7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus muziejaus detektyvas ir netikėta staigmena

Muziejaus inf.
Nr. 4 (1496), 2024-01-26
Kultūra Anonsai

Šįvakar, 18 val. Vilniaus muziejuje duris atvers paroda „Kaupti. Saugoti. Atskleisti. Muziejaus detektyvas”. Parodos atidarymas simboliškai vyks iškart po 701 sostinės gimtadienio ir atskleis ne tik muziejaus gyvenimą lydinčias detektyvines detales ir eksponatų pasakojamas istorijas, bet ir drauge su Vilnelės pankais kvies išbandyti maudynes ledinio vandens pilnoje vonioje!

 

Siurprizas pirmąjį parodos sekmadienį

 

                             Sausio 28 d.12 val., pirmąjį parodos ir paskutinįjį mėnesio sekmadienį (kurio metu muziejaus lankymas nemokamas!) drauge su Vilnelės Pankais pakviesime atrasti maudynes šaltame vandenyje. Jos vyks netikėtoje vietoje, Mėsinių ir Vokiečių gatvių sankirtoje. Čia atsiras skardinė vonia, veikiausiai pagaminta dar iki Antrojo pasaulinio karo ir į muziejų atkeliavusi tiesiai iš namo, esančio Liepkalnyje, kiemo.

 

„Šiomis maudynėmis norime atkreipti dėmesį į Vilniaus muziejaus rinkinį ir kai kuriuos ypatingus jo bruožus. Paprastai muziejų eksponatai yra neliečiami ir jau tikrai nenaudojami. Mes norime pasakyti, kad ne visi muziejai vienodi. Miesto muziejų rinkiniuose kartais atsiduria daiktai, kuriems nereikia ypatingos priežiūros, jie nėra jautrūs, ir išskirtinėmis progomis vis dar gali būti naudojami pagal paskirtį. Vilnelės Pankų maudynėms paskolinta vonia visai neseniai stovėjo sode ir rinko lietaus vandenį. Pasikonsultavę su ekspertais nutarėme, kad atidarymo proga šis eksponatas gali išeiti į gatvę ir kviesti vilniečius apžiūrėti kitus muziejaus rinkinio objektus, kurie glaudžiasi po gaubtais muziejaus viduje.”, – sako muziejaus vadovė Rasa Antanavičiūtė.

 

Neišsigąsti žiemos šalčio, atkreipti dėmesį į Vilniaus muziejaus parodą ir šiek tiek nustebti kvies avantiūristiškomis maudynėmis ledo pilnoje muziejaus vonioje susigundę Vilnelės Pankų bendruomenės nariai.

 

                             „Girdime daugybę mitų – apie tai, kaip maudynės gali peršaldyti ar pakenkti sergant lėtinėmis ligomis. Šiuos mitus labai lengva griauti tiek remiantis savo bendruomenės narių kelių metų praktika, tiek pasitelkiant mokslinius tyrimus, kurie nuo 2012 metų nuosekliai įrodinėja šalto vandens maudynių saugumą ir naudą tiek visai sveikiems, tiek uždegimus ar kitų negalavimų turintiems žmonėms.”, – pasakoja Vilnelės Pankų bendruomenės narė Ignė Degutytė.

 

Pasak jos, svarbiausia norint pradėti maudynes šaltame vandenyje - teigiamas nusiteikimas ir taisyklingas kvėpavimas, tai padeda atrasti maudynių šaltame vandenyje teikiamas naudas.

 

„Mūsų praktikuojamas maudynės šaltame vandenyje neapsiriboja tik technišku įlindimu į vandenį. Visų svarbiausias čia - teigiamas nusiteikimas, ramybė pasitelkus kvėpavimą, savikontrolė ir savistaba. Prie šaltų maudynių prijungus kvėpavimą, galime sau padėti šaltyje išbūti lengviau. Rytą pradėjus su šaltu vandeniu tos dienos reikalai nebeatrodo sudėtingi, per šaltą vandenį mokomės lengviau priimti stresines situacijas, tampame stipresni. Visgi pagrindinis kriterijus – kiek ši praktika suteikia subjektyvios laimės.”, – mintimis dalijasi Ignė Degutytė.

 

Paroda – atvira visiems

 

                             Parodoje yra eksponatų, kuriais galima ne tik grožėtis, bet ir juos paliesti, įsitikinti jų tikrumu.

„Mums labai svarbu, kad muziejaus parodos ir pats muziejus būtų patogus lankytojams su įvairiais poreikiais ir galimybėmis. Dėl šių priežasčių parodoje „Kaupti. Saugoti. Atskleisti. Muziejaus detektyvas” pristatome 15 eksponatų, kuriuos galima liesti, o taip pat ir parodos patirtį papildantį lietuvių gestų kalbos vaizdinį gidą.”, – pasakoja Vilniaus muziejaus vadovė Rasa Antanavičiūtė.

 

Muziejaus kasdienybės užkulisiai

 

                             Parodoje „Kaupti. Saugoti. Atskleisti. Muziejaus detektyvas” pristatome ne tik tai, kuo per trejus metus prisipildė Vilniaus muziejaus rinkinys, bet ir netikėtas eksponatų atsiradimo muziejuje istorijas, naujo muziejaus rinkinio formavimo ypatumus. Atveriame užkulisius ir pasakojame, kaip veikia muziejus. Nuo kovo mėnesio muziejuje vyks ekskursijos, kurių metu lankytojai turės galimybę pamatyti Vilniaus muziejaus patalpas: administraciją, rūsį, erdves, kuriose saugomi eksponatai.

 

                             Paroda skirta, smalsiems vilniečiams ir miesto svečiams, tyrėjams, miesto mylėtojams ir turistams, visiems norintiems ne tik daugiau sužinoti apie muziejaus kasdienybės užkulisius, bet ir pasijusti detektyvais! Šįkart specialus parodos maršrutas laukia ne tik, kaip įprasta, šeimų su vaikais, bet ir vyresnių, sudėtingesnių detektyvų sprendėjų.

 

Parodos atidarymas sausio 26 d. 18 val. Vilniaus muziejuje (Vokiečių g. 6). Paroda veiks iki birželio 30 d.

 

Žymos:
Muziejaus inf.,