7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Teisuolių atminimo vakaras Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje

VGŽIM inf.
Nr. 10 (1502), 2024-03-08
Kultūra Anonsai

Kovo 17 dieną, 17 valandą Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus (Naugarduko g. 10) rengia literatūros ir muzikos vakarą „Teisuoliams atminti“, per jį pagerbsime Lietuvos žydų gelbėtojų atminimą.

Pirmoje vakaro dalyje prozos ir poezijos kūrinius skaitys garsūs Lietuvos aktoriai Vladas Bagdonas ir Dalia Michelevičiūtė, jų žodžius muzikinėmis improvizacijomis palydės saksofonininkas Petras Vyšniauskas ir perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.

Per antrąją vakaro dalį refleksijomis apie žydų gelbėjimą dalysis garsūs menininkai, visuomenės veikėjai. Arkadijus Gotesmanas žada atskleisti, kokiomis aplinkybėmis jo tėvui pavyko išvengti sunaikinimo Aušvico koncentracijos stovykloje. Taip pat pokalbyje dalyvaus režisierius Gintaras Varnas, poetė, dramaturgė, aktorė Daiva Čepauskaitė ir mokytojas, eseistas, kultūrininkas Vytautas Toleikis, susitikimą moderuos publicistas, rašytojas Donatas Puslys.

Vakaras „Teisuoliams atminti“ – proga susitikti su aktoriais ir muzikais, kurių indėlis į Lietuvos teatro ir muzikos istoriją yra įvertintas apdovanojimais ne tik gimtajame krašte.

Nacionalinės premijos laureatas Vladas Bagdonas Lietuvos teatro scenoje sukūrė legendinius vaidmenis Eimunto Nekrošiaus spektakliuose: Daukantą, Pirosmanį, Otelą, Faustą, Mažvydą. Bendradarbiavo su režisieriais Dalia Tamulevičiūte, Jonu Vaitkumi. Tarptautiniame Šanchajaus kino festivalyje buvo pripažintas geriausiu aktoriumi. Įvertintas „Auksiniu scenos kryžiumi“ už nuopelnus teatro menui.

Dalia Michelevičiūtė – Lietuvos teatro ir kino aktorė, šokėja, vaidina Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. 2008 metais apdovanota „Sidabrine gerve“ už geriausią epizodinį moters vaidmenį filme „Nereikalingi žmonės“.

Nacionalinės ir Vyriausybės premijų laureatas, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordino kavalierius Petras Vyšniauskas – unikalus multiinstrumentininkas, vienas žymiausių ir universaliausių Lietuvos muzikų, atstovaujančių Lietuvai Europoje ir pasaulyje.

Už indėlį į Lietuvos džiazą apdovanotas įvairių projektų autorius ir atlikėjas, kompozitorius Arkadijus Gotesmanas – ryškus, savitas Lietuvos ir Europos džiazo bei improvizacinės muzikos atlikėjas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas, festivalio „Jewish Art Festival in Lithuania“ prodiuseris ir įkūrėjas, festivalio „Utenos Jazz“ siela.

Vakaras Teisuolių atminimui – nemokamas. Jis rengiamas antrą kartą minimos kovo 15-osios – Lietuvos žydų gelbėtojų dienos – proga.

Renginio rėmėjas – Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkas Aleksandras Černovas.

Žymos:
VGŽIM inf.,