7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muzikinė šviesos terapija

Pirma pažintis su pianiste Xiayin Wang ir dirigentu Vladimiru Lande

 

LNF inf.
Nr. 40 (1008), 2012-11-09
Muzika Anonsai
Xiayin Wang
Xiayin Wang

Lapkričio 10 d., šeštadienį, 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje pirmą kartą koncertuos pianistė Xiayin Wang ir dirigentas Vladimiras Lande. Svečiai su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas) ketina atlikti šviesių muzikinių minčių žadančią Franzo Schuberto ir Maurice’o Ravelio kūrinių programą.

 

Koncerto pirmoje dalyje skambės puikiomis melodijomis žavinti F. Schuberto uvertiūra „Rozamunda“ bei saulėtas, ir net išdaigiškas M. Ravelio Koncertas fortepijonui ir orkestrui G-dur, apie kurio finalą rusų pianistas H. Neuhausas sakė, esą tai „viena iš džiaugsmo salų, kurių taip gausu prancūzų muzikoje“. Antroje dalyje orkestras atliks F. Schuberto Devintąją simfoniją , dar vadinamą „Didžiąja“. Šiai simfonijai būdingas nepaprastas melodijų grožis, poetinių vaizdų įtaiga, jos garsuose atsispindi Austrijos gamta, liaudies legendos ir „miško romantikos“ poezija. Tokia programa – tarsi muzikinė šviesos terapija apniūkusį lapkričio vakarą. O šiuokart tai dar ir proga susipažinti su pirmą kartą mūsų scenoje pasirodysiančiais garsiais muzikais.

 

Prie Lietuvos nacionaliniu simfoninio orkestro pulto šio šeštadienio vakarą stos pagrindinis Sankt Peterburgo simfoninio orkestro kviestinis dirigentas Vladimiras Lande (Rusija, JAV). Jis taip pat kviečiamas diriguoti Vašingtono Nacionalinės galerijos simfoniniam orkestrui, vadovauja COSMIC simfoniniam orkestrui, kameriniam kolektyvui „Washington Soloists“ ir kt. 2004 m. V. Lande buvo pakviestas diriguoti „Baltųjų naktų“ festivalio pradžios koncerte Sankt Peterburgo filharmonijos Didžiojoje salėje; 2006 m. debiutavo su Baltimorės operos simfoniniu kolektyvu, 2008 m. pirmąkart dirigavo Tulsos (Oklahomos) simfoniniam orkestrui, 2010 m. – Baltimorės simfoniniam orkestrui. 2009 m. dirigentas buvo Amerikos šiuolaikinės muzikos festivalio meno vadovas ir dirigentas. Europos ir JAV scenose jis dažnai pasirodo su garsiąja Donecko baleto trupe, koncertuoja ir kaip obojininkas su kameriniu ansambliu „Poulenc Trio“.

 

Kita koncerto viešnia – pianistė Xiayin Wang (JAV). 1997 m. ji iš Kinijos persikėlė gyventi į JAV, 2000 m. buvo apdovanota Niujorko muzikos mokytojų asociacijos prizu „Certificate of Achievement“. Pianistei buvo suteikta galimybė skambinti rečitalį Niujorko „Weill Hall“, o 2002 m. ji laimėjo Manheteno muzikos mokyklos organizuotą Eisenbergo konkursą ir Roy’aus M. Rubinsteino apdovanojimą. X. Wang garso įrašus transliavo įvairios JAV radijo stotys – Čikagos WFMT, Niujorko WNYC ir kt. 2007 m. pasirodė debiutinė Mozarto, Ravelio, Bacho, Skriabino ir Gershwino kūrinių pianistės įrašyta kompaktinė plokštelė. Su smuikininke C. Manoukian įgrotas Francko ir Strausso sonatas išleido garso įrašų kompanija „Marquis“; neseniai „Naxos“ išleista šiuolaikinio kompozitoriaus R. Danielpouro preliudų kompaktinė plokštelė „The Enchanted Garden“. Prestižinio žurnalo „Fanfare“ kritikas S. Noriega labai gerai įvertino 2011 m. pasirodžiusią X. Wang įgrotą kompozitoriaus E. Wildo kūrinių kompaktinę plokštelę („Chandos“). 2012 m. vasarą išleistas naujausias Rachmaninovo „Muzikinių momentų“, „Etiudų-paveikslų“ ir „Variacijų Corelli tema“ įrašas („Chandos“), apie kurį žurnale „BBC Music Magazine“ buvo rašoma: „subtilus pedalo naudojimas ir tušė“, „nepaprastai spalvingas fortepijono skambesys“, „nuostabi jausmų gelmė“. 

 

Xiayin Wang
Xiayin Wang
Vladimiras Lande
Vladimiras Lande