7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Krump“ šokėjai iš Ukrainos kvies mokytis susikalbėjimo per judesį

„Low Air“ inf.
Nr. 23 (1472), 2023-06-09
Kultūra Anonsai
Nastya Pronchuk. Asmeninio archyvo nuotr.
Nastya Pronchuk. Asmeninio archyvo nuotr.

Birželio 11-16 d. į Lietuvą atvyksta daugkartiniai „krump“ šokio stiliaus čempionai iš Ukrainos – Nastya Pronchuk ir Sergii Babenko. Praktiniai šokio užsiėmimai ir vieši pasirodymai vyks didžiuosiuose šalies miestuose – Kaune ir Vilniuje. 

 

„Krump“ šokio stiliaus pavadinimas kilo iš praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio dainos žodžių. Kartais jo pavadinimas dar rašomas K.RU.M.P. (angl. Kingdom Radically Uplifted Mighty Praice) ir yra apibūdinamas kaip tikėjimu pagrįsta meno forma. Visgi tikraisiais „krump“ autoriais laikomi Ceasare Willis bei Jo’Artis Ratti iš Los Andželo. Šis šokio stilius sutelkia dėmesį į energingas kovas bei greitus ir staigius judesius, demonstruoja nenugalimą gyvenimo džiaugsmą ir stiprybę bet kokiomis aplinkybėmis, kartu leidžia nukreipti pyktį, agresyvumą, įniršį, iškelti reikalavimus visuomenei pozityvesniu pavidalu. Jau keletą metų tarptautinėje šiuolaikinio šokio scenoje jaučiama tendencija aproprijuoti gatvės ar įvairių tautų tradicinius šokius, ritualines ir transines praktikas. 

 

Choreografės ir šokėjos Vilmos Pitrinaitės veikloje yra aiškiai išreikšta intencija apjungti šiuolaikinį šokį su kitomis šokio formomis. Vesdama pamokas profesionalams ir mėgėjams su „krump“ elementais, ji pajautė neįtikėtiną jų įsitraukimą ir susidomėjimą šiuo šokiu. Dėl šios priežasties, V. Pitrinaitės iniciatyva gimė projektas, kuris apjungs gatvės šokį propaguojančius profesionalus iš Lietuvos ir Ukrainos bei klasikiniu ar šiuolaikiniu šokiu užsiimančius šokėjus. Pasak, V. Pitrinaitės, aktualu išlieka populiarinti šokį kaip gyvą, atvirą visuomenės aktualijoms, galinčią giliai paliesti ir transformuoti meno formą. Šiame projekte nemažiau svarbus gatvės šokiu užsiimančių šokėjų ir šokio mokančių institucijų ryšio palaikymas. Prie projekto įgyvendinimo jungiasi ir Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“, kuris jau daugiau nei dešimt metų profesionaliai vysto gatvės šokiu paremto teatro bei mokyklos veiklas ir palaiko ryšį su šokėjų bendruomene tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Ilgametė partnerystė su šokėja V. Pitrinaite, paskatino drauge toliau vystyti gatvės šokio bendruomenės palaikymą ir mokymosi vieni iš kitų galimybių kūrimą.

 

Projektas skirtas populiarinti idėją, kad šokis gali būti rezistencijos forma, kuri gali vienyti, mažinti atskirties jausmą, motyvuoti judėti į priekį. Tai aktualu ir ukrainiečiams ir mums, nenorintiems nurimti ir susitaikyti su esama situacija. Prie projekto prisijungti ir patirtimi pasidalinti pakviesti du „krump“ šokio meistrai. Vienas jų – Sergii Babenko (Jr. Slaam) savo kelią „krump“ link pradėjo prieš keturioliką metų, Odesos miesto pakraštyje, kur tuo metu, kaip jis teigia, apskritai niekas negalvojo užsiimti šiuo šokio stiliumi. Pradėjęs sėkmingai dalyvauti ir skinti pergales tarptautiniuose čempionatuose, Sergii jau spėjo aplankyti penkioliką šalių skirtinguose žemynuose, vesti praktines pamokas ir seminarus didžiausiame „krump” pasaulio čempionate, šokėjo rolę vis dažniau iškeisti ir į teisėjo ar šokių konkursų organizatorių pareigas. 

 

Prie S. Babenko seminarų jungsis ir Nastya Pronchuk (Girl One Shot). Iš Rivnės miesto kilusi jaunosios kartos šokėja, pirmąją pažintį su „krump“ turėjo prieš daugiau nei septynis metus. Ši patirtis lėmė tai, kad Nastya savo, kaip šokėjos, kelią nuo to laiko pradėjo sieti būtent su „krump“. N. Pronchuk ne tik aktyviai dalyvauja tarptautiniuose gatvės šokių čempionatuose bei pelno apdovanojimus, bet ir save relizuoja kituose meno projektuose ir pastatymuose, pavyzdžiui, kuria choreografiją spektakliams, filmuojasi reklamose bei muzikos atlikėjų vaizdo klipuose. 

 

Birželio 11-13 d. „krump“ šokio seminarai bus vedami Kaune, Kauno kultūros centre, prie praktinių užsiėmimų taip pat jungsis projekto partneriai Kauno M. Petrausko scenos menų mokykla bei šokio trupė „Ulna“. Birželio 13 d. 19 val. numatytas „krump“ šokio pasirodymas, kuriame dalyaus praktinių užsiėmimų mokytojai iš Ukrainos ir jaunieji šokėjai, vyks prie Kauno Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios, dar kitaip vadinamo Soboro.

 

Birželio 14-16 d. „krump“ pamokos vyks Vilniuje, Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje. Prie S. Babenko ir N. Pronchuk taip pat jungsis šios menų mokyklos auklėtiniai, projekte taip pat dalyvaujantis Vilniaus miesto šokio teatras ir mokykla „Low Air“. Birželio 16 d. „krump“ pasirodymus vilniečiai galės išvysti apsilankę Lukiškių kalėjime 2.0, festivalio „8 Festival“ metu.

Nastya Pronchuk. Asmeninio archyvo nuotr.
Nastya Pronchuk. Asmeninio archyvo nuotr.