7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Aštuntasis tarptautinis Marianos Veriovkinos simpoziumas

Marianos Veriovkinos draugija
Nr. 25 (1390), 2021-06-25
Kultūra Anonsai

2021 m. birželio 24 – liepos 3 dienomis Vyžuonose vyksta tradicinis aštuntasis tarptautinis Marianos Veriovkinos simpoziumas, susijęs su Vyžuonėlių dvaru, kuriame gyveno žymi Vakarų Europos dailininkė, ir Vyžuonų apylinkėmis. Šiemet simpoziumo tema „Genius loci. Vyžuonos” kviečia susipažinti su kultūriniu vietos identitetu ir neatrastu Radvilų giminės lopšiu.

Retas žino, kad Biržų – Dubingių kunigaikščių atšakoje, kurią išgarsino Mikalojus Radvila Rudasis, Barbora Radvilaitė, Kristupas Radvila Perkūnas, svarbios ir kitos lokacijos – Vyžuonų ir Užpalių miesteliai, XVI–XVII amžiais buvę Radvilų giminės tėvonijomis. M. Veriovkinos draugija surengė aštuntąjį menininkų simpoziumą, tyrinėjantį vietos istoriją ir klausiantį, kur iš Radvilų piliaviečių žemėlapio dingo Vyžuonos? Kartu draugija iniciavo pirmąją archeologinę Vyžuonų piliavietės paieškų stovyklą. Ūkininko K. Kunčinos sodyboje Vyžuonose randamų XVI a. keliaspalvių glazūruotų koklių, bruko ir plytų gausa leidžia teigti, kad čia stovėjo Radvilų Didžiadvaris. Dvarvietė gražiai įsiterpia į ašį palei Dusynos upelį, kuri sujungia ledynmečio gamtos paminklą – Vyžuonų Ozą su astronominę paskirtį turėjusiomis akmenų sistemomis ir seniausią Utenos rajone Vyžuonų bažnyčią, kurioje prieš kontrreformaciją buvo palaidotas Kristupas Radvila Perkūnas. 

Rezidencijoje dalyvauja performansų  ir tekstilės menininkės Laima Kreivytė, Ineta Armanavičiūtė, Dileta Deikė, Milda Kadzevičienė, Silvija Juozelskytė, Kristina Šorienė. Savo kūriniuose jos tyrinėja su Vyžuonų identitetu susijusius vandenų deivės Indrajos bei kitus mitologinius, kultūrinius moterų įvaizdžius. Menininkai Mantas Maziliauskas, Arvydas Martinaitis, Lukas Handschin, Audrius Šimkūnas, Arvydas Šaltenis, Andrius Surgailis interpretuoja su Radvilomis susijusią Vyžuonų praeitį ir Vyžuonų bei Bonos Sforcos herbo – žalčio – simboliką.  

 

Artimiausi Aštuntojo tarptautinio Marianos Veriovkinos simpoziumo renginiai:

Liepos 2 d. 17 val. J. Meko kino salėje Utenos kultūros centre

– Rimvydas Laužikas „Dubingių – Biržų atšakos Radvilos. Kur dingo Vyžuonos?”
– Petras Kanevičius „Radvilų geneologija”


Liepos 3 d. 18 val. Vyžuonėlių dvare
– Choreografo Marijano Staniulėno modernaus šokio spektaklis „Gamtos šauksmas” ir simpoziumo metu sukurtų darbų paroda.


Info:

Marianos Veriovkinos draugija
Sandra Dastikienė

https://www.facebook.com/marianaveriovkina