7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Žinomi Lietuvos kūrėjai apžvelgia muziejaus eksponatus – naujas projektas „30 kūrinių, 30 kūrėjų, 30 savaičių“

LRT inf.
Nr. 41 (1362), 2020-11-27
Kultūra Anonsai
Filmavimo akimirka. Kūrėjų nuotr.
Filmavimo akimirka. Kūrėjų nuotr.

Nuo lapkričio 25 d. Lietuvos nacionalinis dailės muziejus kartu su LRT įgyvendina projektą „30 kūrinių, 30 kūrėjų, 30 savaičių“, kurio metu žinomi Lietuvos kūrėjai dalinsis savo asmeninėmis įžvalgomis apie eksponatus, parodys subjektyviąją jų pusę bei pademonstruos meno gebėjimą įkvėpti.

 

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus kviečia 30 kūrėjų – žinomų Lietuvos dailininkų, literatų, muzikų, architektų, dizainerių ir kultūros veikėjų – išsirinkti  artimą, juos įkvepiantį eksponatą bet kurioje LNDM ekspozicijoje bei papasakoti, kodėl tas kūrinys yra jiems svarbus, artimas, kuo jis žavi ir kuo yra ypatingas. Projektas siekia populiarinti dailę ir muziejus, įgalina kalbėti su itin plačia auditorija apie muziejuje saugomus ir pristatomus eksponatus kitų kūrėjų lūpomis. Video klipus bus galima išvysti portale LRT.ltLNDM interneto svetainėje bei socialiniuose tinkluose.

 

„Ypatingas susitikimas su meno kūriniu. Muziejus – tai nepalyginamai daugiau nei fiziniai objektai, kabantys ant sienos ar sustatyti vitrinose. Galima sakyti, kad muziejus – labai asmeniškos patirtys ir iš šių patirčių gimstantys pasakojimai. Išties, muziejaus erdvės yra kupinos šių pasakojimų, kiekvienas paveikslas, graviūra ar skulptūra yra apgaubta asmeninių patirčių. Šį kartą apie savo muziejines patirtis papasakoti pakvietėme 30 garsių Lietuvos kūrėjų. Labai tikiuosi, kad šis projektas, pakvietęs žymius kultūros žmones pasakoti apie juos įkvepiančius kūrinius, santykį su muziejais, menu atvers duris į meno pažinimą ir kitiems – paskatins platų galimų lankytojų ratą atrasti ar dar kartą aplankyti Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus šedevrus“, – pasakoja projekto vadovas LNDM direktorius dr. Arūnas Gelūnas.

 

Projekto imtis padrąsino Niujorko Metropolitano muziejaus interneto svetainėje viešinamas Menininkų projektas. Nuo 2015 metų Metropolitanas kviečia menininkus pasakoti apie juos įkvepiančius kūrinius ar kolekcijas, įrašo jų balsą ir fotografijomis pristato tiek aptariamus kūrinius, tiek menininko vizitą į muziejų. Projekte jau dalyvavo 120 menininkų. Metropolitanas teigia, kad pasakodami apie kūrinius menininkai atskleidžia muziejaus galią, o „unikalus ir aistringas menininkų žvilgsnis [...] skatina visus muziejaus lankytojus atrasti eksponatuose jiems asmeniškai svarbius dalykus“.

 

Projekto vadovė, režisierė – Eglė Marija Želvytė, prodiuseris – Vidmantas Valantiejus, kompozitorius – Jievaras Jasinskis,  garso režisierius – Paulius Vaicekauskas-Plucando, operatorius – Tomas Bujauskas, montažas – Eglė Marija Želvytė, vadyba – Viktorija Stasiukynaitė ir Ugnė Utkutė.

 

Projektą inicijuoja LNDM direktorius dr. Arūnas Gelūnas,  finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Žymos:
LRT inf.,
Filmavimo akimirka. Kūrėjų nuotr.
Filmavimo akimirka. Kūrėjų nuotr.
Filmavimo akimirka. Kūrėjų nuotr.
Filmavimo akimirka. Kūrėjų nuotr.
Filmavimo akimirka. Kūrėjų nuotr.
Filmavimo akimirka. Kūrėjų nuotr.