7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Garsus prancūzų pianistas pasidalys subtilia savo šalies muzikos kultūra

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje koncertuos Denis Pascalis

LMTA inf.
Nr. 43 (1011), 2012-11-30
Muzika Anonsai
Denis Pascalis
Denis Pascalis

Gruodžio 4 d. 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Didžiojoje salėje koncertuos garsus pianistas Denis Pascalis, pelnytai vadinamas vienu išskirtiniausių savo kartos Prancūzijos fortepijono muzikos atlikėjų.

 
D. Pascalis jau lankėsi LMTA pernai surengtame Franzo Liszto 200-ųjų gimimo metinių paminėjimui skirtame renginių cikle „Lisztomanija“, kurį sumanė pianistė Mūza Rubackytė. D. Pascalio meistriškumo pamokos ir koncertas paliko didžiulį įspūdį visai akademijos pianistų bendruomenei, dėl to šiemet nuspręsta tęsti bendradarbiavimą.
 
Pasak LMTA profesoriaus, Fortepijono katedros vedėjo Jurgio Karnavičiaus, šis muzikantas pasižymi nepaprastu dėmesiu garso kultūrai. „Jo garso valdymo preciziškumas yra fantastinis, o tai yra labai svarbu, atliekant, pavyzdžiui, Claude‘o Debussy ir Maurice‘o Ravelio kūrinius. Tikimės, kad Denis Pascalio koncertas ir meistriškumo kursai mūsų studentams padės pakeisti gana miglotą, iš romantinės tradicijos atėjusį supratimą apie tai, kaip reikia atlikti impresionistų kūrinius. Minint 150-ąsiais C. Debussy metines, prasminga mokytis pas prancūzų muzikos specialistus“, – teigė J. Karnavičius.
 
Gruodžio 4-osios koncerte D. Pascalis atliks Frédérico Chopino, M. Ravelio ir C. Debussy kūrinius. Įėjimas į koncertą – laisvas.
 
D. Pascalis studijavo Prancūzijos muzikos akademijoje pas Jacques‘ą Rouvier, Leoną Fleisherį ir György Sandorą. Dar studijuodamas, D. Pascalis laimėjo keletą tarptautinių apdovanojimų – pavyzdžiui, Lisabonos ir Ciuricho konkursų, Niujorko „Concert Artist Guild“ konkursą, Cziffra, Lavoisier ir Menuhino fondų konkursus. Studijas pianistas baigė pas György Seböką Blumingtone (JAV).
 
Denis Pascal nuolat koncertuoja Europoje, JAV ir Azijos šalyse. Prancūzijoje jis yra surengęs rečitalių „Champs-Elysées“ teatre, „Gaveau“ salėje, Šatlė teatre. Taip pat pianistas grojo su nacionaliniais Liono, Tulūzos ir Bordo orkestrais, Bezansono ir Overno orkestrais, istoriniu ansambliu „Les Siècles“, su kuriuo jis įrašė savo garsiuosius F. Chopino koncertus.
 
Taip pat jis grojo su Naujuoju Japonijos filharmonijos orkestru, San Francisko kameriniu filharmonijos orkestru ir „Pacific“ kameriniu orkestru JAV. D. Pascalis rengė solinius koncertus Niujorko „Merkin“ ir „Alice Tully“ koncertų salėse, Kenedžio centre Vašingtone.
 
Pianistas pelnė ne vieną apdovanojimą už Franzo Liszto 19 vengriškųjų rapsodijų įrašus („Choc Du Monde de la Musique“, „Classica Award“, F. Liszto asociacijos prizas).
 
D. Pascalis labai domisi retąja muzika, sulaukė didžiulio pripažinimo, surengęs pasaulinę Josepho Marxo fortepijoninės muzikos premjerą. 2008-aisiais jo įgrotas Jeano Wienerio įrašas pelnė „Diapason D‘Or“ apdovanojimą.
 
Ne vienas kompozitorius dedikuoja savo kūrinius specialiai D. Pascaliui – Régis Campo, Jean-Philippe Vec ir Guillaume Connesson.
 
Savitas muzikanto stilius, atliekant didžiąją klasiką ir ypatingas jo dėmesys retai atliekamiems kompozitorių Cyrilo Scotto, Josepho Marxo, Yorko Boweno, Ernesto Chaussono ir Florento Schmidto kūriniams leidžia jį pelnytai vadinti vienu išskirtiniausių savo kartos Prancūzijos pianistu.
 
D. Pascalis dėsto Nacionalinėje aukštojoje muzikos ir šokio konservatorijoje Lione ir Paryžiuje.
 

 

Denis Pascalis
Denis Pascalis