7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Balandis Samuelio Bako muziejuje: edukaciniai Pesacho užsiėmimai, senjorų klubo susitikimas ir ekskursijos ukrainiečių kalba

VGŽIM inf.
Nr. 14 (1421), 2022-04-08
Kultūra Anonsai

Pesacho pasakojimai pagal Ariką Brauerį: edukaciniai užsiėmimai su Natalja Cheifec
Balandžio 15 – 23 d. švenčiamas Pesachas. Šiais metais edukacijų dalyviams suteikta unikali proga pažinti Pesacho istorijas, interpretuojant austrų menininko litvako Ariko Brauerio kūrinius parodoje ,,Pesacho pasakojimai”.

Edukacinio užsiėmimo metu drauge su muziejininke - edukatore Natalja Cheifec ieškosime atsakymų į šiuos klausimus: kaip žydai tapo vergais Egipte, o vėliau – iš šios vergovės išsilaisvino? Kokį vaidmenį Dievas skyrė Mozei ir kokiais stebuklais apdovanojo žydų tautą? Taip pat atsakysime į klausimus ką reiškia žodis Pesach, iš kurio ir kilo šventės pavadinimas? Kodėl per Pesach nevartojami raugo turintys produktai ir kas turi būti ant šventinės vakarienės (Sederio) stalo? Kodėl Pesach laikoma viena iš svarbiausių žydų švenčių?

Bilietas į edukaciją nemokamas įsigijus muziejaus lankytojo bilietą. Edukaciniai užsiėmimai vyks balandžio 10 d. 12 val., balandžio 12 d. 16 val., balandžio 19 d. 16 val., balandžio 24 d. 12 val., Samuelio Bako muziejuje. 


Paroda „Arik Brauer. Pesacho pasakojimai“ Samuelio Bako muziejuje eksponuojama iki birželio 6 d. Mūsų darbo laikas: I - VI: 10 -18 val. III - nedirbame; VI: 11 - 17 val.

 

Samuelio Bako muziejuje kviečiame į ekskursijas, turus ukrainiečių, rusų ir anglų kalbomis

Džiaugiamės galėdami pristatyti naują Samuelio Bako muziejaus darbuotoją iš Ukrainos - Yelyzavetą Muchnik. Muziejuje ji dirba muziejininke - edukatore. Yelyzaveta yra žydų studijų specialistė, o gimtoje Ukrainoje ji dirbo Kultūros ir Informacijos politikos ministerijoje.

Yelyzaveta nuoširdžiai Jus kviečia į vedamas ekskursijas ir turus: ukrainiečių, rusų ir anglų kalbomis. Su muziejininke – edukatore galite susisiekti el. paštu: [email protected]

 

Senjorų klubo popietė  ,,Vilniaus Gaonas – išminčius, Lietuvos žydų dvasinis lyderis“

Balandžio 21 d. (ketvirtadienį) 16 val. VGŽIM padalinyje, Samuelio Bako muziejuje (Naugarduko g. 10) vyks Senjorų klubo susitikimas, kurio metu muziejaus bičiulius kviesime dalyvauti popietėje ,,Vilniaus Gaonas – išminčius, Lietuvos žydų dvasinis lyderis“.

Edukaciniame susitikime kviesime daugiau sužinoti apie Elijahu ben Šlomo Zalmaną (Vilniaus Gaoną). Popietės metu išgirsite šios asmenybės biografijos faktus, o taip pat apie jo keliones ir neišsipildžiusią svajonę išvykti į Izraelio žemę, draugystę su grafu Potockiu (Abrahamu ben Abrahamu), kovą prieš chasidizmą, bei koks buvo ypatingas Vilniaus Gaono požiūris į Toros ir Kabalos studijas. Su Jumis bendraus muziejininkė - edukatorė Natalja Cheifec.

Senjorų klubas yra skirtas smalsiems vyresnio amžiaus vilniečiams ir miesto svečiams, norintiems plėsti akiratį ir įdomiai praleisti laisvalaikį.

Prie klubo galima prisijungti bet kada – išankstinės registracijos nėra, o dalyvavimas nemokamas. Į iškilusius klausimus jums mielai atsakys klubo iniciatorė muziejininkė -edukatorė Jurgita Jackevičiūtė el. paštu [email protected] arba 8 655 77 612

 

Nuotolinė paskaita „Rafaelis Chvolesas: Vilniaus įspaudas"

Balandžio 21 d. 15.00 val. kviečiame į nuotolinę paskaitą „Rafaelis Chvolesas: Vilniaus įspaudas". Ši paskaita pradeda ciklą, skirtą pristatyti būsimą Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejų ir jo nuolatinę ekspoziciją.

Paskaitą „Rafaelis Chvolesas: Vilniaus įspaudas" skaitys menotyrininkė, Samuelio bako muziejaus vedėja Ieva Šadzevičienė, kuruojanti Rafaelio Chvoleso ekspoziciją būsimame Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejuje. Paskaitos metu bus pristatytas dailininko Rafaelio Chvoleso (1913-2002) kūrybinis palikimas, aptarti reikšmingiausi kūriniai, pristatyta Rafaelio Chvoleso muziejaus ekspozicinės erdvės koncepcija.

Rafaelis Chvolesas (1913-2002) – vilnietis dailininkas litvakas, nutapęs pokario Vilniaus senamiesčio „metraštį". Nepritapęs sovietinės cenzūros kontroliuojamame meno pasaulyje, pasitraukė į Vakarus: gyveno Varšuvoje, vėliau Paryžiuje. Daugiausia kūrinių skyrė Vilniui – savo gimtajam miestui. Dailininko kūrybinį palikimą Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejui perdavė R. Chvoleso sūnūs – Milij ir Alexanderis Chwolesai.

Prisijungimo nuoroda: https://us02web.zoom.us/j/8171...

Prisijungimo duomenys: 817 1225 8473 slaptažodis: 284195

 

Žymos:
VGŽIM inf.,