7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Justo Tertelio dainos – it spektakliai

Gintarė Žaltauskaitė
Nr. 11 (1460), 2023-03-17
Kultūra Anonsai

Aktorius, dramaturgas, režisierius bei dainų autorius Justas Tertelis didelę savo profesinio gyvenimo dalį praleisdamas kuriant  vaidmenis, rašant pjeses bei režisuojant spektaklius, šįkart žiūrovus kviečia klausytis jo autorinių dainų. J. Tertelio vaidmenys ir spektakliai gerai atpažįstami Lietuvos teatro žiūrovams, o tuo tarpu muzikinę kūrybą girdėjo tik akyliausi gerbėjai. Tad teatro dienos išvakarėse J. Tertelis pradeda koncertinį turą Lietuvoje ir kviečia visus smalsaujančius, jaunus ar senus ateiti į renginį artimiausiame mieste bei pasiklausyti paties autoriaus atliekamų dainų.

 

Gyvenimas scenoje

 

Šiuo metu Justą Tertelį galima išvysti „Keistuolių teatro“ ir teatro laboratorijos „Atviras ratas“ scenose bei kitų teatrinių projektų produkcijose. Taipogi, jis rašo pjeses, režisuoja spektaklius, o jo kūryba pripažinta aukščiausiais įvertinimais. 2022 metais jo režisuotas, „Keistuolių teatro“ spektaklis „Muzika 2“ pelnė net kelis Dalios Tamulevičiūtės teatrų festivalio apdovanojimus. Radijo pjesės yra laimėję įvairius radijo bei „Latga“ apdovanojimus. O spektaklis vaikams „Tėčio pasaka“, kuriame jis įkūnija pagrindinį personažą, 2013 m. pelnė „Auksinį scenos kryžių“. Kauno kultūros sostinės metu J. Tertelis režisavo „Fluxus“ festivalį, prisidėjo prie „Fluxus labas“ bendruomenių platformos, bei kūrė magišką legendą, tarptautiniame meniniame projekte „Stebuklingi kilimai“ („MagiC Carpets“). Kaip tekstų autorius, kartu su Lietuvos jūrų muziejumi jis sukūrė knygą vaikams „Vandens gyvenimo linija“, kuri buvo nominuotą kaip geriausia 2020 m. Vaikų ir paauglių knyga, pažintinės knygos kategorijoje (iBBY Lietuva 2020 m.).

 

Be to J. Tertelis jau daug metų aktyviai veikia švietimo lauke, kaip edukatorius, ugdymo procesų fasilitatorius, aktyviai dirba asociacijos „Kūrybinės jungtys“ kuratorių komandoje. Praėjusiais metais LRT jis sukūrė tinklalaidžių ciklą „Savo galva“, o televizijos žiūrovai atpažins jo vaidmenį dramoje „Gaujų karai. Karveliai“. Visa tai – tik fragmentai kūrybiniame J. Tertelio kelyje, kuris dar studijų metais nuo inžinerijos nuvedė prie teatro, vaidybos, tekstų ir autorinių dainų.

 

Dainos iš teatro

 

Justas Tertelis pasakoja, jog buvimas, visų pirma, teatro kūrėju, padarė stiprią įtaką, suformavo jį kaip asmenybę, lėmė požiūrį į gyvenimą ir į patį save. Tarp repeticijų, spektaklių bei gastrolių gimė ir nemažai jo autorinių dainų. Aktoriaus autorinėje muzikoje ir tekstuose atsispindi žanrų bei temų įvairovė. Teatriniame atlikime su kiek aštresniu, ironišku santykiu žvelgiama į šiandieną ir sulig kiekviena daina kviečiama keliauti vis į naują istoriją.

 

„Matyt, mano dainos atsiranda iš noro supantį pasaulį kūrybiškai sudėti į trumpą istoriją, nuotykį, eilutę ar skambesį. Aišku, apie teatro ir muzikos ryšį galima kalbėti labai ilgai nes tai – dvi pilnavertiškos kūrybos sritys, kurios gali būti labai arti ir tuo pačiu – labai toli viena nuo kitos,“ – šypsosi Justas. „Teatras – stipri mano kūrybinio braižo dalis, tad natūralu, kad ir mano dainos tai atsispindi. Mano dainose, kaip ir teatre, dažnai galite išgirsti istoriją ar pasakojimą, neretai dainoje atsiranda personažai, yra dainų netgi skirtų konkrečiai kino aktoriaus profesijai. Kaip ir teatro spektakliai, taip ir kiekviena daina turi savo skirtingus žanrus ir žinutes. Tikriausiai būtų nuobodu kurti teatrą ir dainas vis apie tą patį,“ – svarsto autorius.

 

Prabusti arba pavasaris su muzika

 

Justas Tertelis atvirauja, kad žavisi tokiais kūrėjais kaip Tim Minchin ir Bo Burnham, sujungiančiais muziką, istorijas bei humorą, taip pat iš lietuvių autorių jam tikrai didelę įtaką padaręs a. a. maestro Vytautas Kernagis.

 

Taip pat kūrėjas atskleidžia, jog jo autorinės dainos ilgai slėpėsi mintyse, užrašų sąsiuviniuose ir stalčiuose. Tačiau surinkti jas padėjo kompozitorius Ignas Juzokas bei savotiška dovana tapo karantino padovanotas laikas, studijoje virtęs albumu „PraBudiMan“. Nors albumas debiutinis, o profesionaliu muzikantu Justas savęs nelaiko – muzikinėje scenoje jis nenaujokas. Prasitaria, kažkada netgi buvęs grupės „Solo ansamblis“ vienas narių, o dainuojamosios poezijos gerbėjai J. Tertelį tikrai galėjo ne kartą išgirsti festivaliuose „Purpurinis vakaras“, „Tai aš“, „Senamiesčio žiogas“ ir „Akacijų alėja“.

 

„Visi, kurie mėgsta teatrą, mano koncerte turėtų pasijusti saugiai ir gerai, nes tai bus savotiška kelionė į teatro užkulisius ar aktoriaus grimerinę. Ten, kur nuolat sukasi istorijos, skamba tekstai, grojama instrumentais ir į viską žiūrima žaidybiniu kūrybiniu žvilgsniu,“ – pasinaudoti reta proga susitikti bei pabendrauti koncerto formatu kviečia Justas Tertelis.

 

Justo Tertelio autorinių dainų koncertas „PraBudiMan“ kovo 25 – balandžio 19 dieną Kaune, Alytuje, Panevėžyje, Telšiuose, Vilniuje ir Varėnoje. Bilietus platina kakava.lt . Daugiau informacijos: www.justastertelis.com .