7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

M.K. Čiurlionio namuose naujas pokalbių ciklas „Vilniaus istorijos etiudai“

MKČ namų inf.
Nr. 31 (1310), 2019-10-04
Kultūra Anonsai

M.K. Čiurlionio namuose prasideda naujas pokalbių ciklas „Vilniaus istorijos etiudai“, kurio pagrindinė šerdis – Vilniaus miesto istorijos, mininčios praeities, dabarties ir ateities metamorfozes. Koks Vilnius buvo anksčiau bei ką mena senosios miesto istorijos, iš kurių šiandienos žmogus gali pasimokyti ar net garsiai pasijuokti, kokią jos įtaką turi šiandienos žmogui, šiandieniniam Vilniaus miesto gyventojui?

 

Vilniaus miesto istorijos, M.K. Čiurlionio gyvenimas Vilniaus mieste – tai pagrindinė M.K. Čiurlionio namų naujojo sezono renginių tema, kuri prasidėjo jau rugsėjo 10 dieną, kai  Čiurlionio namuose vyko garsaus Lietuvos fotografo, istoriko, Nacionalinės premijos laureato Stanislovo Žvirgždo fotografijų parodos, kurią autorius ruošė kelerius metus, atidarymas. Parodoje eksponuojamos fotografijos, kurios jau dabar mini kelerių metų skirtumą nuo šiandienos gyvenimo, kalba apie pasikeitusią miesto išvaizdą, o jos istorinis naratyvas, rodos, stiprėja su kiekviena akimirka, todėl Žvirgždo fotografijose matomas dualistinis istorijos pristatymas, nagrinėjantis kelis miesto istorijos lygmenis. Žvirgždas kalbėdamas apie M.K. Čiurlionio praeitį, jo lankytinas Vilniaus vietas, tuo pačiu kalba ir apie mūsų pačių praeitį, mūsų lankytinas vietas, jų nepaliaujamą kaitą bei transformacijas, kurių atspindys matomas ir žmoguje, jo aplinkos suvokime.

 

Miesto nepaliaujamas virsmas ir pastovus istorinis atsinaujinimas sudarys pagrindą M.K. Čiurlionio namuose vyksiantiems pokalbiams-susitikimams „Vilniaus istorijos etiudai“. Pirmasis šio naujojo susitikimų ciklo svečias fizikas, mokslo istorikas, etnologas, fizikos mokslų daktaras Libertas Klimka. Susitikimo vakarą meno istorikas kalbamės apie rimtas, juokingas ir graudžias senojo Vilniaus istorijas. o jį kalbins M.K. Čiurlionio namų direktorius Rokas Zubovas, kuris M.K. Čiurlionio gimtadieniui paminėti skirtame koncerte „Subatos vakaronė“ išsakė mintį: „Norime Vilnių užpildyti Čiurlionio dvasia. Mes esame didžiųjų vaikai, kurie tą dvasią turi toliau skleisti“. Todėl šio pokalbių ciklo metu M.K. Čiurlionio namuose bus kalbama ne tik apie M.K. Čiurlionį, bet taip pat apie Vilnių, apie tą erdvę, kurioje kūrėsi pirmieji kultūriniai Lietuvos momentai.

 

Susitikimas vyks spalio 9 d. (trečiadienį) 18 val., įėjimas laisvas.

Daugiau informacijos apie renginį www.mkcnamai.lt

Žymos:
MKČ namų inf.,