7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

World Sinfonia – kas tai?

Festivalio „Kaunas Jazz 2012“ metų koncertas Vilniuje

Algirdas Klova
Nr. 45 (1013), 2012-12-14
Muzika
Al Di Meola. D. Jadevičienės nuotr.
Al Di Meola. D. Jadevičienės nuotr.

Matyti ir girdėti Al Di Meolą Lietuvos scenose tikrai nebe naujiena. Jis, kaip ir Chick Corea ar Richardas Bona, jau ne vieną kartą džiugino mūsų klausytojus įvairiausiomis sudėtimis ir skirtingomis muzikinėmis stilistikomis. Al Di Meolą jau esame matę ir kaip grupių lyderį, ir kaip puikų kitų džiazo įžymybių partnerį. Šį kartą mūsų akis, ausis ir protą džiugino projektas „World Sinfonia“. Per netrumpą gyvavimo laikotarpį gan smarkiai keitėsi muzikantų sudėtis ir muzika, bet išliko bendra idėja ir muzikos žavesys. Vis nepaliauju galvoti, kas tai – grupė, projektas ar kūrinys? Manau, kad viskas kartu.
 

Pirmasis CD „World Sinfonia“ pasaulio šviesą išvydo 1991 metais. Be paties Al Di Meolos, labiausiai įsiminė italas bandonininkas Dino Saluzzi. Nesunku buvo pastebėti Astoro Piazollos įtaką, skambėjo jo kūriniai, kai kuriose Al Di Meolos pjesėse jautėsi jo kūrinių citatos. Vien bandonijos atsiradimas ko vertas! Jau tada didysis gitaros virtuozas aiškiai norėjo tęsti projektą. Taigi 1993 m. pasaulio šviesą išvydo CD „World Sinfonia II. Heart of immigrants“. Dar paryškinta Piazollos įtaka, daugiau muzikantų iš Lotynų Amerikos, atsiranda styginių instrumentų grupė, jai diriguoja Vince’as Mendoza.
 
Po gan ilgos pauzės 2000 m. su dar didesne grupe muzikantų gimsta albumas „World Sinfonia. The Grande Passion“. Čia labai maloniai nuteikia boso virtuozo Johno Patitucci, saksofonininko Oscaro Feldmano ir Toronto simfoninio orkestro pasirodymas. 2008–2009 m. koncertuose atsiranda pavadinimas „New World Sinfonia“. 2011 m. išleistame albume „World Sinfonia. Pursuit of Radical Rhapsody“ randame akordeonininką Fausto Beccalossi, kontraboso virtuozą Charlie Hadeną, pianistą Gonzalo Rubalcabą (su šiais žmonėmis daug dirbama) ir dar daug puikių muzikantų. O štai koncertinėms kelionėms nusistovi patogi sudėtis, kurią girdėjome Vilniuje: Al Di Meola – gitara; Peo Alfonsi – gitara; Fausto Beccalossi – akordeonas; Peteris Kaszas – mušamieji. Beje, įdomu, kad šioje sudėtyje atsisakyta smulkesnių perkusinių instrumentų, kurie labai puošia šį muzikinį stilių.
 
Pats Al Di Meola be galo džiaugiasi ir žavisi savo grupės naująja sudėtimi, sakydamas, kad tai geriausia, ką jis yra sukūręs. Matyt, esu linkęs į nostalgiją, bet neabejoju, kad girdėjau tikrai ne prastesnių jo projektų. Sako, Al Di Meola vadinamas gitaros dievu, bet ir Dievas ne visada sukuria tobulybę. Manau, tikrai ne mažiau nuostabūs buvo darbai, prasidėję 1980-aisiais su dar dviem gitaros virtuozais Johnu McLaughlinu ir Paco De Lucia. Nepakartojami jo projektai su smuikininku Jeanu Lucu Ponty, Chicku Corea, „Return to Forever“ ir kt. Apskritai Al Di Meola įrašė daug sėkmingų albumų ir leidosi į galybę eksperimentų. Jis lygiai taip pat domėjosi elektronine ir akustine muzika, tango melodijomis ir Lotynų Amerikos karščiu. Visa tai ir gali pajusti naujoje programoje, kurioje yra dar vienas labai svarbus dalykas – ryškus vienas kitą papildančių ir praturtinančių muzikantų Al Di Meolos ir Fausto Beccalossi duetas. Jam daug žavesio suteikia instrumentų tembriniai, techniniai bei skambesio skirtumai ir įvairumai. Štai šie du virtuozai ir sudaro kolektyvo pagrindą. Kiti muzikantai sukuria gražų foną, leidžiantį gitaros ir akordeono improvizacijai atsiskleisti.
 
Atėjau kaip ir į Al Di Meolos koncertą, bet šio projekto nebeįsivaizduočiau be akordeonininko Fausto Beccalossi. Beje, šie du solistai ir kuria tikrąją „World Sinfonia“, persunktą Lotynų Amerikos ritmais, nepaprastai žaviomis Astoro Piazzollos melodijomis, Rytų ir Vakarų Europos muzikos elementais, kitų tautų etnoso žavesiu. Žinoma, negali nepažinti fantastiškų Al Di Meolos ankstesnių kūrinių fragmentų, intonacijų, ritmo elementų, svaiginančių pasažų.
 
Klausydamas gerų muzikantų jauti pasitenkinimą ir lauki stebuklingų Kalėdų švenčių. Ačiū festivaliui „Kaunas Jazz“ už puikią dovaną.

 

Al Di Meola. D. Jadevičienės nuotr.
Al Di Meola. D. Jadevičienės nuotr.
Fausto Beccalossi. D. Jadevičienės nuotr.
Fausto Beccalossi. D. Jadevičienės nuotr.