7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LNOBT pavasario premjeros

 

LNOBT inf.
Nr. 5 (1019), 2013-02-01
Muzika Anonsai
Gediminas Šeduikis ir Andrejas Žagaras.  M. Aleksos nuotr.
Gediminas Šeduikis ir Andrejas Žagaras. M. Aleksos nuotr.

 

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro operos solistai  su statytojais  jau repetuoja Richardo Wagnerio operą „Lohengrinas“. Šios operos premjera įvyks kovo 22 d.
 
Pagrindinis spektaklio dirigentas ir LNOBT Muzikos vadovas Robertas Šervenikas Richardo Wagnerio veikalą diriguos pirmą kartą. Kaip sako dirigentas, Wagnerio muzika reikalauja ypatingo orkestro susitelkimo, be to – ir operos apimtis didelė. 
 
Tuo tarpu spektaklio režisierius Andrejas Žagaras savo vadovaujamoje Latvijos nacionalinėje operoje statytojo karjerą 2003 metais pradėjo R. Wagnerio opera „Skrajojantis olandas“. Pasak A. Žagaro, lemtingas sutapimas, jog lygiai po 10 metų, režisavęs jau 17 operų, jis vėl grįžta prie R. Wagnerio. Vien šiais metais jo laukia net 4 šio kompozitoriaus operų pastatymai Vilniuje, Bratislavoje (LNOBT „Lohengrinas“ yra kooprodukcija su Slovakijos nacionaliniu teatru), Maskvoje ir Prahoje.
 
A. Žagaras puikiai pažįsta lietuvių dainininkus, kurių ne vienas yra dainavęs Rygoje. Tai pagrindinį Elzos vaidmenį rengianti Sandra Janušaitė (Latvijoje ne kartą dainavusi Madam Baterflai), taip pat Inesa Linaburgytė (Ortrūda). Lohengrino vaidmenį repetuoja Vytautas Kurnickas ir patyręs R. Wagnerio atlikėjas iš Vokietijos Ferdinandas von Bothmeris, kurio balsas, pasak režisieriaus, tobulai dera su S. Janušaitės balsu. Spektaklyje taip pat dainuos Dainius Stumbras, Sigutė Stonytė, Egidijus Dauskurdis bei kiti solistai.
 
Baleto trupė pradėjo repetuoti Giedriaus Kuprevičiaus baletą „Čiurlionis“, kurio premjera numatyta gegužės 24 d. Spektaklio choreografas Robertas Bondara (Lenkija) atrinko vaidmenų atlikėjus ir pradėjo intensyvų darbą su solistais ir kordebaletu. „Čiurlionis“ bus šiuolaikinės estetikos spektaklis (šokama be puantų ir pan.). Pagrindinius Čiurlionio ir jo žmonos Sofijos vaidmenis rengia Greta Gylytė, Olga Konošenko, Anastasija Čumakova, Inga Cibulskytė, Martynas Rimeikis, Marius Miliauskas ir Eligijus Butkus.
 
Du nauji spektakliai papildys įvairų ir intensyvų LNOBT repertuarą, kuriame šį sezoną – 15 operų, 3 operetės, 20 baletų ir 7 koncertai.
 
 

 

Gediminas Šeduikis ir Andrejas Žagaras.  M. Aleksos nuotr.
Gediminas Šeduikis ir Andrejas Žagaras. M. Aleksos nuotr.