7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gatvės muzikinis spektaklis „Gekumen“ grįžta į Vilnių

Lauryna Lopaitė
Nr. 28 (1435), 2022-09-16
Kultūra Anonsai
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.

Grįžti namo, tai kiekvienam – laimė ir ramybė, kuri nepamatuojama, o patiriama širdimi. Ir tai supranti tik tada, kai išvyksti ilgam, ar dėl persekiojimo, karo, ekonominių bei kitų priežasčių esi priverstas palikti, tai kas yra brangiausia – Tėvynę, šeimą, artimuosius, savo žemę...

Lietuvoje ir kitose kraštuose per antrąjį pasaulinį karą negaleistingai naikinta žydų tauta paliko ne vieną istorijos pėdsaką, kurį vaikščiojant Lietuvos ar kito Europos miestelio gatvelėmis, mes šiandien galime patirti iš naujo, prisimenant ne tik kas mus liūdina, be ir šviesius gyvenimo tarpsnius, o juk jų buvo pačių gražiausių!

Muzikinis gatvės teatro spektaklis „Gekumen“, kurį su režisieriumi Adrianu Schvarzsteinu sukūrė VšĮ „Senųjų menų studija“, spektaklio žiūrovą-dalyvį emociškai ir vizualiai priartina prie tarpukario Lietuvos žydiškos kultūros bei humoro. „...Žmonės ir pasaulis vis dar tebėra kažkas nenusakomo ir ypatingo, kur kiekviena diena tampa išgyvenimo nuotykiu. Aš kuriu savo spektaklio dramaturgiją ir išgalvoju personažus, prisimindamas realų žmogų... Nepaisant dokumentinio scenarijaus konteksto, mes kuriame teatro spektaklį, kuriame fantazija, absurdas ir komedija – svarbiausi mūsų palydovai. Kaip ir gyvenime.“, – sako A. Schvarzsteinas (Ispanija).

Ne tik grojantis, bet ir šokantis, dainuojantis ansamblis „Camerata de Folli“ Vilniaus miesto gyventojams sugąžins XX a. pradžios garsus, vaizdus, kvapus ir skonius. O interaktyvus spektaklio formatas atlikėjams leis kartu su publika papasakoti istoriją neatsiribojant nuo žiūrovo, o kuriant gyvą spektaklį, paremtą autentika.

Spektaklis „Gekumen“ pasakoja apie grįžtantį namo jaunuolį, kurį čia pat apsupa žydų kvartalo gyventojai – duonos pardavėja, batų valytojas, spaudos kiosko savininkas, gydytojas, bibliotekininkė, kuriuos puikiai įkūnija ankstyvosios muzikos ansamblis „Camerata dei folli“: vokalistas Nerijus Masevičius, smuiku griežianti Justė Martinkėnaitė, gitaristas bei liuto forte atlikėjas Saulius S. Lipčius, fleististė, arfininkė Ieva Baublytė bei šokėja ir aktorė Jūratė Širvytė-Rukštelė, aktorius Petras Lisauskas bei akordeonistas Vytautas Dovydauskis. Nors spektaklio herojai identifikuojami kaip žydai, kitose šalyse ar kontekstuose, pasak režisieriaus Adriano, jie „virsta“ ištremtaisiais iš bet kur į bet kur, nes, deja, netekčių kryželiais yra pažymėtos aibės Žemės kampelių!

Spektaklyje skamba jidiš klezmer melodijos, tarpukario Kauno estrados garsai, senoji sefardų, aškenazių tradicinė muzika, pabrėžianti žydišką spektaklio kontekstą, o kiti europinės muzikos perlai aranžuotėmis į programą darniai inkrustuoti talentingo kompozitorius Vitalijaus Neugasimovo, atskleidžia daugiatautę krašto kultūrinę terpę. Dėka kostiumų dailininkės Daivos Petrulytės atlikėjai perkelia žiūrovus į laikus, kai Lietuvoje laisvai skambėjo jidiš kalba, o pasirodyme matomi personažai vaikščiojo miesto gatvėmis.

„Gekumen“ spektaklio herojus šiemt jau išvydo Salantų, Pakruojo, Akademijos, Tauragės miestelių gyventojai, į Subartonių kaimą susirinkę festivalio „Čiulba ulba“dalyviai bei Kelno (Vokietija) miestelėnai, HALOM-MUSIK.KOELN Music Festival 2022 metu.

Rudenėjant spektaklio herojai grįšta namo į gimtąjį Vilnių, ir pasirodys Artistinių iniciatyvų festivalyje „Salve“, kurį trečius metus organizuoja teatras „Arbatvakariai“ bei Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus.

Ateikite ir Jūs smagiai pasivaikščioti ir praskaidrinti mūsų sostinės dangaus rugsėjo 16 d. 19 val. prie Marijos ir Jurgio Šlapelių namo-muziejaus. Su mumis jums bus šilta!

Žymos:
Lauryna Lopaitė,
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.
L. Lopaitės nuotr.