7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Atrasti save muzikos pasaulyje

Filharmonija pradeda 72-ąjį koncertų sezoną  

Rengėjų inf.
Nr. 32 (1000), 2012-09-14
Muzika Anonsai
Juozas Domarkas ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Juozas Domarkas ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Pasak Filharmonijos generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės, 72-ojo koncertų sezono interliudas su premjera – neatsitiktinis sutapimas. Intriguojančių premjerų šį sezoną numatyta ne viena ir ne dvi. Maestro Juozo Domarko vadovaujamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, rugsėjo 29 d. pakviesiantis į orkestro koncertų sezono pradžią, ją skyrė iškilaus Lietuvos violončelininko Rimanto Armono jubiliejui. Solenizantas šventinį vakarą pradės premjera – specialiai šiai progai sukurtu kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo Koncertu violončelei ir orkestrui Nr. 3. 
 
Premjeromis šį rudenį kaip įprasta malonins festivalio „Gaida“ koncertai, čia turėtume sulaukti lietuvių kompozitorių Ramintos Šerkšnytės ir Alberto Navicko naujų kūrinių orkestrui. Tradicijos kasmet į programą įtraukti premjerinių kūrinių laikysis ansamblis „Vilniaus arsenalas“, šiemet numatytos kompozitorių Algirdo Bružo ir Zitos Bružaitės premjeros. Etninę ir profesionaliąją muziką jungiančios Andrejaus Doinikovo kompozicijos premjerą pasiūlys festivalio „Pokrovskije kolokola“ rengėjai. Premjerą ketina atlikti Čiurlionio kvartetas, specialiai jiems naują kūrinį paskyrė JAV gyvenantis nūdienos autorius Rodney Rogersas.
 
Premjerine galima vadinti ir ištisą Valstybinio Vilniaus kvarteto ir dainininko Liudo Mikalausko išradingai parengtą programą „Maironio balsu“, skirtą Maironio metams. Patraukliai suvertame lietuvių kompozitorių muzikos ir Maironio eilių vėrinyje visiškai nauja – Giedriaus Kuprevičiaus vokalinis ciklas „Maironio balsu“ bosui ir styginių kvartetui. Šią originalią programą atlikėjai įrašė į kompaktinę plokštelę, ji jau platinama, o gyvai programa bus atlikta rugsėjo 23 d. Trakuose, koncertų ciklo „Muzika Trakų pilyje“ naujo sezono atidarymo proga.
 
Maironis šį sezoną irgi skambės ne kartą. Plačiau šio Lietuvos dainiaus metai bus paminėti spalio 7 d. edukaciniame koncerte visai šeimai bei gruodžio 5 d. Filharmonijoje vyksiančiame kalbos vakare.
 
Sukakčių minėjimas ir jubiliejinės koncertų programos – viena iš Filharmonijos tradicijų. Šį sezoną proginių koncertų irgi nestigs. Kelias datas iš koncertų kalendoriaus būtina pasufleruoti iš anksto. Jubiliejų šiemet švenčiančio Donato Katkaus gerbėjai turėtų suskubti į rugsėjo 26 d. vyksiantį Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertą. Violončelininko R. Armono jubiliejaus minėjimui kameriškumo suteiks spalio 24 d. rengiamas kamerinės muzikos vakaras „Fratres“. Kamerine programa jubiliejų įprasmins ir violončelininkas, ilgametis Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro muzikantas Valentinas Kaplūnas – gruodžio 9 d. ta proga numatytas trio „Musica Camerata Baltica“ koncertas.
 
Naują sezoną Filharmonija neketina keisti ir kitų jos savastį atspindinčių tradicijų. Toliau bus išlaikytos publikai jau įprastos koncertų rubrikos: orkestro ir kamerinės muzikos koncertai, rečitaliai, koncertai visai šeimai, ciklas „Muzika Trakų pilyje“, Kalėdų muzikos savaitė, Naujamečiai koncertai. Jos kaip orientyrai klausytojams sufleruos muzikos pasaulio atradimų kelius. O kiekviename kelyje lauks įdomūs susitikimai. Ir su jau pažįstamais Lietuvos bei užsienio atlikėjais, ir su pirmą kartą mūsų šalyje koncertuosiančiais, kaip antai dirigentai Rolandas Freisitzeris, Rista Savičius, Michaelis Guttmanas ir Vladimiras Lande, pianistai Xiayin Wang ar Nikolajus Luganskis, senąją muziką propaguojantis Ghislieri kolegijos konsortas ir sopranas Emanuela Galli, lūpinės armonikėlės virtuozas Gianluca Littera, Khachaturian trio ir kt. O kur dar gruodžio mėnesio žvarbą išvaikysiantys Maskvos valstybinio simfoninio orkestro ar Londono bendruomenės gospelo choro pasirodymai!   
 
Siekdama praplėsti muzikos pasaulio atradimų lauką Filharmonija dar daugiau dėmesio šį sezoną skirs edukacinėms programoms ne tik Vilniuje, bet ir įvairiuose Lietuvos miestuose. Vilniuje edukacinės programos daugiausia sutelktos po rubrika visai šeimai, o štai regionams šį sezoną siūlomos Filharmonijos kamerinių kolektyvų ir savo talentais jau sužibėjusių jaunų solistų kamerinės programos iš naujai Filharmonijos sumanyto ir šį sezoną startuojančio ciklo „Intro muzika“. Jau numatyti Valstybinio Vilniaus kvarteto ir klarnetininko Vytauto Giedraičio bei Čiurlionio kvarteto ir akordeonisto Martyno Levickio pasirodymai. Šios programos turi ne tik edukacinę misiją, jos rengiamos ir kaip paskata jauniesiems talentams pirmiausia skleistis savo gimtajame krašte, šią paskatą turėtų sustiprinti užmačios vėliau išleisti koncertų programų garso įrašus.
 
Daugiau informacijos apie Filharmonijos veiklą ir koncertus rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt.
 
LNF inf.
Juozas Domarkas ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Juozas Domarkas ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.