7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos karinės jūrų pajėgos – NATO – 20 metų kartu!

KKKC inf.
Nr. 13 (1505), 2024-03-29
Fotografija Anonsai
Parodos „Lietuvos Karinės jūrų pajėgos – NATO – 20 metų kartu!“ fragmentas. KKKC nuotr.
Parodos „Lietuvos Karinės jūrų pajėgos – NATO – 20 metų kartu!“ fragmentas. KKKC nuotr.

Kovo 29 d., penktadienį, 17 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) atidaroma fotografijų paroda: „Lietuvos Karinės jūrų pajėgos – NATO – 20 metų kartu!“. Paroda – skirta paminėti faktą, jog 2004 m. kovo 29 d. Lietuva su kitomis šešiomis Europos valstybėmis įstojo į Šiaurės Atlantos sutarties organizaciją – NATO. Parodos lankytojai susipažins su karinių laivų įrangos eksponatais bei nuotraukomis iš įvairių karinių mokymų jūroje bei sausumoje. Fotografijų autorius – lvn. Tomas Donauskas. Kuratorė – Simona Agota Martinkus. Fotografijų ir karinių objektų ekspoziciją papildys Klaipėdos kūrėjų – Karolio Pauliko ir Viktoro Gineičio vaizdo bei šviesos instaliacijos. Parodoje taip pat ypatingas dėmesys – interaktyviems edukaciniams užsiėmimams, pritaikytiems įvairaus amžiaus žmonėms. Lankytojai galės išmėginti išminavimo žaidimų seriją; arba artilerijos taikymosi ir ugnies paleidimo mechanizmus. Atidarymo vakaras bus ypatingas dar ir tuo, kad visus parodos ekspozicijos elementus galėsite išvysti „lazerinės jūros“ bangavimuose, o kartu su parodos kuratore bei instaliacijas sukūrusiais menininkais, leisitės į kelionę tarp karinių ir jūrinių vandens takų. Paroda veiks iki š. m. balandžio 28 d.

 

LIETUVA IR NATO – IŠVIEN 

Minint svarbią sukaktį, pažymėtina, kad Lietuvos Karinių jūrų pajėgų laivai ir kariai jau 20 metų su sąjungininkais iš kitų NATO šalių karinių laivynų intensyviai dalyvauja tarptautinėse jūrų pratybose ir operacijose įvairiose Europos vandenyse – Baltijos, Šiaurės, Norvegijos, Viduržemio jūrose, Lamanšo sąsiauryje, Atlanto pakrantėje prie Prancūzijos, Norvegijos šiaurėje – Arkties vandenyno prieigose.

Įdomu, jog 2006 m. priešmininis laivas M51 „Kuršis“ buvo pirmasis Lietuvos karo laivas priskirtas budėjimui NATO Nuolatinės parengties pajėgose. 2014 m. ir 2020 m. Lietuvos karinių jūrų pajėgų karininkams buvo pavesta vadovauti NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I-ąjai grupei, sudarytai iš įvairių NATO šalių karinių laivų. Visa tai ir dar daugiau yra reflektuojama atidaromoje fotografijų ir instaliacijų parodoje.

 

LIETUVA IR NATO: PRAEITIS, DABARTIS, ATETIS

Lietuvos karinės jūrų pajėgos sąveikaudamos su NATO partneriais ypatingai specializavosi jūrinių minų paieškos ir naikinimo operacijose. Reikšminga ir aktualu, kad Lietuvos ir sąjungininkų kariniai laivai bei narai išminuotojai per šalies atkurtos nepriklausomybės laikotarpį Lietuvos teritorinėje jūroje ir išskirtinėje ekonominėje zonoje surado ir nukenksmino daugiau kaip 200 jūrinių minų ir kitų sprogmenų, užsilikusių ir kėlusių pavojų laivybai nuo I ir II pasaulinių karų.

Šiandien, naujoje ir nuolatos besikeičiančioje geopolitinėje tikrovėje, Lietuvos karinės jūrų pajėgos plečia savo veiklos sferą – vystomi nauji Klaipėdos uosto ir priekrantės zonų gynybos pajėgumai, siekiant užtikrinti sklandų sąjungininkų karinės paramos atėjimą į Lietuvą.

 

KŪRĖJAI

Lvn. Tomas Donauskas – Lietuvos karinėse jūrų pajėgose tarnaujantis daugiau kaip 20 metų. Patyręs laivo vairininkas, artileristas, vėliau instruktorius, štabo specialistas. Fotografija Tomą lydi nuo paauglystės. Šalia karo tarnybos, tai – jam poilsis, kūryba, patirtos ir įamžintos emocijos, prisiminimai. Prieš 5-erius metus, Tomas sukūrė savo pirmąją portretinių fotografijų parodą „Šešiolika kasdienybės akimirkų karo laive“, vaizduojančią skirtingų karo laivo specialybių atstovus – jūreivius.

Viktoras Gineitis – kino kūrėjas, savo įgūdžius tobulinęs studijuodamas kino režisūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Viktoro filmų kūrimo pastangos siekia autentiškai užfiksuoti žmogaus patirties subtilybes, įsigilinti į emocijas, jų sudėtingumą formuojantį mūsų keliones. Viktoro trumpametražiai filmai buvo rodyti įvairiuose tarptautiniuose ir Lietuvos kino festivaliuose.

Karolis Paulikas – tarpdisciplininio meno atstovas į savo darbus įtraukiantis vizualųjį ir garsinį menus, programavimą, jutiminius sensorius bei kitas technologijas. Vienas iš pagrindinių menininko tikslų – leisti parodos dalyviui savotiškai paveikti matomą kūrinį per interaktyvumą, taip sukuriant unikalią, tik tam dalyviui būdingą kūrinio formą, išvaizdą ar garsą. Karolio darbai ir instaliacijos pristatyti įvairiuose gyvo garso pasirodymuose.

 

KURATORĖ

Simona Martinkutė (Simona Agota Martinkus) – Klaipėdoje gyvenanti ir kurianti menininkė bei edukatorė, dirbanti su įvairaus amžiaus žmonių grupėmis. Parodoje išvysite ir galėsite sudalyvauti S. A. Martinkus inicijuotuose interaktyviuose edukaciniuose užsiėmimuose, kuriuos ji, edukacijų metu, pristatys išsamiau.

 

Ypatingai dėkojame nekilnojamo turto įmonei UAB „ANTANTE“, kuri suteikė erdvę, reikalingą įgyvendinant vieną iš parodos edukacinių instaliacijų.

 

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba). Parodos atidarymo metu bus fotografuojama ir filmuojama. Informuojame, kad dalyviai gali būti matomi renginio nuotraukose ir vaizdo įrašuose, publikuotuose įvairiose medijos priemonėse. Daugiau informacijos: www.kkkc.lt ir www.kulturpolis.lt.

Žymos:
KKKC inf.,
Parodos „Lietuvos Karinės jūrų pajėgos – NATO – 20 metų kartu!“ fragmentas. KKKC nuotr.
Parodos „Lietuvos Karinės jūrų pajėgos – NATO – 20 metų kartu!“ fragmentas. KKKC nuotr.