidotas Čikagoje.
 
Knygą „Jonas Švedas – egzodo kompozitorius“sudaro dr. Danutės Palionytės-Banevičienės įvadas, publikuojamas J. Švedo 1944–1945 m. dienoraštis ir jo laiškai artimam bičiuliui dramaturgui Kostui Ostrauskui, amžininkų atsiminimai ir svarbesni apie kompozitorių anksčiau publikuoti straipsniai. Knygą išleido Lietuvos kompozitorių sąjunga ir „Diemedžio“ leidykla.
 
Vakaro metu Vilniaus paveikslų galerijoje kalbės knygos sudarytoja Danutė Palionytė-Banevičienė, Ramunė Kryžauskienė, Leonas Narbutis. Jono Švedo kamerinius kūrinius atliks smuikininkė Ingrida Armonaitė, mecosopranas Rita Preikšaitė, skambins pianistai Indrė Baikštytė, Lina Krėpštaitė, Andrius Vasiliauskas. Vakarą ves muzikologė Rūta Gaidamavičiūtė. Įėjimas laisvas.

 

Jonas Švedas
Jonas Švedas