7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šiuolaikinio šokio asociacija moksleivius kviečia į naują projektą „STEBĖJIMAI“

ŠŠA inf.
Nr. 8 (1500), 2024-02-23
Anonsai Kultūra

Šiuolaikinio šokio asociacija (ŠŠA) kviečia moksleivius jungtis prie naujos, šių metų kovogruodžio mėnesiais vyksiančios nemokamos edukacinės meninio sąmoningumo veiklos „STEBĖJIMAI“. Drauge su jaunaisias šiuolaikinio šokio šokėjais Emilija Dūdaite, Gabriele Bagdonaite bei Povilu Jurgaičiu atrinkti 1012 kl. mokiniai turės galimybę nemokamai stebėti šiuolaikinio šokio spektaklius, susipažinti su šiuolaikinio šokio menu ir pasinerti į interaktyvias diskusijas su bendraamžiais, rašoma pranešime spaudai.

„Šokis vyksta ne vien Tik Tok‘e“ – tokia žinute dalijasi šokio edukacinės veiklos „STEBĖJIMAI“ organizatoriai. Siekiant praplėsti šiuolaikinio šokio labirintus, projektas „STEBĖJIMAI“ dešimčiai atrinktų moksleivių siūlys galimybę kiekvieną mėnesį apsilankyti įvairiuose spektakliuose ir performansuose, o po jų – pasinerti į diskusijas, taikant įvairius kūrinio analizės metodus.

„Vakaruose plačiai plėtojama jaunosios auditorijos edukacinė programa, kurios pagrindinė idėja, jog kritika, kaip ir pats menas, turėtų atspindėti mūsų gyvenimo laikus, bei skatinti gebėjimą diskutuoti ir suvokti daugiabalsiškumo svarbą šiuolaikinėje visuomenėje. Ši veikla skirta moksleiviams pažinti Lietuvos šiuolaikinio šokio lauko kūrėjus bei jų kūrybą, sustiprinti edukacijos dalyvių šiuolaikinio meno suvokimą, analizavimą, kritinį mąstymą, ir suteikti jiems įrankius pritaikyti šiuos įgūdžius kituose kontekstuose“, – sako edukacinės programos kuratoriai.

Edukacinės programos dalyviai lankysis ne tik repertuariniuose spektakliuose, bet taip pat turės galimybę pamatyti ir tokių festivalių kaip „Naujasis Baltijos šokis“, „ConTempo“ bei „SPOT“ programas, o šioje šokio kelionėje moksleivius lydės jaunieji kuratoriai – Emilija Dūdaitė, Gabrielė Bagdonaitė ir Povilas Jurgaitis.

Jaunasis kuratorius (-ė) – ką tik Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA), šiuolaikinio šokio specializacijos studijas pabaigęs (-usi) profesionalas (-ė). Emilija, Gabrielė ir Povilas ne tik LMTA alumnai, bet ir Erasmus  programos dėka Danijoje, Islandijoje ir Belgijoje savo šokio įgūdžius lavinę šokėjai. Atlikėjai jau ne kartą yra bendradarbiavę su kūrėjais tiek iš Lietuvos („Be Kompanijos“, „Šeiko šokio teatras“, Vytis Jankauskas ir t.t...), tiek iš užsienio šalių (Rósa Ómarsdóttir, Nicolas Cantillon, Min Hee ir t.t...).

„Ką tik į profesinį lauką įžengusių šokio menininkų įveiklinimas yra nauja, bet svarbi Asociacijos misija 2024 metų veiklos strategijoje. Jauniesiems profesionalams, būsimiems Asociacijos nariams, neretai užtrunka laiko tvariai įsitraukti į profesionalaus meno lauką, tad tikime, jog tokių programų dėka šis procesas būtų spartinamas“, – apie projekto „STEBĖJIMAI“ svarbą atsiliepia ŠŠA pirmininkė Agnietė Lisičkinaitė.

Projekto „STEBĖJIMAI“ metu bus keliami šie klausimai: Koks šiandienos meno kritikos tikslas? Ar tiesiog reikia atidžiai išnagrinėti atlikėjų pasirodymus ir sceninių elementų subtilybes? O gal tai būdas kvestionuoti ir pažinti visuomenės veikimo principus per meno suvokimo perspektyvą?

10-12 kl. moksleiviai, norintys įsitraukti į edukacinę programą kviečiami iki kovo 1 d. užpildyti anketą bei atlikti joje pateiktą kūrybinę užduotį: https://forms.gle/jBqrQ9APybudixMh8

Su atrinktais dalyviais organizatoriais susisieks el. paštu iki kovo 6 d.

Projekto partneriai: Lietuvos šokio informacijos centras, „Be kompanijos“, Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“, šokio trupė „Nuepiko“.

Šiuolaikinio šokio asociacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Žymos:
ŠŠA inf.,