7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vytauto Landsbergio 80-mečiui

 

Šventinis vakaras Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje

 

LMTA inf.
Nr. 40 (1008), 2012-11-09
Muzika Anonsai
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis

Spalio 18 d. Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras, europarlamentaras, Nacionalinės premijos laureatas prof. pažymėjo 80-ąją sukaktį. Lietuvos žiniasklaida negailėjo dėmesio ryškiausiai Sąjūdžio figūrai, Nepriklausomybės atgavimo iniciatoriui, iškiliam politikos vizionieriui. Lapkričio 9 d. Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija kviečia į vakarą „Geresnės muzikologijos troškimas“, kuriame muzikų bendruomenė sveikins profesorių, prisimindama jo ne tik kaip politiko istorinį vaidmenį, bet ir ankstesnę muziko profesiją – muzikologo Vytautas Landsbergis, pedagogo, pianisto, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir Česlovo Sasnausko kūrybos tyrinėtojo, moderniosios lietuvių muzikos propaguotojo, įžvalgaus kritiko veiklą.

 

1990 m. Vytautas Landsbergis išleido straipsnių rinktinę „Geresnės muzikos troškimas“, kurios pavadinimui pasirinko savo didžiojo gyvenimo herojaus Čiurlionio prieš šimtmetį rašyto straipsnio frazę. Tąsyk Čiurlionis išreiškė viltį dėl lietuvių muzikos ateities „... už šimto, dviejų, o gal ir trijų šimtų metų, jei tik nepailsime ir jeigu pasiseks mums sužadinti visuomenėje geresnės muzikos troškimą“. Prieš keletą metų profesorius viename interviu pakomentavo: „Tai juk ir visko geresnio troškimas. Jį reikia sužadinti visuomenėje. Pirmiausia, kad žmonės norėtų ko geresnio, o paskui jau padėti, kad atsirastų tas geresnis“. Tad šventinį vakarą rengėjai pavadino „Geresnės muzikologijos troškimas“ ir siūlys pamąstyti apie profesoriaus iškeltas idėjas ir nuveiktus darbus, idant visuomenėje užgimtų geresnės muzikos, muzikologijos, kultūros, politikos ir moralės troškimas. 

 

Vakaro metu bus pademonstruoti LRT televizijos archyviniai kadrai, kuriuose Vytauto Landsbergio muzikologinę veiklą pristato šviesios atminties prof. Ona Narbutienė. Iš šių dienų perspektyvos jos įžvalgas pratęs prof. Jonas Bruveris, akcentuosiantis Landsbergio kaip muzikologo darbų įvairovę, idėjų originalumą ir novatoriškumą. Apie nueitą kelią sukaktuvininką kalbins prof. Gražina Daunoravičienė. Programą praturtins Vytauto Landsbergio minirečitalis. Vakarą ves muzikologė Jūratė Katinaitė. Vakaro rengėjai Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikologų sekcija ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

 

Vytauto Landsbergio šventinis vakaras „Geresnės muzikologijos troškimas“ vyks lapkričio 9 d., penktadienį, 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje (Gedimino pr. 42, Vilnius). Įėjimas laisvas.

 

Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis